Jak ubijać białka?

ubijanie białekBiałka ubite na sztywno są podstawą wielu przepisów na desery.  Często jednak zdarza się, że  ubita piana „ciężka” i w konsekwencji nasz wypiek z jej użyciem okazuje się niewypałem. Aby białko było dobrze ubite, warto stosować nasze sprawdzone porady. Oto one:

1. Naczynia, których używasz do ubijania, zarówno miska, jak i trzepaczka lub mikser, powinny być idealnie czyste, bez  śladu tłuszczu.
2. Jajka, których używasz , muszą być bardzo świeże.
3. Podczas oddzielania białka od żółtka bardzo ważne jest, aby nawet odrobina żółtka nie dostała się do białka.
4. Przed ubijaniem białek pamiętaj, aby je dobrze schłodzić w lodówce.
5. Podczas ubijania białek dodaj do nich szczyptę soli.
6. Cukier dodawaj do białek w drugiej fazie ubijania, już do „roztrzepanego” białka.
7. Ubite białka łącz z innymi składnikami  stopniowo, dodając małe porcje piany oraz delikatnie mieszaj, aby nie stracić jej lekkości i puszystości .

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ siedem = 13