Zdrowie i uroda

Czas na kawę!

Napisany przez easylife

143/365 - Coffee breakWiększość z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez łyka świeżej, aromatycznej kawy. Niektórzy piją ją dosłownie zaraz po wstaniu z łóżka, inni dają sobie czas i delektują się jej smakiem po śniadaniu, przy porannej prasie. Co takiego ma w sobie ten wspaniały napój i jak jego właściwości wpływają na nasze zdrowie? O tym opowiemy w dzisiejszym artykule.

Na temat wpływu kawy na nasze zdrowie toczą się nieustanne spory. Niejednokrotnie sami zadajemy sobie pytanie, czy kawa jest zdrowa, czy może lepiej się jej wystrzegać. Fakt jest jednak taki, że ma ona zarówno pozytywne, jak i negatywne właściwości. Wszystko zależy od tego, w jakiej postaci oraz w jakiej ilości ją spożywamy, a także od naszego zdrowia.

Co kryje w sobie kawa

Najważniejszym i najbardziej cenionym składnikiem kawy jest kofeina. Jej zawartość w jednej filiżance kawy parzonej wynosi od 85mg do 120mg.
Zawiera również bardzo dużo cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy, a także witamin i minerałów, w tym sporą dawkę witaminy PP.

Pozytywne właściwości kawy

Zacznijmy od tej przyjemniejszej strony picia kawy, a więc jej pozytywnego wpływu na nasze zdrowie:

  • dzięki zawartości kofeiny działa pobudzająco,
  • powoduje chwilowe podwyższenie IQ oraz poprawia pamięć krótkotrwałą,
  • wpływa na zwiększenie metabolizmu, a co za tym idzie, na szybsze tempo przemiany lipidów w naszym organizmie,
  • obniża ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera oraz Parkinsona,
  •  wśród osób palących zmniejsza szanse zachorowania na raka pęcherza,
  • zapobiega marskości wątroby oraz obniża ryzyko wystąpienia raka tego organu,
  • zmniejsza wydzielanie przez organizm histaminy, a więc wykazuje działanie przeciwalergiczne.

Negatywne właściwości kawy

Koneserzy picia kawy muszą jednak liczyć się z jej negatywnym wpływem na zdrowie. Warto zatem pamiętać, że kawa:

  • wpływa niekorzystnie na osoby z nadciśnieniem, arytmią serca, chorobami wrzodowymi żołądka czy z refluksem żołądkowo-jelitowym,
  • wypłukuje z organizmu minerały, w tym wapń, zwiększając ryzyko wystąpienia osteoporozy,
  •  może wpływać na pogorszenie samopoczucie u osób cierpiących na zaburzenia psychiczne.

Jak pić kawę

Przede wszystkim, jeśli chcemy wykorzystać pozytywne właściwości kawy należy pamiętać o tym, aby nie przekraczać zalecanej dziennej dawki. Przyjmuje się, że dopuszczalny limit kofeiny to do 4-6 mg na każdy kg masy ciała dziennie. Zatem osoba ważąca ok. 65 kg może przyjąć ok. 260-390 mg, czyli mniej więcej 4 filiżanki kawy parzonej. Oczywiście wartości te mogą się nieco wahać w zależności od wieku, naszego zdrowia a także rodzaju kawy.

Warto również wiedzieć, że sposób parzenia kawy ma wpływ na jej smak, ale również nasze zdrowie. Wiele osób praktykuje bowiem picie jej z fusami, czyli zalewając zmieloną kawę wodą. To jednak jest bardzo niezdrowa metoda, gdyż fusy pozostawione w filiżance po pewnym czasie zaczynają wytwarzać szkodliwe dla żołądka oraz błon śluzowych substancje.
Wystarczy zatem pić kawę odsączoną od fusów, stosując ekspres przelewowy, czy chociażby zwykły filtr z papierowym wkładem, które umieszczamy na kubku lub dzbanku. Następnie wsypujemy do niego odpowiednią ilość zmielonej kawy i zalewamy wrzątkiem. Czysty napar kawowy spłynie bezpośrednio do naczynia.  Oczywiście istnieje wiele innych metod parzenia kawy oraz wiele specjalistycznych do tego akcesoriów, dzięki którym możemy uzyskać wspaniały aromat i smak kawy, jednak to temat na osobny, obszerny artykuł.

Kawa rozpuszczalna czy parzona

Wiele osób zadaje sobie pytanie, która kawa jest lepsza i zdrowsza.Kawa parzona powstaje ze zmielonych ziaren kawy, czyli w sposób całkowicie naturalny. Napar nie zawiera żadnych dodatków, a aromat i smak jest intensywny. Z kolei kawa rozpuszczalna wytwarzana jest w skomplikowanym procesie,w którym ziarna kawy poddawane są kilkukrotnej obróbce technologicznej.Warto również wiedzieć, że ziarna użyte do jej produkcji są najgorszego gatunku, a uzyskiwany ekstrakt „wzbogacany” jest przez producentów różnymi dodatkami poprawiającymi ich smak. Kawa rozpuszczalna jednak świetnie sprawdzi się w podróży, gdyż do jej przyrządzenia wystarczy kubek i gorąca woda.
Wybór pomiędzy kawą rozpuszczalną a naturalną pozostaje naszą indywidualną kwestią.

Zostaw komentarz