Styl życia Zdrowie i uroda

Dieta czy sposób życia?

Napisany przez easylife
http://www.jestem-szczupla.pl

http://www.jestem-szczupla.pl

Moda na fit na dobre zagościła również w Polsce. Siłownie pękają w szwach, na ulicach i w parkach widać biegaczy, rowerzystów, rolkarzy w każdym wieku. Nic dziwnego, w końcu każdy z nas chce dobrze wyglądać i jeszcze lepiej się czuć.  Wiele osób na myśl o diecie wznosi oczy do nieba, gdyż kojarzy im się ona z niesmacznym jedzeniem czy nawet głodówką oraz odmawianiu sobie wielu przyjemności. Ale kto powiedział, że tak właśnie musi wyglądać dieta? Wystarczy przecież zmienić kilka nawyków żywieniowych nie rezygnując przy tym z  ze swoich ulubionych przekąsek, lecz jedynie modyfikując ich skład. Dziś zaprezentujemy, jak to zrobić na kilku przykładach.

Frytki mogą być fit?

Jak najbardziej! O ile te tłuste, niezdrowe mrożonki zastąpimy domowymi i dietetycznymi. Jak to zrobić? To bardzo proste. Frytki możemy zrobić na przykład z korzenia selera, pietruszki, marchewki czy buraka. Wystarczy pokroić warzywa w słupki skropić oliwa i oprószyć dowolnymi przyprawami, a następnie piec w piekarniku ok. 25 minut, aż staną się miękkie w środku i chrupiące z wierzchu.

Kanapka bez pieczywa

To kolejna propozycja na zdrowy posiłek. Kanaka nie musi być przygotowana z chleba czy bułki. Na liść sałaty rozłóżmy chudą wędlinę, serek, dodajmy pomidor, skropmy oliwą z oliwek lub posmarujmy domowym pesto z pietruszki, a  następnie całość zawińmy w rulon. Zobaczycie, że to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kanapek!

Coś na słodko

Największym problemem większości osób zmagających się z dodatkowymi kilogramami są słodycze, zwłaszcza w postaci batoników pełnych niezdrowego cukru i innych „ulepszaczy”. Nasza propozycja słodkiej przekąski to praktycznie samo zdrowie. Ciastka owsiane, bo o nich mowa, można przygotować bez tłuszczu, mąki, a dla tych, natomiast cukier można zastąpić ksylitolem. Do ich przygotowania potrzebujemy banana, szklankę płatków owsianych, dodatki w postaci suszonej żurawiny, płatków migdałowych, cynamonu oraz łyżeczki ksylitolu. Można również dodać 1 jajko. Dojrzałego banana rozgniatamy na miazgę widelcem, wszystkie składniki razem mieszamy i na blasze formujemy niewielkie krążki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni C przez ok. 10-12 minut.  Taka przekąska to również świetny pomysł na śniadanie, które doda nam energii.

Polecamy również przepis na dietetyczne muffinki bez mąki.

Warto również na stałe wyeliminować z naszej diety niezdrowy biały cukier, zastępując go np. ksyliotem, stewią, czy syropem klonowym. Natomiast mąkę pszenną można zastąpić orkiszową, żytnią, owsianą czy ryżową.

Tych kilka prostych i mało inwazyjnych kroków pozwoli nam utrzymać doskonałą formę bez drakońskich i na dłuższą metę mało skutecznych diet.

 

Zostaw komentarz