Chrzan – własciwości lecznicze

Chrzan - właściwości zdrowotne

http://www.theepochtimes.com

Chrzan jest popularnym dodatkiem do wielu dań, jednak nie każdy jest świadomy, jak wiele cennych dla naszego zdrowia posiada właściwości. Sprawdźmy, co takiego ma w sobie chrzan i stosujmy go świadomie nie tylko jako aromatyczny składnik potraw, ale również jako świetną pomoc w przypadku wielu dolegliwości.Składniki odżywcze chrzanu

Korzeń chrzanu jest bogaty w następujące witaminy: A,  B1, B2, C, E, a także wiele składników mineralnych, wśród których wymienić można:  wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo, sód, cynk, siarka, chlor, jod. Ponadto jest źródłem błonnika, węglowodanów i tłuszczy, olejki eteryczne, flawonoidy, czy glikozydy.  Jest to roślina niskokaloryczna, gdyż 100g zawiera ok. 70 kcal.

Właściwości zdrowotne chrzanu

Chrzan posiada niesamowicie wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim jest on naturalnym antybiotykiem, a także ma działanie wykrztuśne oraz obkurczające śluzówkę, dlatego w szczególności polecany jest w przypadku przeziębienia, stanów zapalnych dróg oddechowych (zatok, płuc, oskrzeli).

Ma również działanie bakteriobójcze oraz pierwotniakobójcze, wpływa na wzmocnienie odporności organizmu oraz działa odkażająco.

Chrzan świetnie działa na układ trawienny, zwiększa apetyt oraz wspomaga funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego oraz generalnie pozytywnie wpływa na metabolizm, będąc niezwykle pomocnym przy odchudzaniu. Jest również wsparciem dla pracy wątroby oraz nerek, a także zapobiega zaparciom.

Wśród innych właściwości zdrowotnych chrzanu można wymienić działanie odkażające, wpływa na łagodzenie bólu reumatycznego oraz pomaga w przypadku kamicy żółciowej. Warto również wiedzieć, że chrzan wpływa na rozrzedzenie krwi oraz na obniżenie cholesterolu.

Zastosowanie chrzanu

Chrzan można stosować na surowo oraz po obróbce termicznej. Można z niego przyrządzić masło chrzanowe  – doskonałe na zimę (masło wymieszać ze startym korzeniem chrzanu, łyżeczką soku cytryny oraz solą), syrop na chore gardło (wymieszać starty chrzan z miodem, zmielonymi goździkami i całość zalać wodą), a także chrzanową nalewkę do stosowania zewnętrznego w przypadku bólów reumatycznych . Jednak roślina ta może być stosowana do przyrządzania wielu potraw, szczególnie dobrze smakuje z mięsem, jako dodatek do surówek, czy popularnej ćwikły.

Nie bójmy się zatem chrzanu i włączajmy go do naszej diety, aby zachować zdrowie na lata.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


5 − = jeden