Witaminy

Please select from the menu above

  • A – na zdrowe oczy i dla urody

    Witamina A (Retinol, Beta-karoten)

    aWitamina A zasługuje na szczególną uwagę, gdyż bierze udział niemal we wszystkich procesach zachodzących w naszym organizmie.

    Wśród jej najważniejszych funkcji wymienić należy:

    – wpływ na wzrok,
    – korzystne działanie na serce,
    – usuwanie wolnych rodników,
    – wpływ na zwiększenie odporności organizmu,
    –  zapobieganie wysychaniu nabłonka oraz jego rogowaceniu,
    – wpływ na wzrost włosów oraz kości,
    – pomoc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

    Witamina A zalecana jest osobom mającym problemy z układem krążenia, miażdżycą, kataraktą, chorującym na jaskrę, gruźlicę, nowotwory. Sprzyja także w leczeniu wszelkich chorób skórnych, ocznych, przy nadczynności tarczycy oraz chorobie wrzodowej żołądka.

    Źródła witaminy A:

    Witamina A występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, natomiast jej prowitaminę, czyli beta-karoten, znajdziemy w produktach roślinnych.  Największe źródło witaminy A znajduje się w następujących produktach:
    – tran oraz olej z wątroby  dorsza,
    – wątróbka drobiowa, wołowa i wieprzowa,
    – natka pietruszki i koperek,
    – marchew,
    – masło,
    – szpinak,
    – żółtko jaj,
    – tłusty ser podpuszczkowy,
    – dynia,
    – morele,
    – mango,
    – pomidor,
    – sałata.

    Niedobór witaminy A:

    Przyczyny niedoboru witaminy A mogą być spowodowane niewłaściwą dietą lub zaburzeniami metabolizmu.
    Najczęściej spotykane objawy niedoboru witaminy A to:
    – kurza ślepota czyli zaburzenie widzenia po zmierzchu,
    – suchość, łuszczenie i rogowacenie skóry,
    – łamliwość  i przesuszenie włosów,
    – zwiększona podatność na infekcje,
    – łamliwość paznokci,
    –  zaburzenia wzrostu u dzieci,
    – problemy z płodnością.

     Wskazówki:

    Podczas przyjmowania środków antykoncepcyjnych zwiększa się poziom witaminy A w organizmie.  Aby zwiększyć przyswajalność witaminy A należy dodatkowo dostarczać organizmowi cynku. Witaminę A należy spożywać w trakcie posiłku lub zaraz po nim, gdyż wtedy lepiej jest wchłaniana. Należy pamiętać, iż przedawkowanie witaminy A może być dla organizmu toksyczne.

  • B1 – chroni nerwy, poprawia metabolizm

    Witamina B1 ((Tiamina)

    b1Witamina ta wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego  oraz na przemianie materii. Jej najważniejsze funkcje to:
    – udział w procesach oddychania tkankowego, a  w szczególności w przemianie węglowodanów,
    – przyspieszanie proces gojenia się ran,
    – korzystny wpływ na produkcję czerwonych krwinek,
    – wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz serca,
    – wspomaganie procesu wzrostu.

    Witamina B1 wspomaga leczenie półpaśca, epilepsji, zapalenia nerwu trójdzielnego, neuropatii czuciowej w cukrzycy oraz łagodzi ból pooperacyjny.

    Źródła witaminy B1:
    Witamina B1 występuje przede wszystkim w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego. Jej najbogatszym źródłem są:

    – drożdże,
    – pestki słonecznika,
    – produkty zbożowe (kiełki pszenicy, mąka pełnoziarnista, chleb graham i razowy),
    – kasza gryczana,
    – ryż naturalny – brązowy,
    – rośliny strączkowe (nasiona grochu, fasoli),
    – wątroba wieprzowa oraz szynka,
    – ziemniaki,
    – orzechy pistacjowe,
    – pomarańcze,
    – suszone owoce.

     Niedobór witaminy B1:

    Do niedoboru witaminy B1 dochodzi głównie w przypadku nieprawidłowej diety. Objawy dotyczą zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego oraz krążenia. Do najczęstszych skutków niedoboru należą:

    – zaburzenia centralnego układu nerwowego: oczopląs, zaburzenia koncentracji oraz problemy z pamięcią, nierównowaga emocjonalna,
    – zaburzenia trawienia: brak apetytu, nudności, biegunki oraz wymioty,
    – porażenie nerwów oraz choroba beri beri (atrofia mięśni kończyn)
    – zanikanie gruczołów dokrewnych.

    Wskazówki:

    Witaminę B1 należy przyjmować w towarzystwie witamin z grupy B, najlepiej podczas posiłku lub w niedługim czasie po nim, gdyż najlepiej wchłania się w środowisku kwaśnym. Osoby palące papierosy, nadużywające alkoholu lub cukru, sportowcy oraz kobiety ciężarne mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B1.

  • B12 – przeciwko anemii i zmęczeniu

     Witamina B12 (cyjanokobalamina)

    b12Witamina B12 ma ważną rolę w naszym organizmie, gdyż reguluje prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego oraz nerwowego.

    Jej najważniejsze funkcje to:
    – zapobieganie anemii złośliwej,
    – tworzenie osłonek komórek nerwowych,
    – udział w przemianach metabolicznych tłuszczów i węglowodanów,
    – udział w przemianie witaminy B9 do biologicznie aktywnego tetrahydrofolianu,
    – uczestnictwo w syntezowaniu DNA.

