Kulinaria

Wegetariański grill

Napisany przez easylife

Każdy znudzony mięsnymi potrawami z grilla wcale nie musi całkowicie z niego rezygnować. Oznacza to tylko, że przyszedł czas na eksperymenty i warto spróbować rzucić na ruszt parę warzyw. Dowiedz się, które nadają się do tego najlepiej i przekonaj się, że wegetariański grill może być równie smaczny i pożywny.

Przedstawiamy kilka propozycji na wyśmienitego warzywnego grilla. Pamiętaj, że to że rezygnujesz z mięsa nie oznacza, że przygotowania będą mniej czasochłonne, bowiem większość warzyw do grillowania trzeba odpowiednio przyrządzić. Warto też pomyśleć o pomysłowych sosach poza obowiązkowymi klasykami jakimi są tzatziki, sos czosnkowy oraz pikantny.

Pieczone ziemniaczki – tych z pewnością już próbowałeś, lecz nie może ich zabraknąć na tej liście. My proponujemy, aby nie smażyć ich w całości, lecz przekroić na pół i posmarowane masełkiem i odpowiednio przyprawione zawinąć w folię do pieczenia.

Cebula z grilla – prawdziwi koneserzy grillowania dobrze wiedzą jak po wypieczeniu zmienia ona swój smak. Pamiętaj jednak, aby nie trzymać jej na grillu w zbyt wysokiej temperaturze, ciepło bowiem musi dojść do środka, a z zewnątrz najlepiej jak jest delikatnie przypieczona.

Wypieczona cukinia – naszym zdaniem wygrywa z bakłażanem, lecz on też spisuje się w tej roli całkiem nieźle. Do cukinii zalecamy przygotować wcześniej marynatę i pozwolić jej trochę w niej poleżeć. Oliwa plus mielony czosnek, do tego trochę octu balsamicznego i zioła sprawią, że na kolejnym grillu cukinii z pewnością nie zabraknie.

Grillowane pieczarki – smakują całkiem dobrze jako dodatek w postaci pokrojonych drobno w plasterki, ale my wolimy wersję, w której pieczarki pełnią rolę przystawki i w całości pieką się wypełnione serem i masłem.

Papryczki grillowane – tu również możesz wybrać formę, która bardziej Ci odpowiada. Czerwona papryka spisuje się najlepiej wypełniona cebulką i bazylią, lecz jeżeli wolisz chrupać pokrojone kawałeczki to do tego też nadaje się całkiem nieźle.

Grillowana kukurydza – jadłeś już zapewne konserwową i gotowaną, najwyższy więc czas na grillowaną. Szybciej będzie gotowa po przekrojeniu na pół i nadzianiu na szaszłykowy patyczek. Nie zapomnij jej posolić i posmarować masłem, wtedy będzie gotowa do postawienia pionowo na grillu.

Szparagi z grilla – niezwykle proste i smaczne. Jedyne co musisz zrobić to odkroić twarde końcówki, polać szparagi oliwą, a następnie trochę posolić i popieprzyć – tak przygotowane są gotowe do układania na grillu.

Grillowane pomidory – równie łatwe przygotowaniu i nie mniej smaczne. Dla najlepszego efektu przekrój każdego pomidora na pół, skrop oliwą i podobnie jak szparagi przypraw solą i pieprzem, jeżeli masz ochotę to smak z pewnością urozmaicą zioła.

Więcej inspiracji można znaleźć na stronie:http://www.tesco.pl/grill/poradnik/wegetarianski-grill.php

Jak widać grill nie musi być zawsze kojarzony z soczystym stekiem, wysmażonymi kiełbaskami, czy drobiowymi szaszłykami. Grillowane warzywa są równie smaczne,a  przy tym lżejsze dla naszego żołądka i z pewnością bogatsze w witaminy i minerały.

O autorze

easylife

Zostaw komentarz