Zdrowie i uroda

Myślisz tym, co jesz, czyli dieta dla mózgu

Napisany przez easylife
dieta dla mózgu

http://brainworldmagazine.com/

Jesień to ciężki okres zarówno dla twojego ciała, jak i ducha. Krótsze dni, a tym samym mniejszy dopływ słońca, może niekorzystanie wpływać  na nasze samopoczucie.  Senność, osłabienie, a nawet stany depresyjne – na takie objawy skarży się coraz więcej Polaków. Jak można to zmienić?  Jedzeniem!

Jesteś tym co jesz”. Przysłowie tak samo stare, co prawdziwe. Odnosi się ono nie tylko do kondycji fizycznej ale i prawidłowego funkcjonowania mózgu, które jest przecież naszym centrum dowodzenia. Tak więc nie tylko jesteś , ale także myślisz tym co zjadłeś!

Po dniu spędzony w pracy, szczególnie przed komputerem odczuwać możemy zmęczenie, poirytowanie, poczucie rozbicia. Bolą nas oczy, plecy i przede wszystkim głowa. Dlaczego tak się dzieje i jak można zniwelować te przykre objawy? Odpowiedź jest prosta – dobrze się odżywiać.

Zmień złe nawyki żywieniowe podczas pracy

Praca  przy komputerze lub tonach dokumentów najczęściej łączy się z tzw. przegryzaniem czegoś w trakcie. Lubimy chrupać, gryźć, popijać i przeżuwać. Nie ma co ukrywać ,że najczęściej sięgamy wtedy po chipsy, czekoladę czy słone przekąski. Nie jest to dobre rozwiązanie. Taką dietą nie tylko zaszkodzimy swojej figurze, ale także samopoczuciu oraz aktywności mózgu. Co więc wybierać, aby nasz wybór był możliwe jak najlepszy?

Jeżeli kolejny raz zastanawiasz się jaki zestaw przegryzek zabrać ze sobą do pracy, zamiast o słonych paluszkach pomyśl o :

Orzechach, ziarnach i bakaliach –  mają zbawienny wpływ na pamięć i koncentrację. Zawierają one w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, które znakomicie wpływają na działanie twojego mózgu, który przecież w większości składa się z wody i tłuszczu.

Waflach ryżowych, batonikach musli – są lekkie, smaczne i zdrowe. Posiadają wiele wariacji smakowych – ze słonecznikiem, sezamem, owocami. To bezpieczna i niskokaloryczna przekąska, doskonale nadająca się na tzw. przegryzanie między posiłkami.

Owocach i warzywach – przegryzaj marchewki, zaopatruj się w pomarańcze i banany, a twój organizm podziękuje ci za to życiową energią i chęcią do działania.

Woda to podstawa!

Nasz mózg to aż 82% woda i to od niej w największej mierze zależy jego praca. To dzięki odpowiedniemu nawodnieniu, nasz mózg prawidłowo przewodzi impulsy nerwowe, co wpływa na szybkość i jakość twojego myślenia.

Najzdrowsza woda to ta niegazowana. Pij ją najczęściej jak to możliwe, małymi łykami najlepiej lekko ciepłą. Woda nawilża organizm i działa oczyszczająco na jelita. Powoduje także zmniejszenie apetytu.

Dorosły człowiek dziennie powinien wypić ok. 2 litry wody dlatego ważne, abyś miał ją zawsze pod ręku: przy łóżku, na biurku czy w samochodzie.

Zrezygnuj ze słodkich gazowanych napoi – to prawdziwa bomba niezdrowych cukrów.

A co na obiad?

Japończycy wiedzą ,że niezawodnym trenerem naszego mózgu są ryby.  Posiadają one w sobie to, co najbardziej zdrowe zarówno dla organizmu jak i mózgu – wodę, tłuszcz i białko. Najcenniejsze w rybach są nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3. Wzmacniają one naszą odporność, łagodzą stany zapalne, dodają energii. Staraj się wybierać tłustsze ryby np. makrelę, która jest źródłem witany A , D i E.

Zostaw komentarz