Kulinaria

Jak zrobić pączki idealne na karnawał? Jak zrobić pączki idealne na karnawał?

jak zrobić pączki
Napisany przez easylife

Pączki są jednym z tradycyjnych przysmaków okresu karnawału. Puszyste, zarumienione, wypełnione pysznym nadzieniem i oprószone cukrem pudrem wypieki w największych ilościach pochłaniamy zwłaszcza w tłusty czwartek, ostatni czwartek poprzedzający wielki post. Ich jedzenie ma nam ponoć zapewnić szczęście i dostatek. A na pewno – mnóstwo słodkiej radości.

Nie wiesz, jak zrobić pączki po raz pierwszy w życiu? Mamy dla ciebie garść przydatnych porad!

Ciasto, czyli jak zrobić pączki puszyste

Przygotowanie pączków zacznij od ciasta. W tym celu naszykuj potrzebne składniki:

  • 750 g mąki
  • 6 żółtek
  • 120 g cukru
  • 100 g masła
  • 80 g drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki spirytusu
  • szczyptę soli

W rondelku podgrzej mleko, dodaj do niego cukier i drożdże. Odczekaj kilka minut aż zaczyn nieco podrośnie. Do miski wsyp przesianą mąkę, wlej drożdże, dodaj żółtka jaj i szczyptę soli. Ciasto na pączki wyrabiaj ręcznie. Jego sprężystość reguluj poprzez dodawanie odrobiny ciepłego mleka lub dosypywanie mąki. Gdy ciasto będzie elastyczne, dodaj rozpuszczone, przestudzone masło i ponownie wyrób ciasto. Powinno zacząć odchodzić od miski i przestać kleić się do rąk. Na jego powierzchni da się zauważyć pęcherzyki powietrza. Na koniec wlej spirytus. Ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Formowanie, czyli jak zrobić pączki kształtne

Perfekcyjne pączki? Równe i krągłe. By podczas smażenia ładnie wyrastały, potrzebują starannego uformowania. W tym celu rozwałkuj wyrośnięte ciasto na dość cienki płat. Koła z ciasta wycinaj za pomocą szklanki. Dzięki temu wszystkie będą tej samej wielkości. Gotowe, uformowane odpowiednie ciasto, odstaw ponownie w ciepłe miejsce. Przykryj je ściereczką, by nie przeschło w trakcie wyrastania.

Nadziewanie, czyli jak zrobić pączki ze smakiem

Nadzienie – to w nim tkwi słodki sekret pączków. Możesz z nim śmiało eksperymentować, bo z drożdżowymi kulkami świetnie współgra zarówno marmolada owocowa, konfitura różana, budyń waniliowy, krem adwokatowy, bita śmietana, krem czekoladowy i inne słodkości. Wszystko zależy od twoich osobistych upodobań. Pamiętaj jednak, by nadzienie do pączków nie było zbyt rzadkie, bo może wylać się z pączków. W różnych przepisach możesz znaleźć informację o tym, by nadziewać pączki przed ich smażeniem. W tym celu pokryj nadzieniem jeden krążek ciasta, a następnie przykryj go drugim, zlepiając jednocześnie ich boki ze sobą. Nadmiar ciasta usuń ponownie korzystając ze szklanki. Jeśli wolisz, możesz wypełnić pączki po usmażeniu. Najlepiej sprawdzi się do tego rękaw cukierniczy, którym wstrzykniesz nadzienie w sam środek usmażonego pączka. Późniejsze nadziewanie pączków ma jedną, ważną zaletę – zmniejsza ryzyko ich przypalania się w kąpieli z tłuszczu.

Smażenie, czyli jak zrobić pączki nie za tłuste

Ostatni, a jednocześnie najważniejszy etap przygotowywania pączków – ich smażenie. Pamiętaj – pączki smażymy na oleju rzepakowym lub smalcu o temperaturze nieprzekraczającej 180 stopni. Zbyt wysoka sprawi, że pączki będą szybko się przypalać, podczas gdy ich środek wciąż będzie surowy. Pączki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz i smaż przez kilka sekund z obu stron. By pączki nie były zbyt tłuste, nie zapomnij o dodaniu do ciasta odrobiny alkoholu. Jego zadaniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu wchłanianego przez ciasto. Usmażona pączki odsącz dodatkowo z nadmiaru oleju lub smalcu z pomocą papierowego ręczniczka. Gdy nieco przestygną, oprósz je cukrem pudrem.



Zostaw komentarz