Najzdrowsze produkty w naszej diecie

najzdrowsze produktyŻywność, którą na co dzień spożywamy, ma nam dostarczać nie tylko energii potrzebnej do życia, ale również cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Jednak wiele produktów dostępnych w sklepach ma więcej sztucznych konserwantów, barwników i ulepszaczy niż wartości odżywczych. Często też te najzdrowsze produkty spożywane są w zbyt małych ilościach, gdyż na ich miejsce pojawiają się w naszym jadłospisie produkty gotowe, przetworzone, czy tzw. zapychacze. Poniżej przygotowaliśmy listę produktów, które koniecznie powinniśmy włączyć do naszej codziennej diety. Są one bogatym źródłem wielu pierwiastków, a także przeciwdziałają powstawaniu różnego rodzaju chorób i dolegliwości.

Brokuły
Prawdziwa skarbnica witamin i minerałów dla osób w każdym wieku. Ich zaletą jest niska wartość kaloryczna oraz dostępność w sklepach praktycznie przez cały rok. Zawierają dużą dawkę kwasu foliowego, tak cennego dla młodych mam oraz kobiet planujących ciążę. Z kolei obecność witaminy A chroni nasz wzrok, poprawia kondycję skóry i włosów oraz opóźnia procesy starzenia. Ponadto brokuły ułatwiają trawienie, chronią serce, a dzięki obecności żelaza zapobiegają anemii.

Tłuste ryby
Tłuszcz zawarty w takich rybach jak makrela, łosoś,pstrąg, sardynka czy śledź jest niezwykle cenny dla naszego zdrowia. Zawiera on bowiem kwasy omega-3, które nie tylko wzmacniają odporność, ale również chronią serce, obniżają poziom złego cholesterolu, a także przeciwdziałają stanom zapalnym stawów. Warto również wiedzieć, iż kwasy omega-3 wspomagają odchudzanie. Jedzenie tłustych ryb kilka razy w tygodniu wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale również urodę, gdyż zawartość witaminy A poprawia wygląd skóry i włosów.

Orzechy włoskie
Choć są dość kaloryczne, nie powinniśmy ich unikać, ponieważ są źródłem cennych dla zdrowia niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Zawierają witaminę E nazywaną witaminą młodości, która dba o stan naszej skóry. Orzechy włoskie wzmacniają również paznokcie i włosy stymulując ich wzrost. Po orzechy powinny sięgać osoby z podwyższonym cholesterolem oraz ci, którzy mają problemy z koncentracją, gdyż w produkcie tym zawarty jest magnez.

Jabłka
Lubiane niemal przez każdego jabłka to nie tylko smakowita przekąska, ale również istna bomba witaminowa. Jabłka to doskonała broń przeciwko wolnym rodnikom, gdyż są bogate w przeciwutleniacze. Są również bogatym źródłem witaminy C wzmacniającej organizm, zawierają pektyny, które pomagają oczyszczać organizm ze zbędnych składników przemiany materii. Jabłka obniżają poziom złego cholesterolu, wspomagają trawienie, dzięki czemu są pomocne w przypadku walki z nadwagą. Warto sięgać po owoce surowe, gdyż tylko wówczas zachowają wszystkie swoje cenne wartości.

Zboża
Są cennym źródłem wielu składników odżywczych i powinny stanowić ok. 40% dziennej dawki pożywienia. W zbożach znajdziemy cenne białko, krzem, cynk, fosfor, wapń, fluor oraz witaminy z grupy B. Są również doskonałym źródłem błonnika wspomagającego oczyszczanie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii. Równie cenne są otręby zbóż, czyli część okrywająca ziarno. Otręby skutecznie oczyszczają nasze jelita, przez co zapobiegają zaparciom, a także chronią przed miażdżycą i regulują ciśnienie.

Jogurt naturalny, kefir
Naturalne jogurty lub kefir powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Dzięki nim dostarczymy organizmowi łatwo przyswajalnego białka i tym samym uchronimy kości przed osteoporozą. Produkty te obniżają również poziom cholesterolu, a także zapobiegają niszczeniu flory bakteryjnej jelit po kuracji antybiotykowej. Jogurt lub kefir pomoże zwalczyć biegunkę oraz ochroni błonę śluzową żołądka.

Żurawina
Dla wielu osób to wciąż egzotyczny produkt, choć staje się coraz bardziej popularna w Polsce. Żurawinę można nabyć w postaci świeżej lub suszonej. Owoc ten jest znany ze swych właściwości wspomagających leczenie zapalenia pęcherza oraz innych infekcji układu moczowego. Żurawina wspomaga przemianę materii, a dzięki zawartości flawonoidów chroni serce i układ krwionośny. Warto również pamiętać, iż owoc ten jest pomocny w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Awokado
Kolejna „egzotyka” na naszej liście, choć owoc ten dostępny jest niemal w każdym markecie. Mimo iż awokado ma dużą zawartość tłuszczu, to nie mamy się czego obawiać, gdyż są to korzystne dla zdrowia jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają utrzymanie prawidłowej wagi. Kwasy te chronią również przed miażdżycą i pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Awokado jest cennym źródłem witaminy A,B1 i B2, K, C, H oraz PP, a także potasu, wapnia, czy fosforu.
Czosnek
Choć ma tyle samo zwolenników co przeciwników to powinien gościć w diecie każdego z nas. Czosnek posiada bowiem wiele cennych dla zdrowia właściwości. Ma działanie przeciwwirusowe, skutecznie walczy z infekcjami, a także chroni przed powstawaniem zakrzepów. Czosnek zalecany jest osobom o obniżonej odporności, po przebytych chorobach lub kuracji antybiotykowej. Zawartość selenu i germanu w czosnku chroni przed nowotworami.

Zielona herbata
Napar z liści zielonej herbaty ma wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości. Przede wszystkim zwalcza bakterie w układzie pokarmowym i stymuluje żołądek do wydzielania soków trawiennych. Chroni również serce, gdyż obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi. Zielona herbata zawiera fluor chroniący nasze zęby przed próchnicą, a także witaminy B, C, E. W zielonej herbacie zawarte są garbniki chroniące przed chorobami nowotworowymi. Ponadto wspomaga wydalanie toksyn z organizmu, a także przyspiesza metabolizm.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


jeden + = 6