Kulinaria

5 pomysłów na dania z cukinii

co zrobić z cukinii
Napisany przez easylife

Cukinia to jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych warzyw, które charakteryzuje się dużą ilością cennych witamin i składników mineralnych. A ponieważ warzywo to jest dostępne niemal przez cały rok, to warto sięgać po nie jak najczęściej i przygotowywać różnorodne dania z cukinii. Pomysłów na wykorzystanie tego warzywa w kuchni jest bardzo wiele – poprzez przekąski i przetwory aż do ciast. Co zrobić z cukinii? Oto kilka propozycji.

 

Ciasto z cukinią

Jedną z ciekawszych propozycji na wykorzystanie cukinii w kuchni jest przepyszne i aromatyczne ciasto z cukinią, które zachwyci wszystkich domowników i gości. Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Składniki niezbędne do upieczenia ciasta to: 6 jaj, 2 szklanki cukru, 3 szklanki utartej cukinii (bez soku), 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 szklanka oleju, 3 i 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 2 łyżki kakao oraz 1 łyżeczka cynamonu, kardamonu lub goździków. Jajka należy ubić z cukrem na jednolitą i gładką masę, a następnie dodawać wszystkie pozostałe składniki. Tak przygotowane ciasto należy piec przez około 50 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.

 

Dżem z cukinii

Nietypowym (ale jednocześnie bardzo smacznym) zastosowaniem cukinii w kuchni jest przygotowanie z niej smakowitego dżemu, który osłodzi zimowe wieczory. Do przyrządzenia dżemu z cukinii potrzebne są następujące składniki: 5 kg cukinii, 1 kg cukru, 4 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe, 5 łyżeczek kwasku cytrynowego, aromat cytrynowy. Obraną i pozbawioną gniazd nasiennych cukinię należy zetrzeć na tarce i dusić do momentu, aż będzie rozgotowana. Następnie należy dodać pozostałe składniki i gotować przez kolejne 30 minut. Jeszcze gorący dżem można przekładać do słoików, które następnie warto postawić dnem do góry.

 

Leczo z cukinii

Smaczna i sycąca propozycja z cukinią w roli głównej to warzywne leczo, które doskonale przypomni smak lata. Podstawowe komponenty tej potrawy to: 1 duża cukinia, 1 papryka, 1 cebula, kawałek wędzonego boczku i kiełbasy śląskiej, puszka pomidorów (ewentualnie świeże), sól, pieprz, ulubione przyprawy oraz zioła. Boczek i kiełbasę należy delikatnie podsmażyć na patelni, a następnie dodać pokrojoną paprykę i cebulę. Po kilku minutach trzeba dodać cukinię (ze skórką), pomidory oraz przyprawy i zioła. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody. Po 20 minutach gotowania danie jest gotowe do spożycia. Co warte podkreślenia – tak przygotowane leczo można włożyć do słoików (w tym przypadku potrawa wymaga pasteryzacji).

Surówka z cukinii

Cukinia to warzywo, które doskonale sprawdzi się zarówno w postaci przetworzonej, jak i surowej. Dowodem niech będzie doskonała surówka z cukinii, której przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. Składniki niezbędne do przyrządzenia tego dania to: 1 kg cukinii, 1 świeży ogórek, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, pęczek koperku, sól, pieprz, 100 ml jogurtu naturalnego, łyżka oliwy. Cukinię i ogórek należy zetrzeć na tarce, a następnie połączyć z pokrojoną cebulą i zgniecionym czosnkiem. Tak przygotowane warzywa należy polać sosem przyrządzonym z jogurtu, oliwy i przypraw. Surówka najlepiej smakuje po kilkunastu minutach – gdy warzywa puszczą nieco soku.

Zapiekana cukinia

Zapiekana cukinia to jedna z najpopularniejszych potraw, którą można podawać jako przekąskę lub samodzielne danie. Na spotkanie z przyjaciółmi sprawdzi się cukinia zapiekana z mozzarellą i pomidorami. Pierwszym krokiem w przyrządzaniu przekąski jest przygotowanie łódek z cukinii. W tym celu warzywa należy obrać, wydrążyć, posmarować startym czosnkiem, pokropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, a następnie przypiekać w rozgrzanym (180 stopni) piekarniku przez około 25 minut. Na przypieczoną cukinię należy ułożyć mozzarellę oraz pomidory i ponownie zapiekać przez około 10 minut. Tak przyrządzona potrawa najlepiej smakuje ze świeżą bazylią.

Cukinia to zdrowe i smaczne warzywo, z którego można przygotować niezliczoną ilość potraw. Warto korzystać z jej znakomitego smaku i regularnie przyrządzać różnego rodzaju potrawy i przetwory.

1 komentarz

Zostaw komentarz