Roladki z kluseczkami i wymyślną sałatką coraz rzadziej goszczą na naszych stołach. Kiedyś, mając więcej czasu łatwiej było przyrządzić obiad składający się z kilku dań oraz wymagający spędzenia dłuższego czasu w kuchni.
Dziś podpowiemy, jak w prosty i szybki sposób przygotować pełnowartościowy obiad.
Makaron
Ten składnik naszego pożywienia daje nam ogromne możliwości w kuchni. Doskonale sprawdza się w każdej sytuacji. Możemy go przyrządzić w wersji podstawowej, czyli z sosem grzybowym, pomidorowym lub innym, wedle naszych upodobań. Aby makaronowe danie było bardziej syte, wystarczy dodać do niego filet z kury usmażony w kawałkach na patelni lub do sosu dodać smażone mięso mielone. Makaron świetnie pasuje ze szpinakiem i serem żółtym, ale również w wersji na słodko, np. z truskawkami, białym serem posypanym cukrem.
Ciasto drożdżowe
Wbrew pozorom przygotowanie ciasta drożdżowego nie jest trudne. Możemy na przykład przyrządzić pierożki drożdżowe z farszem pieczarkowym lub kapustą i grzybami lub dowolnymi dodatkami. Pierożki doskonale będą smakowały z czystym barszczem ekspresowym.
Pizza
Spód pizzy to doskonała baza do stworzenia naprawdę wyśmienitego dania. Nie musimy koniecznie przyrządzać pizzy znanej nam z restauracji, czyli z serem, salami i pieczarkami. Na tak przygotowany spód do pizzy możemy przecież położyć szpinak, szparagi, brokuł, tuńczyka, a do tego podać sos majonezowy. Domowa pizza pasuje zarówno jako codzienny obiad, jak również świetnie prezentuje się na imprezie z przyjaciółmi. Goście z pewnością będą zachwyceni naszą pomysłowością w kompozycji dodatków.
Naleśniki
Podobnie jak pizza, również w tym przypadku mamy szerokie pole do popisu. Ciasto naleśnikowe może być podawane właściwie z każdym dodatkiem, zarówno z mięsem jak i w wersji wegetariańskiej, na słodko, na przykład z białym serkiem i polewą czekoladową, truskawkami czy dżemem. Naleśniki z farszem możemy podsmażyć złożone w krokiet i panierowane w bułce tartej, jak również zapieczone w sosie.
Jak widać nudne codzienne posiłki możemy w prosty sposób i przy małym nakładzie pracy urozmaicić tak ,że każdego dnia na naszych stołach będzie gościć smaczne i ciekawe danie.