Kulinaria

Zdrowe przekąski dla dzieci

Napisany przez easylife

Szybkie tempo życia i nadmiar obowiązków sprawia, że nie masz czasu na przygotowywanie zdrowych i smacznych przekąsek dla Twojej pociechy? Dla wszystkich rodziców, którzy borykają się z podobnym problemem przygotowaliśmy kilka pomysłów na pyszne, zdrowe, a przede wszystkim proste przekąski i kanapki dla dzieci, dzięki którym zerwiemy z rutyną w diecie.

Zdrowe chipsy

Chipsy to jedna z najbardziej ulubionych przekąsek nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Lecz kto powiedział, że musi ona być pełna sztucznych dodatków i tłuszczy trans dodawanych przez producentów? Naszą propozycją są domowe chipsy z marchewki. Nie dość, że dostarczają dużo witamin, to na dodatek są smaczną przekąską między posiłkami.

Przygotowanie: marchewkę obieramy i kroimy w plasterki (o grubości ok. 2 mm). Następnie plastry należy włożyć do miski, skropić olejem i dokładnie wymieszać. Można również oprószyć je solą (polecamy użycie soli himalajskiej, która jest prawdziwą skarbnicą minerałów) oraz ulubionym przyprawami, np. słodką papryką, jednak w przypadku dzieci zalecamy podawać tę przekąskę bez żadnych przypraw.

Następnie chipsy rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C przez ok. 10-12 min. aż będą chrupiące.

Frytki nie tylko z ziemniaka

Kolejną propozycją na przekąskę dla dziecka, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu są frytki z selera. Warzywo to ma mnóstwo witamin, a frytki w proponowanej przez nas wersji są nie tylko zdrowe, ale również niskokaloryczne.

Przygotowanie: seler obrać i pokroić w słupki (jak tradycyjne frytki), skropić oliwą, ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez ok. 20 minut. Frytki można podawać z ulubionym sosem, jednak koniecznie tym domowej roboty (np. pomidorowym czy jogurtowym).

Uwaga!
Jeśli dziecko ma alergię na seler, warzywo to można zastąpić korzeniem pietruszki, marchewki czy buraka.

Ciasteczka owsiane

Owsiane ciasteczka to doskonała alternatywa dla kupowanych batonów i słodyczy pełnych niezdrowych dodatków. Bazą do przygotowania tych ciasteczek są płatki owsiane, a dodatki, jakich użyjemy, zależą od naszych indywidualnych preferencji. Mogą to być rodzynki, suszona żurawina, płatki migdałowe, orzeszki, ziarna sezamu czy drobno posiekana gorzka czekolada.

 

Suszone jabłka

Zwane również chipsami jabłkowymi, sprawdzą się nie tylko jako przekąska, ale również zdrowy dodatek do deserów.

Przygotowanie: jabłka obrać i pokroić na cztery części. Wydrążyć gniazdo nasienne, następnie owoc pokroić na cienkie plasterki. Jabłka rozłożyć na blasze wyłożonej papierem i włożyć do piekarnika o temp. ok. 70 stopni C i piec, a raczej uszyć przez ok. 2 godziny. Po tym czasie możemy zwiększyć temperaturę do 100 stopni C i piec jabłka jeszcze przez ok. 15 minut.

Do suszenia jabłek można również użyć specjalnej suszarki do warzyw i owoców.

Przed suszeniem jabłka możemy również oprószyć cynamonem. Wówczas nabiorą wspaniałego aromatu.

Pomysłowa kanapka

Aby urozmaicić śniadanie dla naszego dziecka warto poeksperymentować z różnymi wariacjami tradycyjnej kanapki. Możemy na przykład komponować z dodatków zabawne wzorki ,portrety ulubionych bohaterów kreskówek, wycinać chleb w kształcie misia czy serduszka i w ten sposób tworzyć dla naszej pociechy prawdziwe kulinarne arcydzieła. Tego typu zabawne kanapki sprawdzą się szczególnie w przypadku niejadków.

 

Zamieniając niezdrowe przekąski na te opisane powyżej nie tylko dbamy o zdrowie naszych pociech, ale również uczymy ich zdrowych nawyków żywieniowych.

Zostaw komentarz