Aby ryż był gotowy do spożycia, wymaga odpowiedniego czasu obróbki termicznej w zależności od jego rodzaju. Dla dorosłej osoby porcja surowego ryżu to ok. 60 g. Woda bądź wywar, w którym będziemy gotować ryż, powinna mieć objętość od 1,5 do 3,5 jego objętości . Wodę można lekko osolić, dodać liść laurowy dla nadania aromatu. Gdy woda z ryżem zaczyna się gotować, mieszamy wszystko delikatnie , aby ziarna się nie skleiły, następnie przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez wymagany okres (podany poniżej) na małym ogniu. Ryż powinien pochłonąć całą wodę. Gotowy ryż nie powinien być kleisty, a raczej sypki. Jeśli ziarna są zbyt twarde, oznacza to, że ryż był gotowany zbyt krótko.
Ryż biały długoziarnisty
Objętość wody: 1,5 x objętość ryżu
Czas gotowania 15 minut
Ryż brązowy długoziarnisty
Objętość wody: 2 x objętość ryżu
Czas gotowania 25-30 minut
Ryż basmati
Objętość wody: 1,5 x objętość ryżu
Czas gotowania 10 minut
Dziki ryż
Objętość wody: 2 x objętość ryżu
Czas gotowania 45-50 minut
Objętość wody: 1,5 x objętość ryżu
Czas gotowania 15 minut