Kulinaria

Szybkie przekąski na imprezę sylwestrową

Napisany przez easylife

Impreza sylwestrowa już za chwilę, a Ty nadal nie wiesz, jakie przekąski przygotować? Bez obaw. Na imprezowe menu nie musisz poświęcać dużo czasu. Przygotowanie smacznych i prostych przekąsek sylwestrowych zajmie Ci od 15 minut do 2 godzin.

Czas przygotowania: 15-30 minut

Kanapeczki sylwestrowe

To najprostsza, a zarazem najbardziej popularna przekąska imprezowa. Kanapeczki możesz przygotować z bagietki pszennej, chleba tostowego przekrojonego w poprzek, aby uzyskać trójkątny kształt lub ciemnego pieczywa typu pumpernikiel.
Najlepsze dodatki to: ser żółty, ser camembert, śmietankowy serek kanapkowy, wędlina, jajko na twardo lub pasta jajeczna, łosoś wędzony.
Do dekoracji: majonez, musztarda, ketchup, pomidor zwykły lub pomidorki koktajlowe, ogórek zielony i kiszony, papryka (świeża oraz marynowana),  sałata, oliwki, szczypiorek, świeża bazylia, sól, pieprz

Tego unikaj!
Pamiętaj, aby do przygotowania kanapek nie używać dodatków, które mają intensywny i ostry smak oraz takich, które mogą łatwo spadać lub spływać z kanapki brudząc ubranie naszych gości.

Zrezygnuj z: czosnku oraz cebuli, pikantnych przypraw (papryka chili, chrzan), płynnych produktów (np. miodu, oliwy)

Kanapki-krakersy

Użycie krakersów to bardzo szybki sposób na stworzenie przekąsek dosłownie w mig. do ich przygotowania możesz użyć dokładnie tych samych produktów, jak opisanych w przypadku zwykłych kanapeczek.

Koreczki sylwestrowe

Cieszą się ogromną popularnością na każdej imprezie. Możemy je zrobić na kilka sposobów. Składniki najlepiej kroić w kostkę lub w plasterki. Wówczas najłatwiej będzie można je nabić na wykałaczkę. Oto nasze propozycje:

  1. Składniki: kosteczka ciemnego pieczywa,  cebulka, szynka, korniszon, ser żółty
  2. Składniki: winogrono, ser pleśniowy, oliwka
  3. Składniki: łosoś wędzony, oliwka, ser pleśniowy, rukola
  4. Składniki: szynka, papryka marynowana, ser żółty, korniszon

Oczywiście kombinacji może być dużo więcej. Wszystko zależy od tego, jakimi składniki dysponujemy oraz jakie są nasze preferencje smakowe.

Czas przygotowania: 30-60 minut

Paluszki serowe

To świetny pomysł zarówno jako samodzielna przekąska, jak również jako dodatek np. do zupy.  Można je wykonać z ciasta drożdżowego, jednak my polecamy te przygotowane z ciasta francuskiego – przepis równie pyszny i, co ważne, szybki.

Do ich przygotowania potrzebujemy gotowe 2 płaty ciasta francuskiego. 1 płat  rozwijamy, smarujemy jego powierzchnię roztrzepanym jajkiem ,  oprószamy startym żółtym serem oraz doprawiamy według uznania (np. solą, papryką czerwoną, ziołami prowansalskimi). Możemy również posypać drobno posiekaną szynką.

Następnie przykrywamy całość drugim płatem i lekko przyciskamy. Z wierzchu smarujemy jajkiem, a następnie kroimy w paski o szerokości ok. 1.5 cm, które skręcamy w taki sposób, aby powstała spiralka.

Tak przygotowane paluszki układamy na blasze posmarowanej tłuszczem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok. 200 stopni C i wkładamy blachę na ok. 15 minut. Gotowe paluszki można podawać z dipem paprykowym lub czosnkowym.

Polecamy przepis na pyszne paluszki serowe z ciasta francuskiego.


Sałatka makaronowa

Smaczna i prosta. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali makaron, najlepiej kokardki, rurki lub muszelki., pomidor, ogórek zielony, szynkę, oliwki, paprykę czerwoną, kukurydzę z puszki. Wszystkie składniki kroimy na mniejsze kawałki (kostkę), mieszamy i doprawiamy majonezem, solą, pieprzem.

Mini pizza

Mini pizza to kolejna smaczna przekąska na imprezę.  Przygotowujemy ją z ciasta drożdżowego. Dodatkami mogą być: ser żółty, mozarella, szynka, salami,  oliwki, cebula, pieczarki, papryka, kukurydza.

Przygotowanie ciasta:
– 0,4 kg mąki
– 1/3 kostki drożdży
– 2 łyżki stołowe oliwy lub oleju
– 1,5 płaskiej łyżeczki soli
– 3/4 szklanki wody

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 15-20 minut, a w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Z ciasta formujemy niewielkie krążki i każdy smarujemy z wierzchu sosem pomidorowym, następnie układamy dodatki i całość posypujemy serem żółtym.
Kładziemy na blasze wysmarowanej tłuszczem, wkładamy na piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 200 stopni C i pieczemy ok. 15-18 minut aż brzegi ciasta się lekko zarumienią.


1 komentarz

Zostaw komentarz