Chociaż Halloween już za na minie oznacza to, iż skończył się czas dyni. To niezwykłe warzywo jest nie tylko smacznym i lekkostrawnym dodatkiem do potraw, ale również posiada dużą wartość odżywczą przy niskiej kaloryczności.
Na jesienne wieczory proponujemy pyszne i aromatyczne ciasto z dyni.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 i pół szklanki mąki
- 2 szklanki startej dyni
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- Garść orzechów włoskich
- 3 szczypty imbiru
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem dodając stopniowo olej. Następnie dosypać mąkę cały czas delikatnie mieszając , proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon oraz imbir. Na koniec dodać dynię i drobno posiekane orzechy. Całość delikatnie wymieszać, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wylać ciasto i wstawić do piekarnika na około 45 minut.
Smacznego