Hippohpae rhamnoides, bo tak brzmi po łacinie nazwa tego ozdobnego krzewu, jest rośliną o niezwykłych właściwościach leczniczych, docenianych już w starożytności. O tym, co zawdzięczamy rokitnikowi zwyczajnemu, dowiemy się poniżej.
Rokitnik zwyczajny – występowanie
Krzew ten można spotkać w stanie naturalnym w Europie południowej oraz środkowej (Kaukaz, Syberia). Natomiast w Europie, Azji oraz Ameryce Południowej. W Polsce można spotkać dziko rosnący rokitnik przy wybrzeżu morskim, na wydmach oraz klifach, a także w Pieninach. Są one jednak objęte ochroną. Roślina ta wydaje owoce o pomarańczowej barwie i kulistym kształcie, z pestką wewnątrz.
Owoce rokitnika zwyczajnego – zastosowanie
Owoce tej rośliny stosowane były już w czasach starożytnych jako lek na zaburzenia pracy żołądka oraz wątroby, a także w przypadku wystąpienia gośćca czy ropnych skoczeń skóry. Ponadto owoce te służyły jako środek na wzmocnienie włosów oraz nadanie im blasku. W czasie II wojny światowej owoce rokitnika zastępowały preparaty z witaminą C, a medycyna ludowa używała ich do produkcji soku leczącego zranienia, krwotoki i oparzenia oraz wewnętrznie w przypadku szkorbutu lub anemii.
Owoce rokitnika zwyczajnego, oprócz witaminy C, zawierają również prowitaminę A, witaminy z grupy B, E, a także antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, garbniki, kwasy organiczne oraz sole mineralne, jak mangan, żelazo czy bor.
Wywar z liści rokitnika – zastosowanie
Wywar z liści tej rośliny był popularnym lekarstwem na Syberii oraz Ałtaju. Leczył między innymi choroby reumatyczne, stany zapalne przewodu pokarmowego. Liście suszone były również w celu przyrządzania zdrowej herbatki, pełnej witamin.
Rokitnik zwyczajny – właściwości lecznicze
Pozytywny wpływ tej rośliny na nasze zdrowie jest wynikiem wysokiej zawartości witaminy C. Warto wiedzieć, iż witamina ta nie ulega rozkładowi tak szybko, jak np. w owocach dzikiej róży, dlatego z powodzeniem można owoce rokitnika mrozić i suszyć.
Rokitnik zwyczajny posiada następujące właściwości:
- przeciwzapalne,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwobrzękowe,
- przeciwnowotworowe,
- wzmacniające,
- odtruwające
- regulujące poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi
Olej z rokitnika – właściwości
Olej tłoczony z owoców (wraz z nasionami) działa jako środek:
- przyspieszający gojenie ran, uszkodzeń skóry oraz błon śluzowych
- leczący stany zapalne skóry, również te o podłożu grzybiczym
- łagodzący stany zapalne pochwy i szyjki macicy, nadżerki
- leczący stany zapalne jamy ustnej
- stosowany na włosy w formie maseczki poprawia ich wygląd
- wyciąg olejowy z owoców rokitnika
Stosowany jest przy chorobach wirusowych lub bakteryjnych, w których występuje gorączka. Wykorzystywany do leczenia oparzeń, odleżyn, odmrożeń, poparzeń słonecznych i rentgenowskich
Napar z liści rokitnika – właściwości
Tym płynem leczy się gościec oraz stany zapalne przewodu pokarmowego. Stosuje się w formie okładu na trudno gojące się rany oraz choroby skóry.
Rokitnik w kuchni
Owoce rokitnika zwyczajnego można również stosować w kuchni w formie surowej, a także jako przetwory. Z powodzeniem można z nich przyrządzać soki, konfitury, dżemy, galaretki.
Uwaga: osoby cierpiące na zaburzenia funkcjonowania przewodu pokarmowego, ostre zapalenie woreczka żółciowego lub choroby trzustki nie powinny stosować rokitnika zwyczajnego.
Gdzie kupić rokitnik
Owoce oraz preparaty na bazie rokitnika (olej z rokitnika, herbatki, owoce i sok z rokitnika) można kupić w sklepach zielarskich lub zamówić przez Internet. Obecnie wiele sklepów ze zdrową żywnością oferuje wysokiej jakości produkty z rokitnika.