Zdrowie i uroda

Czy znasz wszystkie cudowne właściwości kakao?

właściwości kakao
Napisany przez easylife

Kakao to niezwykle smaczny, popularny oraz przede wszystkim bogaty w różnorodne składniki odżywcze składnik naszej diety — niewielu z nas potrafi sobie odmówić jego smaku i słusznie. Okazuje się bowiem, że nawet będąc na diecie, nie trzeba z niego rezygnować, kluczowe jest jednak wybranie odpowiedniego produktu, a więc ciemnego, gorzkiego kakao, korzystnie wpływającego zarówno na nasze ciało, jak i umysł.

Podstawowe właściwości kakao

 

Zdrowotne właściwości, kakao zawdzięcza przede wszystkim wysokiej zawartości flawonoidów, które są skuteczną bronią przed wieloma odmianami nowotworów (np. rak jelita grubego). Badania wykazały również korzystny wpływ ziaren kakaowca na działanie układu sercowo-naczyniowego — przy regularnym stosowaniu zauważono obniżenie ciśnienia tętniczego krwi u badanej grupy osób. Co więcej, dzięki bogatej zawartości różnorodnych składników mineralnym kakao pozwala utrzymywać zdrowe i mocne kości, jest to szczególnie ważne w przypadku kobiet narażonych na osteoporozę.


Kakao to również nasz sprzymierzeniec, jeżeli chodzi o zachowanie młodej i pięknie wyglądającej skóry, wszystko to za sprawą zawartych w nim przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia się skóry. W kakao znajdziemy ponadto tzw. witaminę młodości, a więc witaminę E, która wykazuje działanie ujędrniające i wyszczuplające, stąd kakao jest składnikiem wielu kremów, balsamów czy maseczek służących do pielęgnacji cery dojrzałej, czy chociażby walki z cellulitem.

 

Kakao na odchudzanie? Tak to możliwe!

Ciemne kakao, jak również ciemna czekolada to doskonały pomysł na urozmaicenie diety oraz dodatek do niskokalorycznych deserów, ale uwaga — korzystne właściwości czekolady odczujemy tylko wtedy, kiedy sięgniemy po tę zawierającą minimum 70% kakao. Im więcej kakao w czekoladzie, tym wspomaganie metabolizmu będzie silniejsze. Jeżeli bowiem chodzi o kakao, to cały sekret tkwi w epikatechinie, a więc substancji, która jest odpowiedzialna za wytwarzanie energii niezbędnej do spalania kalorii.



Zostaw komentarz