W Polsce cykoria jest jeszcze dość mało popularnym warzywem, choć coraz częściej możemy ją spotkać w wielu przepisach kulinarnych. Co kryje w sobie ta niepozorna roślina? Jakie właściwości zdrowotne posiada cykoria? Tego zaraz się dowiemy.
Cykoria jest dwuletnią rośliną należącą do rodziny liściastych. Jej korzeń jest mięsisty, natomiast liście dość kruche, które w smaku mają wyczuwalną delikatną goryczkę. Do spożycia nadają się świeże warzywa o zbitych, soczystych główkach. Warto na to zwrócić uwagę podczas kupowania. Jeśli zauważymy na liściach brązowy odcień, oznacza to, że warzywo nie nadaje się już do spożycia.
Cykoria – warzywo pełne witamin
Cykoria polecana jest osobom dbającym o linię, gdyż pomaga w spalaniu tłuszczów, korzystanie wpływa na metabolizm, a przy tym jest niskokaloryczna. W warzywie tym znajdziemy również sporą dawkę witaminy A, B, C, E oraz K. Ponadto dostarcza takich minerałów, jak magnez, potas, fosfor, wapń, selen, mangan, cynk, kwas foliowy, niacynę, beta-karoten, a także błonnik, białko, węglowodany, kwas nikotynowy oraz szczawiowy
Cykoria – właściwości lecznicze
Cudowne właściwości cykorii wykorzystywane już były przez Egipcjan, Rzymian oraz Greków.
Korzeń cykorii to źródło inuliny będącej naturalnym prebiotykiem, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu, chroni jelita oraz pomaga w usuwaniu toksyn.
Liście cykorii to doskonałe źródło błonnika, a także witaminy c oraz potasu. Wpływają również na metabolizm tłuszczów, a także korzystnie działają na funkcjonowanie wątroby.
Jednak na tym nie kończą się właściwości zdrowotne tej rośliny. Bowiem cykoria wpływa na funkcjonowanie praktycznie całego organizmu, a mianowicie:
– pomaga oczyścić organizm z toksyn,
– korzystnie wpływa na wzmocnienie organizmu,
– reguluje metabolizm tłuszczów,
– obniża poziom złego cholesterolu,
– normuje poziom cukru we krwi,
– zapobiega bezsenności,
– pobudza układ pokarmowy i poprawia trawienie,
– leczy dolegliwości układu pokarmowego (wzdęcia).
Cykoria dla urody
Nie sposób również nie wspomnieć o cudownym wpływie cykorii na naszą urodę. Warzywo to:
– jest doskonałym przeciwutleniaczem, a więc zwalcza wolne rodniki i tym samym opóźnia procesy starzenia,
– łagodzi podrażnienia skórne, w tym zmiany trądzikowe,
-korzystnie wpływa na skórę chorych na łuszczycę oraz AZS,
– poprawia stan skóry oraz włosów.
Cykoria w kuchni
Cykoria świetnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju sałatkach oraz jako składnik lekkich przekąsek. Może z powodzeniem zastąpić popularną sałatę. Najlepiej spożywać ją na surowo, aby nie tracić zawartych w niej składników odżywczych.