Zdrowie i uroda

Papryka – właściwości i odmiany

Napisany przez easylife

papryka - własciwościPapryka, oprócz swych walorów smakowych, ma przede wszystkim wiele innych zalet. Jest to bowiem doskonała skarbnica witamin, posiada szereg właściwości zdrowotnych, a przy tym jest dostępna praktycznie przez cały rok. Dziś poświęcimy jej nieco uwagi i wskażemy, jakie wartości posiada to piękne, soczyste warzywo.

Pochodzenie papryki

Za ojczyznę papryki uważa się Amerykę Południową, a konkretnie Kolumbię oraz Peru. Natomiast do Europy przywędrowała za sprawą Hiszpanów i Portugalczyków. Dostrzegli oni jej potencjał w nasionach, które można było długo przechowywać bez utraty zdolności do kiełkowania. Na kontynencie europejskim papryka zyskała popularność na Węgrzech, które słyną ze wspaniałej kuchni opartej na tym warzywie.

Rodzaje papryki

Oczywiście każdy z nas potrafi wymienić podstawowy podział papryki na czerwoną, zieloną, żółtą, pomarańczową czy białą. Papryka jednak dzieli się również pod względem ostrości.

Najbardziej popularne odmiany papryki zaliczanej do łagodnej to:

Bell – jest to słodka papryka , która barwi się na czerwono, brązowo czy nawet zielono.
Cherry – łagodna papryka o słodkim smaku i barwie delikatnie czerwonej.
Cubanelle – słodka papryka, która przybiera barwy od jasnozielonej do czerwonej.
Pimento – łagodna, słodka i bardzo aromatyczna papryka o barwie czerwonej.
Tomato – tradycyjna słodka papryka czerwona.

Odmiany ostrej papryki

Warto wiedzieć, iż ostrość papryki mierzy się za pomocą dziesięciopunktowej skali Scoville’a. Za pomocą tej skali określana jest zawartość substancji nadającej ostrości papryce, czyli kapsaicyny. Sprawdźmy, jaka jest ostrość poszczególnych gatunków papryki:

Pepperoncini (w skali:1) – choć papryczka ta ma słodki smak to jednak można wyczuć ostry zapach.

Jalapeño (w skali:4) – papryka o słodkawo -dymnym smaku, często używana w formie marynowanej.

Cayenne (w skali:7) – znana nam głównie w postaci sproszkowanej.

Tabasco (w skali7) – ostrość porównywalna do cayenne, spożywana najczęściej w formie ostrego sosu o tej samej nazwie.

Piri Piri „Birds Eyes” (w skali:10) – ostra papryczka niewielkich rozmiarów i wydłużonej formie.

Habanero (w skali:10) – jedna z najbardziej ostrych papryk, choć w smaku można wyczuć również słodycz.

Naga Jolokia (w skali +10) – uznawana za najostrzejszą paprykę na całym świcie, znana w kuchni Półwyspu Indyjskiego.

Papryka – wartości odżywcze

Paprykę należy docenić przede wszystkim z uwagi na dużą zawartość witaminy C. W papryce jest jej bowiem nawet 5 razy więcej niż w cytrynie. Warto zatem jeść paprykę w postaci surowej, aby nie tracić tej cennej witaminy, choć trzeba wiedzieć, iż w przypadku papryki obróbka termiczna powoduje dużo mniejsze straty witaminy C niż to się dzieje w innych warzywach.

Oprócz witaminy C papryka jest również źródłem cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy oraz likopenu które, jak wiemy, opóźniają procesy starzenia oraz chronią przed nowotworami. Ponadto w papryce znajdziemy: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo,a także inne witaminy:E oraz B12.

Papryka – właściwości zdrowotne

Należy pamiętać, iż w zależności od koloru papryka będzie cechowała się innymi właściwościami zdrowotnymi.

Papryka czerwona – właściwości zdrowotne
Papryka ta posiada bardzo dużą zawartość beta-karoten (prowitaminę A). Doskonale zatem dba o naszą cerę,a dzięki obecności w niej rutyny działa korzystnie na pękające naczynka krwionośne.Warto sięgać po czerwoną paprykę, jeśli chcemy cieszyć się dobrym wzrokiem.

Papryka żółta – właściwości zdrowotne

Papryka o tej barwie jest doskonałym źródłem witaminy E, luteiny oraz przeciwutleniacza o nazwie zeaksantyna. Dzięki tym składnikom spożywanie papryki sprzyja zachowaniu zdrowego wzroku i poprawić widzenie.

Papryka zielona – właściwości zdrowotne

Papryka o zielonym kolorze obfituje w kwas foliowy, dlatego powinny po nią sięgać kobiety planujące potomstwo, a także w ciąży.Ponadto zawiera ona spora dawkę witaminy E, która pomaga zachować młodość i piękny wygląd.

Papryka a odchudzanie

Warto również wiedzieć, iż papryka, a w szczególności ta ostra. Kapsaicyna hamuje bowiem uczucie łaknienia, natomiast wiele badań dowodzi, iż wpływa pozytywnie na tempo spalania kalorii. Odchudzające właściwości papryki są widoczne zarówno po spożywaniu jej w postaci świeżej (wybierajmy wówczas ostre odmiany), jak i sproszkowanej.

Zostaw komentarz