Ich prozdrowotne właściwości doceniano już w starożytności. Stosowane są na całym świecie jako dodatek do potraw, napojów oraz jako środek leczniczy na różnego rodzaju dolegliwości. Sprawdź, jakie zalety mają przyprawy, które stosujesz na co dzień w swojej kuchni.
Oregano – jest znane ze swych właściwości sprzyjających trawieniu. To aromatyczne zioło jest doskonałym dodatkiem do dań, sosów, a swą największą popularność zyskało jako składnik pizzy. Oregano ma działanie bakteriobójcze oraz ułatwia trawienie. Pozytywnie wpływa na oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii. Warto pamiętać, iż olejek z oregano wykorzystywany jest w zwalczaniu wielu dolegliwości. Skutecznie wpływa na przykład na leczenie grzybicy ogólnoustrojowej.
Bazylia – zioło pochodzące z Indii najczęściej stosowane jet jako dodatek do sałatek, sosów i zup. Podobnie jak oregano sprzyja trawieniu, dlatego po bazylię często sięgają osoby dbające o linię. W bazylii znajdziemy aktywne olejki eteryczne, a także wapń, magnez i żelazo, ma również działanie przeciwbakteryjne oraz rozkurczowe.Warto również wiedzieć, iż spożywanie bazylii poprawia nastrój.
Imbir – dodawany jest do potraw mięsnych, duszonych warzyw, ale również do dań na słodko. Ma działanie rozgrzewające oraz pozytywnie wpływa na układ trawienny. Stosowany jest również w celu łagodzenia nudności i zapobieganiu wymiotom, również w przypadku choroby lokomocyjnej. Imbir wpływa na układ krążenia, reguluje prace woreczka żółciowego i łagodzi wzdęcia.
Czosnek – największą zaletą czosnku są jego właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybicze i antywirusowe. Wpływa również na wzmocnienie odporności oraz reguluje układ krążenia. Czosnek jest świetnym dodatkiem do dań oraz sosów,nadaje potrawom wyrazisty smak.
Chilli – jest to potrawa pochodząca z Peru, która swą popularność zawdzięcza niezwykle pikantnemu smakowi. Jest dodawana do potraw na całym świecie i ma szereg właściwości zdrowotnych. Chilli ma działanie antydepresyjne oraz silnie rozgrzewające. Wpływa również na trawienie. Zawiera również związki chroniące przed rozwojem chorób nowotworowych.
Cynamon – aromatyczna przyprawa dodawana głównie do deserów. Ma działanie przeciwdepresyjne, bakteriobójcze oraz wpływa pozytywnie na układ trawienny. Cynamon jest również stosowany w kuracji przeciwgrzybiczej oraz w czasie walki z grypą.
To jedynie kilka przykładów właściwości, jakie posiadają stosowane w naszej kuchni przyprawy. Warto jednak o nich pamiętać i cieszyć się nie tylko ich doskonałym aromatem ukrytym w smacznych posiłkach, ale również dobroczynnym wpływem na nasze zdrowie i samopoczucie.