Kulinaria

Muffinki żytnie z bakaliami

muffinki żytnie
Napisany przez easylife

Muffinki to świetny pomysł na niedzielny deser. Te puszyste babeczki smakują wyśmienicie zarówno do popołudniowej kawy,. jak i szklanki ciepłego mleka na wczesną kolację. Dziś prezentujemy przepis muffinki z mąki żytniej, które z pewnością posmakują osobom uczulonym na pszenicę. Muffinki żytnie to również doskonałe źródło energii zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Składniki:

250 g mąki żytniej
0.5 szklanki otrąb owsianych
1 jajko
0.5 szklanki cukru brązowego
110 g masła
2 łyżki mleka
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Dodatki do wyboru: rodzynki,żurawina, słonecznik.

Przygotowanie:

Miękkie masło zmiksować z cukrem. Następnie dodać jajka i nadal miksować, aż masa stanie się puszysta. Mąkę, otręby, cynamon oraz sodę oczyszczoną wymieszać ze sobą, a następnie połączyć z masą i dokładnie lecz delikatnie wymieszać. Dodać mleko oraz bakalie.

Foremki do muffinek wypełnić masą do ¾ wysokości. Dla dekoracji można posypać wierzch orzechami.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Piec muffinki ok. 20-25 minut. Po koniec pieczenia koniecznie należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche.

Smacznego!

1 komentarz

Zostaw komentarz