Zdrowie i uroda

Czarnuszka – właściwości czarnych nasion

Napisany przez easylife

czarnuszkaCzarnuszka siewna (nigella sativa) została odkryta setki lat temu, gdy zaczęto doceniać jej niezwykłe właściwości. Dziś prześwietlimy te niesamowite czarne nasiona i sprawdzimy, co w sobie kryją oraz jak je wykorzystać.

Czarnuszka siewna

Roślina ta pochodzi z Azji, jednak uprawiana jest również w Europie Południowo-Wschodniej. Osiąga ona wysokość około 50cm, a jej nasiona mają kształt malutkich, matowo-czarnych trójkącików z oleistą substancją wewnątrz. Mają lekko ostry, goryczkowaty smak.

Czarnuszka – właściwości

O właściwościach leczniczych czarnuszki doskonale wiedzieli starożytni Egipcjanie, którzy uważali, że leczy ona dosłownie wszystko, z wyjątkiem śmierci. O tym, jak działa na nasz organizm ta niesamowita roślina, przeczytacie poniżej:

Dla alergików – udowodniono, że czarnuszka poprawia odporność osób ciepiących na różnego rodzaju alergie i tym samym pomaga zwalczać alergeny.

Dla astmatyków – oprócz wzmocnienia odporności, w przypadku astmatyków istotną cechą czarnuszki sa jej właściwości odksztuśne. Ponadto rozszerza ona oskrzela, dzięki czemu, przy dłuższej kuracji, zmniejsza się częstotliwość ataków.

Na trądzik – to informacja ważna szczególnie osób młodych, zmagających się z trądzikiem młodzieńczym. Przemywanie twarzy nalewką z czarnuszki daje zaskakująco pozytywne efekty.

Przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie – to kolejne z właściwości czarnuszki. Przydaje się zatem na jesień i wczesną wiosnę, kiedy jesteśmy narażeni na grypę i przeziębienia. Ponadto czarnuszka świetnie sprawdzi się w leczeniu zapalenia zatok oraz kataru.

Olej z czarnuszki

W ostatnim czasie olej z czarnuszki robi prawdziwą furorę, a to za sprawą jego imponującego składu.  Jest on bowiem doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a w szczególności kwasu linolowego oraz linolenowego oraz olejków eterycznych. Jest również bogaty w witaminę A, E, biotynę oraz mikroelementy.

Jak wybrać właściwy olej z czarnuszki?

W sklepach możemy spotkać wiele rodzajów tego oleju, jednak nie wszystkie mają odpowiednią jakość. Wybierając olej z czarnuszki należy pamiętać o tym, aby był on tłoczony na zimno oraz nierafinowany. Ważna jest również data produkcji – kupujmy olej jak najświeższy, gdyż nadaje się on do użytku jedynie przez ok. 3 miesiące. Ponadto wybierajmy tylko taki olej, który w sklepie jest przechowywany w warunkach chłodniczych, a po zakupie również przechowujmy go w lodówce.

Wpływ oleju z czarnuszki na zdrowie

  • Za pomocą oleju z czarnuszki możemy leczyć następujące choroby i dolegliwości:
    alergie i astmę,
  • choroby układu oddechowego: zapalenie oskrzeli, tchawicy, krtani, gardła, płuc,
  • dolegliwości układu pokarmowego (choroby  żołądka i jelit, układu żółciowego, choroby wrzodowe),
  • zaburzenia związane z układem nerwowym i kondycją psychiczną: depresja, brak koncentracji, problemy ze snem,
  • choroby skórne: łuszczyca, AZS, trądzik, opryszczka,
  • bóle głowy, oczu, uszu,
  • pasożyty i grzybice,

Olej z  czarnuszki dla urody

Warto również wiedzieć, że olej z czarnuszki świetnie wpływa na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Z powodzeniem możemy go stosować jako maseczkę do włosów lub nacierać nim paznokcie, aby były mocne i zdrowe.  Ponadto dobrze jest sięgać po ten olej latem, gdyż nadaje piękny koloryt naszej opalonej skórze i jednocześnie chroni przed poparzeniami.

Można zatem podsumować, iż olej z czarnuszki ma działanie przeciwzapalne, odkażające, przeciwbólowe, żółciopędne, detoksykacyjne, immunostymulujące. Ponadto olej ten obniża poziom glukozy we krwi oraz działa przeciwzakrzepowo.

Olej z czarnuszki  – zastosowanie

Wewnętrznie – profilaktycznie warto pić 1 łyżkę oleju przed posiłkiem, najlepszy efekt da stosowanie go 2 razy dziennie
Zewnętrznie – można nim smarować skórę oraz włosy każdego dnia, doskonale sprawdzi się również podczas masażu

Czarnuszka w kuchni

Nasiona czarnuszki mają powszechne zastosowanie w kulinariach. Można je stosować jako przyprawę nadająca potrawie ostrości, świetnie sprawdzi się również jako dodatek do domowego pieczywa. Nasiona czarnuszki doskonale podkreślają smak mięs, warzyw oraz sosów.

1 komentarz

Zostaw komentarz