Kulinaria

Sekrety dobrej sałatki

Napisany przez easylife

jak zrobić sałatkęWiosna to początek sezonu sałatkowego. W naszych ogrodach pojawiają się pierwsze warzywa i owoce, których tak bardzo brakowało nam w okresie zimy. Warto zatem poznać kilka wskazówek na temat przyrządzania pysznych  zdrowych sałatek.

Sałatka jest doskonałym dodatkiem niemal do każdego obiadu, ale z powodzeniem może stanowić samodzielne danie obiadowe lub być podana na kolację. Najprostszą jej formą są targane liście sałaty w sosie vinaigrette.

Do wyboru mamy sałatę lodową, masłową, czerwoną, ale także cykorię, roszponkę oraz inne zielone dodatki w postaci kiełków, rzeżuchy, szczawiu, czy szpinaku.

Zachowanie świeżości

Aby liście sałaty lub innych warzyw długo utrzymywały swoją świeżość, warto po  zerwaniu jej z ogrodu lub zakupieniu w sklepie opłukać ją zimną wodą oraz otrząsnąć z nadmiaru wody, po czym ułożyć na ściereczce  zawijając z obydwu końców i umieścić w dolnej szufladzie lodówki. Pamiętajmy, aby nie wkładać sałaty do plastikowego worka lub nie zawijać w folię, gdyż wewnątrz, w wyniku braku dostępu powietrza,  mogą wytworzyć się szkodliwe dla naszego zdrowia azotyny. Warto też trzymać liście w misce z kostkami lodu, dzięki czemu dłużej zachowają one świeżość.

Przygotowywanie sałatki

Przygotowując sałatkę należy dokładnie odsączyć wszystkie warzywa, aby sałatka nie stała się zbyt wodnista. Najlepiej użyć do tego wirówki lub po umyciu pozostawić na durszlaku do odsączenia z nadmiaru wody.

Sałaty nie kroimy nożem, lecz targamy w dłoniach na strzępy. Liście w zetknięciu z metalem stają się gorzkie i psują smak sałatki.

Jeśli sałatka nie jest przyrządzana bezpośrednio przed podaniem, nie należy dodawać do niej od razu przypraw i sosów, gdyż sól w nich zawarta sprawi, że warzywa lub owoce puszczą sok.

Wykończenie sałatki

Sałatki zazwyczaj przyrządza się na bazie sosu winegret, majonezowego, śmietanowego, czy jogurtowego.

Sos winegret przyrządza się z oliwy i octu oraz doprawia pieprzem, solą, czosnkiem lub innych przypraw i ziół wedle uznania. Sos ten pasuje niemal do każdego rodzaju sałatek.

Sos majonezowy pasuje do sałatek jarzynowych, z gotowanych warzyw, sałatek z fasoli lub sałatek makaronowych. Przyrządza się go na bazie majonezu, z dodatkiem ulubionych przypraw, musztardy lub chrzanu.

Sos jogurtowy lub śmietanowy  jest doskonałą alternatywą dla ciężkiego sosu majonezowego. Możemy go przyrządzić  z dodatkiem tych samych składników, co majonezowy.

Wszystkie sosy powinny być dodawane do sałatki na samym końcu, tuż przed padaniem sałatki.

Dodatki do sałatek

Do sałatek możemy podawać różnego rodzaju dodatki. Najpopularniejszym są grzanki, którymi możemy posypać wierzch sałatki lub pieczywo czosnkowe podawane osobno w formie kromek lub ciepłej bagietki.  Sałatkę możemy również urozmaicić  dodając kawałki sera feta lub camembert, suszoną żurawiną lub pestkami dyni czy słonecznika.

Zostaw komentarz