Kulinaria

Kapusta kiszona – przełomowy wynalazek

Napisany przez easylife

kapustaNiezwykle zdrowa, pyszna i na dodatek lekkostrawna. To jeden z najlepszych kulinarnych wynalazków ludzkości. Wymyślili ją Chińczycy, a technologię ostatecznie opracowali Niemcy. Taka kombinacja musiała zadziałać!

Kiszenie kapusty ma swoje początki w starożytnych Chinach. Podczas wznoszenia Wielkiego Muru robotnicy jadali kapustę, którą zalewali winnym octem ryżowym. Przysmak ten, zwany kimczi, dzięki Tatarom trafił w średniowieczu do Europy. Tu zmodyfikowali go Niemcy, wynajdując metodę kiszenia przy pomocy soli. Istotną częścią całego procesu było ugniatanie poszatkowanej kapusty w beczkach bosymi stopami przez młode, niezamężne kobiety.

Jak kisić kapustę

Dziś nawet przy domowym kiszeniu kapusty stosuje się bardziej higieniczne sposoby. Wybieloną, poszatkowaną kapustę zasypuje się solą i czeka, aż puści sok. Następnie ubija się ją ściśle w beczkach lub słoikach (specjalną deseczką lub talerzykiem) i pozostawia na 1-2 tygodnie. Konieczne jest tylko zapewnienie ujścia dla gazów, tworzących się w procesie fermentacji. Gdy kapusta odpowiednio skwaśnieje – jest gotowa do jedzenia.

Właściwości kapusty kiszonej

W procesie kiszenia kapusta traci część witamin i soli mineralnych, zyskuje natomiast inne, cenne właściwości. Podczas beztlenowej fermentacji mlekowej tkanki kapusty rozluźniają się, dzięki czemu staje się ona dużo łatwiej strawna. Jednocześnie powstaje kwas mlekowy oraz jego bakterie, które mają niezwykły wpływ na nasz układ trawienny i system odpornościowy. Bakterie kwasu mlekowego – zawarte w kiszonej kapuście i jej soku – ułatwiają rozkład pożywienia i obniżają poziom cholesterolu. Ponadto hamują zachodzące w jelitach procesy gnilne i „oczyszczają” przewód pokarmowy – to sprawia, że organizm może przyswoić więcej witamin i soli mineralnych z pożywienia. W ten sposób kiszona kapusta stymuluje system odpornościowy. Dodatkowym korzystnym czynnikiem jest dość wysoka zawartość witaminy C, wspomagającej mechanizmy immunologiczne.

Zimą kiszona kapusta stanowi świetną alternatywę dla świeżych owoców i warzyw. Warto pamiętać, że dobroczynne działanie kapusty ujawnia się dopiero przy regularnym jej spożywaniu. Medycyna naturalna zaleca picie do 100 ml soku dziennie (najlepiej na czczo, rano) i jedzenie potraw z kiszonej kapusty 2- 3 razy w tygodniu. Najzdrowsza jest oczywiście jadana na surowo, jednak po ugotowaniu zachowuje nadal swoje zalety, a dania z niej przyrządzone są pyszne i niezwykle pożywne.

 

Zostaw komentarz