Kulinaria

Najlepsze włoskie potrawy

Napisany przez easylife

pizzaWłochy z pewnością kojarzą się nam wszystkim z ojczyzną najbardziej uniwersalnego dania na świecie – pizzy. Błędem byłoby jednak sprowadzanie całej włoskiej tradycji kulinarnej do tego jednego dania, jest ona bowiem niezwykle bogata i ma nam naprawdę wiele do zaoferowania.

 

Pizze i placki
Nie ulega wątpliwości – pizza jest jedną z najbardziej znanych potraw na świecie. Znamy ją w tak wielu odmianach, że czasem trudno nam wybrać swój ulubiony jej rodzaj. Nie możemy również narzekać na brak pizzerii w swoim otoczeniu, wystarczy kilka chwil, aby sprawdzić, jak smakuje np. pizza w Da Grasso lub w innym lokalu.
Włoska kuchnia proponuje nam także wiele innych placków, a jednym z najpopularniejszych jest z pewnością focaccia. Potrawa ta przypomina pizzę, nie znajdziemy w niej jednak sosu pomidorowego ani sera, najczęściej przypomina po prostu placek z ziołami oraz różnymi dodatkami. Możliwość skomponowania dania według własnych upodobań to ogromna zaleta kuchni włoskiej, pozwalająca każdemu cieszyć się swoją ulubioną kompozycją smakową.

W krainie makaronów
Drugim co do popularności włoskim daniem jest makaron – od krótkiego penne, przez klasyczne spaghetti, aż do ogromnych, makaronowych muszli, wypełnionych pysznym sosem lub nadzieniem. Wśród tradycyjnych potraw mącznych znajdują się także pierożki tortellini bądź przygotowywane na bazie ziemniaków (czasem też dyni) gnocchi.
Każdy szanujący się kucharz na pewno ma w swoim kuchennym repertuarze słynne spaghetti bolognese, z sosem mięsno-warzywnym, a także proste i treściwe spaghetti carbonara. Z kolei krótsze makarony, np. peene, doskonale komponują się z kurczakiem, tuńczykiem i innymi składnikami, stając się świetną bazą do najróżniejszych kulinarnych eksperymentów.

Słodkie zakończenie
Pisząc o kuchni włoskiej, nie można nie wspomnieć o zachwycających deserach, spośród których największą sławę zyskało niezwykle kaloryczne, ale zniewalające swym smakiem tiramisu. Klasyczna odmiana bazuje na biszkoptach, najwyżej jakości mascarpone oraz kawie, popularność zyskują też inne wersje deseru – z białą czekoladą czy truskawkami.
Pragnąc poczuć smak Włoch warto spróbować znanych na całym świecie cantuccini lub amaretti – te ciasteczka nadają się idealnie zarówno do wina, jak i do kawy czy herbaty, a ich migdałowy smak zapewnia niezapomniane wrażenia! W słonecznej Italii często serwuje się również desery bazujące na soczystych owocach np. pieczone brzoskwinie, gruszki w winie lub zapiekane morele z cukrem trzcinowym.

1 komentarz

Zostaw komentarz