Kulinaria

Biszkopt z truskawkami – orzeźwiający deser pełen witamin

biszkopt z truskawkami
Napisany przez easylife

biszkopt z truskawkamiTruskawki oprócz bogatej ilości witamin i niesamowitego smaku mają wiele właściwości sprzyjających naszemu zdrowiu.  Polecane są osobom chorującym na anemię oraz mającym problemy z układem trawiennym, a  przy tym sprzyjają utrzymaniu odpowiedniej wagi ciała. Dziś polecamy pyszne ciasto z truskawkami oraz bitą śmietaną.

Składniki:

Biszkopt:
3 jaja
50g cukru
90g mąki tortowej
1 łyżka soku z cytryny
Cukier waniliowy

Bita śmietana:
0,5 l śmietany kremowej
3 łyżki cukru
Cukier waniliowy (1 łyżeczka)
Margaryna do wysmarowania tortownicy
0,5 kg truskawek oraz innych owoców do dekoracji

Przygotowanie biszkoptu:

Żółtka oddzielić od białek. W rondelku umieścić żółtka wraz z połową porcji cukru,  a następnie zmiksować, aż masa uzyska puszystą konsystencję.

W osobnym naczyniu ubić białka dodając resztę cukru oraz sok cytrynowy i cukier waniliowy. Ubijać na sztywną pianę przez kilka minut.

Połączyć masę z żółtek z pianą i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę  i ponownie wymieszać. Wysmarować tłuszczem tortownicę i wylać na nią masę biszkoptową.

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Wstawić biszkopt i piec około 25 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, ostrożnie wyjąć z tortownicy odwracając je na rozłożoną na stole ściereczkę i pozostawić do wystygnięcia.

Bita śmietana:

schłodzoną śmietanę wyjąć z lodówki i dodać do niej cukier oraz cukier waniliowy. Zmiksować aż powstanie puszysta piana. Następnie wstawić do lodówki do schłodzenia.

Biszkopt posmarować równo bitą śmietaną, na wierzchu gęsto ułożyć umytymi i pozbawione szypułek truskawki oraz udekorować innymi owocami.

Zostaw komentarz