Choć dziś stanowi popularną przyprawę i dodatek do wielu dań, nie tylko tych na słodko, to jednak wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z jego właściwości zdrowotnych. Cynamon jest bowiem prawdziwym skarbem, którego właściwości odkryli już starożytni Rzymianie, a także Chińczycy, dzięki czemu stał się on bardzo cennym towarem. Sprawdźmy, co tak naprawdę kryje się w tym pachnącym brązowym proszku i jak wykorzystywać go na co dzień.
Składniki cynamonu
Cynamon jest doskonałym źródłem takich składników odżywczych, jak żelazo, mangan, wapń. Ponadto zawiera błonnik oraz antyoksydanty, które doskonale zwalczają wolne rodniki. W cynamonie znajdziemy również flawonoidy oraz olejki eteryczne.
Właściwości cynamonu
Cynamon, oprócz dostarczania cudownych doznań smakowych wpływa również na naszą psychikę oraz ciało. Najważniejsze właściwości cynamonu to:
- wpływ na układ trawienny – cynamon świetnie reguluje trawienie, wskazany dla osób z zespołem jelita drażliwego,
- opóźnianie procesów starzenia komórkowego,
- zapobieganie chorobom nowotworowym,
- właściwości przeciwgrzybicze – doskonale sprawdza się szczególnie w walce z drożdżakami Candida,
- łagodzenie bólu menstruacyjnego oraz mięśniowego,
- obniżanie poziomu złego cholesterolu (LDL),
- łagodzenie stanów zapalnych skóry – świetnie sprawdza się w zwalczaniu trądziku,
- stymulowanie pamięci i koncentracji,
- doskonała pomoc w oczyszczaniu organizmu z toksyn,
- przyspieszenie przemiany materii oraz regulacja pracy nerek.
Dla kogo?
Cynamon na odchudzanie – przyprawa ta polecana jest szczególnie osobom odchudzającym się i pragnącym utrzymać szczupłą sylwetkę.
Cynamon dla urody – spożywanie cynamonu doskonale wpływa na stan skóry i włosów, natomiast maseczki i peelingi z dodatkiem cynamonu świetnie poprawią nasz wygląd
Cynamon na dolegliwości – sięgać po niego powinny osoby zmagające się z grzybicą, o obniżonej odporności organizmu oraz w trakcie przeziębień.
Cynamon dla mózgu – nie tylko spożywanie cynamonu, ale również jego zapach świetnie stymuluje pracę mózgu. Warto powąchać cynamon przed ważnym egzaminem lub spotkaniem biznesowym, a nasza koncentracja oraz pamięć będą w świetnej formie.
Dla kogo nie?
Warto również wiedzieć, że cynamon w niektórych przypadkach może zaszkodzić. Unikać go powinny:
– osoby cierpiące na wrzody żołądka,
– kobiety ciężarne,
– chorzy na cukrzycę, zażywające leki regulujące poziom insuliny lub glukozy we krwi,
– osoby uczulone na cynamon.
Cynamon w kuchni
Cynamon największą popularność zyskał jako dodatek do wypieków i deserów. Jednak jego zastosowanie jest dużo szersze. Świetnie bowiem smakuje kawa z dodatkiem cynamonu, ale również może być dodany do marynaty lub sosu do mięsa. Warto eksperymentować z tą niebywale aromatyczną przyprawą i nie bać się nowatorskich połączeń smakowych.
W badaniu podzielono mężczyzn na dwie grupy – jedna przyjmowała 5 gram cynamonu, druga przyjmowała placebo. W badaniu tym mierzono następnie jak po posiłku rośnie stężenie we krwi hormonu insuliny czyli hormonu odpowiedzialnego za produkcję komórek tłuszczowych. Okazało się, że u osób przyjmujących cynamon wytwarzanie insuliny zmalało o 13 %.