Zdrowie i uroda

Tych produktów ze sobą nie łącz!

Napisany przez easylife

łączenie produktówZdrowy styl życia to obecnie cel wielu z nas. Uprawianie sportu, dbanie o szczupłą sylwetkę,a  także prawidłowa dieta cieszą się rosnącą popularnością. Stajemy się  coraz bardziej wyedukowani w tych tematach, wiemy, gdzie szukać witamin i minerałów potrzebnych naszemu organizmowi, jak komponować dietę, aby była bogata w odpowiednie składniki odżywcze. Jednak często nie zdajemy sobie sprawy, że niektórych pokarmów nie powinniśmy łączyć, gdyż tracą one wówczas swoje właściwości prozdrowotne, a niekiedy mogą wręcz zaszkodzić. Dziś podzielimy się z Wami kilkoma przykładami, czego nie należy ze sobą łączyć.

Nieprawidłowe połączenia pokarmów

Na co dzień często nam się zdarza popełniać pewne żywieniowe błędy i mimo dobrych chęci nasza dieta pozbawia nas cennych witamin i minerałów. Sprawdźmy, jakich połączeń unikać.

Pomidor +ogórek
Na temat tego połączenia z pewnością słyszeliśmy nie raz. Ogórek cieszy się szczególnym zainteresowaniem wśród osób dbających o szczupłą sylwetkę, gdyż zawiera znikome ilości kalorii. Z kolei pomidor jest świetnym źródłem likopenu oraz witaminy C. Niestety w połączeniu z ogórkiem traci tę cenną witaminę. Dzieje się tak za sprawą zawartej w ogórku askorbinazy, będącej enzymem utleniającym witaminę C. Pamiętajmy zatem, aby unikać łączenia ogórka z innymi warzywami zawierającymi witaminę C.

Herbata + cytryna
Dla jednych to mit, dla innych święta prawda. Kto z nas nie lubi się zrelaksować przy szklance herbaty z cytryną? Liście herbaty są bogatym źródłem składników o działaniu antyrakowym oraz chroniących nasz mózg przed udarem. Z kolei cytryna dostarcza nam spora dawkę cennej dla zdrowia witaminy C. Wydawać by się mogło, że herbaciany napar z cytryną to samo zdrowie. Jednak uważaj! Herbata zawiera sporą dawkę glinu, który pod wpływem działania soku z cytryny staje się przyswajalny przez nasz organizm, a to z kolei na dłuższą metę może powodować zmiany w mózgu, a  w szczególności przyczyniać się do choroby Alzheimera.

Wino + czerwone mięso
Wiele razy słyszeliśmy o tym, aby do czerwonego mięsa podawać wino, które wspomoże trawienie ciężkiego posiłku. Okazuje się jednak, że z dietetycznego punktu widzenia takie połączenie to zły pomysł. Czerwone mięso jest bowiem bogatym źródłem żelaza, natomiast garbniki zawarte w winie pogarszają wchłanianie tego pierwiastka. Jeśli zatem jesteśmy zwolennikami popijania wina do mięsnych obiadów, musimy liczyć się z zagrożeniem anemią.

Olej słonecznikowy + ryba
Ryby morskie są doskonałym źródłem wielu cennych składników, między innymi kwasu tłuszczowego omega-3 uznawanego za eliksir młodości.  Jednak nie każdy wie, że ma on rywala w postaci kwasu omega-6. Jeśli w naszym organizmie istnieje nieprawidłowy stosunek omega-3 do omega-6, nasze ciało szybciej się starzeje. Dzieje się tak wówczas, gdy kwasu omega-6 jest więcej niż omega-3, to „szóstka” zabija „trójkę”.  Z tego powodu ryb nie należy smażyć na oleju słonecznikowym lub kukurydzianym, gdyż są one bogatym źródłem kwasów omega-3. Równie ważne jest, aby nie podawać ryb z sosem vinaigrette na bazie oleju słonecznikowego oraz z majonezem.

Ciasto drożdżowe + herbata
Ciasto z herbata w niedzielne popołudnie to w wielu domach tradycja. Pyszne ciasto drożdżowe to doskonałe  źródło witaminy B1, która znana jest ze swych właściwości kojących nerwy. Jednak uwaga! Garbniki zawarte w herbacie to pogromcy witaminy B1. Ponadto pogarszają wchłanianie wielu minerałów, jak wapń, żelazo, magnez, cynk, czy miedź oraz białka.  Jeśli mamy ochotę na ciasto drożdżowe, zrezygnujmy wówczas z herbaty.

Jak widać w życiu codziennym wiele razy może nam się zdarzyć niewłaściwe łączenie pokarmów. Warto zatem pamiętać o powyższych radach i już od dziś lepiej komponować swoje posiłki.

Zostaw komentarz