Jesienno-zimowe przeziębienia to zmora nie tylko dorosłych, ale również dzieci. Z dnia na dzień atakuje ans choroba:katar, ból gardła i kaszel. Zamiast łykać tabletki o wątpliwym działaniu lepiej postawić na domowe leki. Dziś podpowiadamy, jak przyrządzić domowy syrop na kaszel, który nie tylko usunie nieprzyjemne objawy, ale również wzmocni nasz organizm.
Tradycyjny syrop z cebuli
Ten specyfik jest znany chyba każdemu.Nic dziwnego, bowiem wykazuje bardzo dużą skuteczność w leczeniu kaszlu. Cebula świetnie zwalcza bakterie,a przy tym ma dużo witamin i minerałów.
Składniki na syrop:
1 duża cebula
Cukier lub miód
Przygotowanie: cebulę kroimy w piórka, układamy w naczyniu i zasypujemy cukrem lub polewamy miodem. Zakrywamy i odstawiamy do momentu, aż wytworzy się sok. Stosować trzy razy dziennie po 1 łyżce syropu.
Przeczytaj więcej na temat właściwości zdrowotnych cebuli: https://zycienaszczycie.pl/cebula-wlasciwosci-zdrowotne/
Syrop z chrzanu
Chrzan, podobnie jak cebula wykazuje właściwości bakteriobójcze. Działa przy tym wykrztuśnie i udrożnia drogi oddechowe.
Składniki na syrop:
2 łyżki utartego korzenia chrzanu
Miód
Woda
Przygotowanie: chrzan zalewamy 0.5 szklanki ciepłej, przegotowanej wody. Zamykamy naczynie i odstawiamy do momentu powstania wywaru. Następnie przecedzamy płyn, dodajemy ok. 1.3 szklanki miodu i mieszamy. Syrop z chrzanu stosujemy 2 razy dziennie po 2 łyżeczce.
Syrop z czosnku i cytryny
Czosnek, znany powszechnie jako naturalny antybiotyk to prawdziwy zabójca bakterii chorobowych. Dzięki temu jest doskonałym pomocnikiem w walce z sezonowymi infekcjami dróg oddechowych.
Składniki na syrop:
2 ząbki czosnku
Sok z całej cytryny
Duża łyżka miodu
Szklanka wody
Przygotowanie: czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać. Zmieszać z miodem i sokiem z cytryny. Zalać przegotowaną (nie gorącą) wodą i odstawić na co najmniej 24 godziny. Pić dwa razy dziennie po dwie łyżki.
Przeczytaj o właściwościach czosnku:https://zycienaszczycie.pl/wzmocnienie-odpornosci/
Syrop z buraczków
Składniki zawarte w burakach doskonale wzmacniają odporność. Mają przy tym działanie kojące, dlatego zaleca się je przy uporczywym kaszlu.
Składniki na syrop:
2 buraki
3 łyżki miodu
Przygotowanie: buraki obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do nich miód, dokładnie mieszamy i całość gotujemy, aby uzyskać wywar, czyli ok. 25 minut. Syrop z buraków pijemy 2 razy dziennie po jednej łyżeczce.
Syrop ten polecany jest również kobietom w ciąży oraz osobom cierpiącym na anemię.
Syrop z siemienia lnianego
siemię lniane doskonale sprawdzi się w przypadku kaszlu. Posiada właściwości kojące, nawilża śluzówkę.
Składniki na syrop:
4 łyżki nasion siemienia lnianego
4 łyżki miodu
Sok z całej cytryny
Przygotowanie: siemię lniane zalewamy 0.5 l wody, gotujemy przez 15 minut dodając miód oraz sok z cytryny i cały czas mieszając. Syrop zrobi się wówczas gęsty i kleisty. Po ostygnięciu spożywać 4 łyżki 2 razy dziennie.
Syrop z kopru włoskiego
Koper włoski doskonale sprawdzi się przy uporczywym kaszlu z flegmą. Rozrzedza bowiem wydzielinę w oskrzelach ułatwiając jej wykrztuszanie.
Składniki na syrop:
1 łyżka suszonych nasion kopru włoskiego
3 łyżki miodu
0.5 l wody
Przygotowanie: susz zalewamy wodą, dodajemy miód i gotujemy przez około 15-20 minut. Następnie odcedzamy wywar i odstawiamy do ostygnięcia. Syrop należy pić 2 razy dziennie po małej filiżance.
Wszystkie wyżej opisane syropy można podawać dzieciom od drugiego roku życia.
dla mnie niezawodny od dzieciństwa, nie wyobrażam sobie innego sposobu walki z przeziębieniem niż za pomoca syrop z cebuli.ale tych innych syrpoów jeszcze nie próbowałam.