Kulinaria

Jedzenie po świętach. Wykorzystaj je mądrze!

Napisany przez easylife

Święta, święta i … co zrobić z resztkami jedzenia? Co roku obiecujemy sobie, że tym razem nie będziemy przesadzać z ilością potraw. Na obietnicach jednak zazwyczaj się kończy, a my zostajemy z pełnymi brzuchami i pełną kuchnią sałatek, ryb, ciast. Co z tym zrobić? Przede wszystkim: nie zmarnować.

Doskonałym pomysłem na wykorzystanie jedzenia, które pozostało nam po świątecznym ucztowaniu jest rozdanie go rodzinie. Wędliny, paszteciki czy ciasteczka posłużą nam jeszcze trochę czasu , a co z resztą? Jak wykorzystać pozostałą żywność? Podstawą jest ich odpowiednie przechowywanie!

Lodówka

  • Czystość lodówki to podstawa. W czasie świąt , pod natłokiem jedzenia nagromadziło się w niej mnóstwo bakterii. Aby porządnie zdezynfekować lodówkę postaw w niej spodeczek z sodą oczyszczoną.
  • Mądrze rozkładaj produkty. Najbardziej wewnątrz układaj te, które mają długi okres przydatności do spożycia, a wierzchu te, które trzeba zjeść w ciągu kilku następnych dni.
  • Daruj sobie blaszane miski i szklane salaterki. Żywność przechowuj w specjalnych plastikowych zamykanych pojemnikach. Dzięki temu na długo zachowa ona świeżość.

Ratuj produkty przed zepsuciem. Zmarnowanie ich to najgorsza alternatywa!

  • Planuj!

Oceń dokładnie okres ważności każdego produktu. Te, które psują się najszybciej, zjedz na samym początku. Jeżeli nie lubisz zjadania „resztek” możesz wyczarować z nich pyszne danie, które zachwyci twoją rodzinę. Mięsne zapiekanki, sałatki, zupy i wiele innych potraw jesteś w stanie zrobić z pozostałości po świątecznej uczcie. Wystarczy odrobina fantazji.

Zamrażaj

Zamrażanie to najtrwalszy sposób przechowywania jedzenia. Przechowywane w ten sposób produkty mogą czekać na odpowiedni moment nawet wiele miesięcy. Należy jednak pamiętać co mrozić i jak mrozić:

Pieczywo zamrażaj w folii. Jeżeli włożyłaś je do zamrażarki kiedy było już lekko czerstwe – rozmrażaj je w piekarniku, delikatnie skrapiając skórkę wodą.

Mięso, wędliny  możesz trzymać w zamrażarce nawet pół roku. Zawiń je szczelnie w folię, a krojoną wędlinę podziel na pojedyncze porcje. Dzięki temu będziesz wiedziała, jaka ilość będzie ci potrzebna.

Buliony możesz mrozić nawet do dwóch miesięcy.

Ciasta, torty mogą być trzymane w zamrażarce nawet do 3 miesięcy. Za to pierniczkami w ogóle nie musisz się martwić – przechowuj je w chłodnym i suchym miejscu, a ich smakiem będziesz mogła raczyć się jeszcze długo po Nowym Roku.

  • Czego nie mrozić?

Dania rybne lepiej przechowywać w lodówce i zjeść w ciągu 3-4 dni. Najdłużej, bo nawet do tygodni utrzymują świeżość ryby marynowane i te w galarecie.

Zupy z dodatkami np. ziemniakami, makaronem zagotuj i po ostygnięciu przelej do słoików. Dobrze zakręć i trzymaj w lodówce nie dłużej niż 4 dni.

Mimo wszystko zostało Ci jeszcze mnóstwo jedzenia?

Wiadomo,że mimo usilnych starać często nie wszystkie produkty da się uratować i trafiają one do kosza. Możesz jednak zrobić z nich lepszy użytek.

Czy wiesz, że w  Polsce prawie 2,1 mln ludzi żyje w skrajnej biedzie?  Możesz im pomóc . Świąteczne jedzenie to dla nich szansa na normalny posiłek. Prawie każde schronisko dla bezdomnych przyjmuje paczki z jedzeniem ze świątecznego stołu. Nie czekaj więc, aż zmarnuje się w twojej lodówce !

Zostaw komentarz