A może to zakwaszenie organizmu ?

zakwaszenie organizmu - objawy, dietaCzy miewasz czasem dolegliwości, których źródeł nie potrafisz znaleźć? Częste infekcje, zmęczenie, osłabienie, problemy ze skórą, włosami, czy problemy trawienne to tylko niektóre z objawów zakwaszenia organizmu, którego większość z nas w ogóle nie jest świadoma. Dlatego dziś sprawdzimy, czym jest zakwaszenie organizmu, jakie są jego objawy oraz jak odkwasić organizm.Czym jest zakwaszenie organizmu

Jest to nic innego jak zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie i związane z tym zaburzeniem metabolizmu.  Kiedy w naszym organizmie znajduje się zbyt wiele kwaśnych składników przemiany materii, nasza wewnętrzna metaboliczna machina nie potrafi ich zmagazynować ani zneutralizować, przez co organizm zostaje zakwaszony. Warto wiedzieć, że ludzki organizm ma pH zasadowe, które powinno utrzymywać się na poziomie około 7.

Zakwaszenie organizmu – przyczyny

Zakwaszenie organizmu może być wywołane wieloma czynnikami, jednak właściwie wszystkie związane są z zaburzeniem równowagi kwasowo-zasadowej.  Przyczyna mogą być na przykład zaburzenia pracy nerek, których jedną z ról jest wydzielanie wraz z moczem kwaśnych substancji. Gospodarkę kwasowo-zasadową regulują również płuca, czy tzw. układy buforowe, dlatego ich nieprawidłowe funkcjonowanie może przyczynić się do zakwaszenia organizmu.

Jednak najpowszechniejsza przyczyną zakwaszenia organizmu jest niewłaściwa dieta, bogata w produkty mocno zakwaszające. Ich eliminacja lub ograniczenie SA konieczne, aby przywrócić nasz organizm do równowagi.

Produkty zakwaszające organizm

Produkty mocno zakwaszające (pH 5,9-5):
– Mięso i wędliny,
– sery żółte,
– cukier, słodycze, czekolada,
– mąka pszenna i produkty jej pochodzenia, żyto, jęczmień,
– kawa, czarna herbata, napoje gazowane,
– kukurydza,
– dżemy, lody, słodziki,
– ryż biały,
– drożdże.

Produkty średnio zakwaszające(pH 6,9-6):
– ryby,
– jaja,
– ryż brązowy,
– gryka, owies, pszenica,
– kefir, jogurt,
– orzeszki ziemne,
– chleb pełnoziarnisty i żytni,
– piwo,
– gałka muszkatołowa, wanilia,
– winogrona, maliny,
– majonez i margaryna,

Produkty słabo zakwaszające (pH <7):
– produkty orkiszowe,
– otręby,
– twaróg, śmietana,
-orzechy nerkowca, włoskie, laskowe, pistacje,
–  mleko ryżowe i sojowe,
– oliwki,
– olej słonecznikowy,
– pestki dyni.

Wśród innych produktów zakwaszających organizm można znaleźć: alkohol, ocet, ziemniaki, soja, groch, musztarda, miody mieszane, jagody, żurawina, borówki.

Organizm może zakwaszać się pod wpływem następujących czynników:
– stresu,
– leków,
– nadmiernego wysiłku lub całkowitego braku aktywności fizycznej,
– diet odchudzających,
– zbyt małej ilości wypijanej wody,
– zatruć.

Jak odkwasić organizm

Oczywiście najprostszym sposobem jest zmiana nawyków żywieniowych. Dieta odkwaszająca organizm powinna zatem być bogata w produkty zasadotwórcze stanowiące około 80% wszystkich spożywanych składników. Odkwaszanie organizmu powinno to również zażywanie ruchu (umiarkowanego), picie dużej ilości dobrej jakościowo wody, odpowiednia dawka snu i unikanie stresu.

 Produkty odkwaszające organizm

Silnie odkwaszające:
– czosnek, cebula,
– cytrusy,
– arbuz,
– papaja
– ananas,
– mango,
-nierafinowane oleje roślinne,
-kiełki,
– ziołowe herbatki.

Średnio odkwaszające:
– wiśnie i czereśnie,
– kiwi,
– seler,
– burak,
– banan,
– awokado,- ser kozi,
– tofu,
– zielona herbata,
– migdały.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Głosy: 0.0/6 (0 Głosy )
Podziel się!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*


− 2 = jeden

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>