Kulinaria

Zupa serowa – idealna propozycja na zimę

Napisany przez easylife

Aromatyczna, niestandardowa i bardzo smaczna. Jeśli chcemy zaskoczyć naszych przyjaciół czymś naprawdę nieprzeciętnym, zaserwujmy im zupę serową. Jej smak jest oczywiście zależny od wyboru sera, ziół i innych dodatków. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek dotyczących gotowania z wykorzystaniem tego serowego specjału.

Serów jest tak wiele

Po pierwsze warto określić, jakie rozdaje serów nadają się do gotowania. Tu nie ma zbyt wielu ograniczeń, natomiast wyznacznikiem może być w przypadku serów intensywność ich smaku i zapach. Najłatwiej rozpuszczają się serki topione i sery żółte miękkie lub półtwarde. Polecamy wykorzystać do swoich kuchennych improwizacji uniwersalny ser ementaler, ser edamski, ricottę, czy nieco twardszy cheddar. Intensywnego zapachu możemy spodziewać się po parmezanie lub gorgonzoli. Generalnie, warto próbować nieznanych rodzajów, bo jak wiadomo, smak zawsze można wzmocnić lub złagodzić.

Ziołowe wsparcie smaku

Jak zioła wpływają na smak zupy serowej? Zacznijmy od tych bardziej popularnych połączeń. Częstym dodatkiem będzie z pewnością świeża pietruszka, która załagodzi smak i nada potrawie nieco słodyczy. Innymi bardziej aromatycznymi ziołami mogą być bazylia i oregano. Te dodatki to mały ukłon w stronę Włoch i kuchni nadśródziemnomorskiej. Zupełnie inny klimat nada zupie gałązka świeżego tymianku, zwłaszcza, gdy połączymy ją z aromatycznymi przyprawami takimi jak biały pieprz, czy szczypta gałki muszkatołowej.




Wzmocnieniem takiego serowego dania będzie natomiast niezastąpiony czosnek. Ten dobrze zestawi się z majerankiem i czarnym pieprzem. Gotując zupę serową nie bójmy się również sięgać po przyprawy takie jak papryka czerwona, czy dodający intensywności i ostrości potrawie pieprz cayenne. Z bardziej bezpiecznych rozwiązań polecamy zaś zwyczajny drobno posiekany szczypiorek.

Dodatki też się liczą

Wybór przyprawy to jednak nie koniec naszych serowych improwizacji. Kremowe zupy można jeść z grzankami np. czosnkowymi, paluchami z ciasta francuskiego, ale też z bardziej konkretnymi dodatkami jak makaron, czy… bakalie. Tu szczególnie sprawdzą się delikatne płatki migdałowe i orzechy włoskie, które nie tylko będą ładne dla oka, ale sprawią, że szybciej poczujemy się syci.

Zawsze jest dobry czas na zmiany

Zupa serowa może być ciekawym akcentem podczas spotkania z przyjaciółmi, lub odejściem od codziennej kuchennej rutyny w dnia powszedniego. Ser jest idealną, choć mało popularną w Polsce bazą do tworzenia prawdziwych smakowitości. Polecamy go wszystkim, którzy nie boją się nowości.




Zostaw komentarz