Zdrowie i uroda

Zadbaj o kwas foliowy w swojej diecie

Napisany przez easylife

witaminy dla kobiet w ciążyChoć witamina B9, czyli popularny kwas foliowy, najczęściej kojarzona jest z ciążą, to jednak jest ona istotna dla naszego organizmu bez względu na wiek czy płeć. Dziś poświęcimy uwagę tej witaminie, wskażemy, jakie są objawy niedoboru oraz źródła kwasu foliowego.

 

Kwas foliowy – co to takiego

To grupa związków chemicznych rozpuszczanych wodzie, zwana folianami. Witamina ta może być wytwarzana przez bakterie, grzyby oraz rośliny.

Kwas foliowy – rola w organizmie

Witamina B12 odpowiada między innymi za takie procesy, jak:
– regulowanie wzrostu oraz funkcjonowania komórek,
– pozytywny wpływ na mózg oraz system nerwowy,
– regulowanie pracy układu pokarmowego oraz dbanie o prawidłowy metabolizm,
– regulowanie procesów metabolicznych,
– wspomaganie prawidłowego rozwoju płodu (wagi),
– stymulowanie procesów krwiotwórczych.

Niedobór kwasu foliowego – objawy i skutki

Do najczęściej spotykanych objawów oraz skutków niedoboru kwasu foliowego zaliczamy:

– niedokrwistość,
– zahamowanie wzrostu komórek w organizmie,
– drażliwość, zmęczenie,
– problemy z koncentracją,
– problemy trawienne, biegunki,
– rozwój miażdżycy,
– zagrożenia rozwoju płodu.

Na niedobór kwasu foliowego narażone są przede wszystkim: kobiety w ciąży, osoby starsze, osoby nadużywając alkoholu, osoby z chorobami nowotworowymi, osoby przyjmujące leki przeciwepileptyczne oraz środki antykoncepcyjne.

Kwas foliowy w ciąży

Jak wcześniej wspomnieliśmy, kwas foliowy ma olbrzymie znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu. Odpowiedni jego poziom może zapobiegać między innymi takim wadom wrodzonym, jak wady cewy nerwowej oraz układu krążenia, rozszczep wargi lub podniebienia. Zaleca się, aby przyjmować kwas foliowy przed planowaną ciążą, aby zminimalizować ryzyko powstania wad płodu.

Źródła kwasu foliowego

Najlepszym źródłem witaminy B9 są surowe warzywa liściaste: szpinak, sałata rzymska oraz masłowa, a także rzepa, kapusta, a także warzywa gotowane: brokuł, szparagi, brukselka, buraki, kalafior zielony. Znajdziemy go również w szczypiorku, pietruszce surowej, groszku zielonym, w awokado, soku pomarańczowym, jajkach.

1 komentarz

  • Trzeba jeszcze powiedzieć, że kwas foliowy dosyć słabo się wchłania, dlatego grupy osob szczegolnie narazone na negatywne skutki jego niedoboru, powinny go uzupełniać, bo niestety, ale nie wystarczy jeść samych warzyw :/ coś o tym wiem, bo jak była w ciąży, to bardzo starałam się zdrowo odzywiac, a mimo to lekarz zalecil mi jeszcze suplement – ja bralam akurat symnatal pro baby – ma duzą dawke kwasu i inne witaminy, ale jest masa takich produktow na rynku i pewnie dla kazdego potrzebujacego coś sie znajdzie.

Zostaw komentarz