Zdrowie i uroda

Jabłka – sprzymierzeniec dla zdrowia i urody

jabłka właściwości
Napisany przez easylife

jabłka właściwościJabłko to najpopularniejszy owoc w Polce. Uwielbiają go zarówno dorośli, jak i dzieci. Nic w tym dziwnego, bowiem jabłko posiada nie tylko doskonały smak, ale również jest pełne cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Ogromną zaletą tego owocu jest ogrom właściwości zdrowotnych oraz wszechstronne zastosowanie zarówno w kulinariach, jak również jako wsparcie dla naszej urody.

Właściwości zdrowotne jabłek

Jabłka słyną przede wszystkim z dużej zawartości błonnika, witamin i minerałów. Są źródłem między innymi witaminy C, P, a także magnezu. Warto jednak pamiętać, że cenne składniki zgromadzone są tuż pod skórką jabłka, dlatego dla zachowania zdrowia powinniśmy zjadać surowe okazy w całości.

Jabłka to również cenne źródło pektyn odpowiedzialnych za usuwanie toksyn z naszego organizmu oraz regulujących funkcjonowanie naszego układu trawiennego.

Ponadto jabłka obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwmiażdżycowo, a także chronią przed zawałem.

Przepisy kulinarne z jabłkami

Jabłka stanowią doskonały składnik wielu potraw. Powszechnie używane są do przyrządzania popularnej na całym świecie szarlotki, czyli przepysznego ciasta z jabłkami. Owoce te potrafią świetnie urozmaicić tradycyjne wypieki. Z jabłek można zrobić wyśmienite konfitury, soki, musy, a także dodawać je do dań mięsnych.

Jabłka a odchudzanie

Jabłka dzięki swej niskiej kaloryczności zalecane są osobom mającym problemy z nadwagą. Jabłko daje uczucie sytości, dlatego warto przegryzać je między posiłkami.

Z kolei obecny w jabłkach błonnik to doskonały sprzymierzeniec w walce z otyłością. Jego główna rola jest wymiatanie z organizmu resztek pokarmowych oraz oczyszczanie. Błonnik pęczniejąc w żołądku sprawiam, że czujemy się syci.

Istnieje nawet specjalna dieta jabłkowa, która zalecana jest osobom pragnącym zrzucić zbędne kilogramy.

Ocet jabłkowy

Właściwości octu jabłkowego znane są wieków. Docenione były również przez Kleopatrę, która zawdzięcza octowi jabłkowemu swą doskonała figurę. Ocet jabłkowy to nic innego jak wodny roztwór kwasu octowego uzyskiwanego w procesie fermentacji jabłek. Jest doskonałym źródłem wielu cennych da zdrowia minerałów, jak potas, fluor, magnez, sód, żelazo, fosfor, miedź, krzem oraz witaminy B, C, E, beta-karotenu i P. Jego najbardziej cenione właściwości to:

  • regulowanie przemiany materii,
  • obniżanie poziomu cholesterolu,
  • wzmacnianie odporności,
  • zapobieganie miażdżycy oraz nadciśnieniu,
  • oczyszczanie organizmu z toksyn,
  • łagodzi alergię, astmę,
  • ma działanie prz4ciwgrzybicze,
  • ma dobry wpływ na stan skóry.

Wystarczy codziennie na czczo wypić szklankę wody z dodatkiem 1 łyżki octu jabłkowego, aby cieszyć się zdrowiem, urodą oraz doskonała figurą przez lata.

Jeśli jednak cierpimy na dolegliwości żołądkowe, powinniśmy skonsultować się z lekarzem, zanim zaczniemy stosować ocet jabłkowy.

Jak widać jabłka to prawdziwa skarbnica zdrowia, dlatego sięgajmy po nie jak najczęściej.

2 komentarze

  • o tym occie jabłkowym też często słysze, ale nie próbowałam. może najwyższy czas 😀 ja jestem alergikiem i podobno to troche pomaga na problemy skórne.

  • Ocet jabłkowy faktycznie jest skuteczny. Ja od dłuższego czasu piję rano szklanke wody z łyżka octu i widzę generalną poprawę. Nie “puchnę” tak i nie mam dolegliwości zołądkowych, poprawiło się znacznie trawienie. A jabłka uwielbiam i moim codziennym rytuałem jest zjedzenie 1 jabłka między sniadaniem a obiadem 😀

Zostaw komentarz