    Witamina ta jest zalecana osobom z objawami braku apetytu, stwardnienia rozsianego, a także w przypadku szumów w uszach, demencji, chronicznego zmęczenia i drażliwości.

    Źródła witaminy B12

    Witamina ta występuje w codziennej diecie przeciętnego człowieka dość rzadko, jednak znaleźć ją możemy w następujących produktach spożywczych:
    – wątróbka,
    – śledź,
    – makrela,
    – sardynki w oleju,
    – węgorz
    – ostrygi,
    – żółtka jaj,
    – drób,
    – mleko.

    Niedobór witaminy B12

    Przyczyną  niedoboru witaminy B12 jest przede wszystkim niewłaściwa dieta, uboga w produkty będące jej najlepszym źródłem.

    Do najczęstszych objawów niedoboru witaminy B12 zaliczamy:
    – zaburzenia produkcji czerwonych ciałek krwi,
    – zaburzenia żołądkowo-jelitowe,
    – dolegliwości miesiączkowe,
    – jąkanie się,
    – nieprzyjemna woń ciała,
    – zaburzenia układu nerwowego (zmiany czuciowe, drętwienie kończyn, zmęczenie i niezborność ruchowa)
    – zwyrodnienia błony śluzowej żołądka,
    – stany zapalne ust.

    Wskazówki:

    Aby zwiększyć przyswajalność witaminy B12 należy ją spożywać wraz z wapniem.Natomiast witamina C oraz B1 utrudniają jej wchłanianie.

  • B2 – dba o skórę, włosy i paznokcie

    Witamina B2 (Ryboflawina)

    OLYMPUS DIGITAL CAMERAWitamina ta ma dobroczynny wpływ na nasz układ nerwowy oraz emocje, bierze udział w procesach utleniania i redukcji w naszym organizmie.

    Funkcje witaminy B2:
    – bierze udział w  metabolizmie białek, węglowodanów oraz tłuszczów,
    – ma wpływ na procesy wzrostu oraz rozrodczość,
    – jest pomocna w leczeniu schorzeń jamy ustnej, języka oraz warg,

    Źródła witaminy B2:

    Źródłem witaminy B2 są zarówno produkty roślinne, jak i zwierzęce. Najlepszym jej źródłem są:
    – drożdże,
    – jajka,
    – podroby,
    – wołowina,
    – tłusty ser twarogowy,
    – migdały,
    – łosoś i tuńczyk,
    – warzywa zielonolistne,
    – soczewica,
    – produkty pełnoziarniste,
    – kwiat lipy,
    – mleko i jogurty,
    – ziarna słonecznika.

    Niedobór witaminy B2:

    Niedobór witaminy B2 może być spowodowany nie tylko niewłaściwą dietą, ale również działaniem światła oraz stosowaniem antybiotyków, które niszczą tą witaminę w naszym organizmie.

    Najczęstsze objawy niedoboru to:
    – ból i stany zapalne błon śluzowych,
    – spadek masy ciała,
    – zajady czyli stany zapalne w kącikach ust,
    – niedokrwistość,
    – światłowstręt,
    – uczucie pieczenia na skórze.

    Wskazówki:

    Przyjmowanie preparatów zawiewających witaminę B2 może wpłynąć na zafałszowanie wyników badań laboratoryjnych. Witamina B2 w postaci suplementów powinna być przechowywana w ciemnych opakowaniach odizolowanych od działania światła słonecznego.

  • B3 – eliksir zdrowia

    Witamina B3  (Niacyna, witamina PP)

    b3Głównym zadaniem witaminy B3 jest wspieranie prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu. Jest ona również szczególnie ważna dla kobie w wieku rozrodczym.

    Najważniejsze funkcje  witaminy B3 to:
    – uczestnictwo w produkcji czerwonych krwinek,
    – hamowanie działania związków toksycznych oraz leków,
    – regulowanie poziomu cholesterolu we krwi,
    – wspomaganie krążenia poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych,
    – ułatwianie zasypiania, kojenie nerwów,
    – wspomaganie  prawidłowego funkcjonowania skóry,  leczenie łupieżu oraz przebarwień,
    – wspomaganie leczenia zaburzeń psychicznych w postacie schizofrenii,
    – współdziałanie w procesie syntezy i rozkładu węglowodanów, kwasów  tłuszczowych oraz aminokwasów.

    Witamina B3 zalecana jest w profilaktyce bólów menstruacyjnych, problemów skórnych, zawrotów głowy, czy wysokiego ciśnienia. Sięgać po nią powinny osoby z wysokim poziomem cholesterolu oraz cierpiący na migrenowe bóle głowy.

    Źródła witaminy B3:

    Bogatym źródłem witaminy B3 są następujące produkty:

    – drożdże,
    – orzechy ziemne,
    – otręby pszenne,
    – tuńczyk,
    – drób,
    – wątróbka,
    – łosoś,
    – suszone brzoskwinie,
    – pełne ziarno,
    -migdały,
    – kasza gryczana,
    – soja.

    Niedobór witaminy B3:

    Przyczyny niedoboru witaminy B3 tkwią głównie w niewłaściwej diecie, często spotykany jest bowiem u anorektyków, wegan, a także osób starszych. Niedobór może także wynikać z zaburzeń wchłaniania,  a także na skutek przyjmowania leków.

    Najczęstsze objawy niedoboru witaminy B3 to:
    – pelagra, czyli wystąpienie tzw. rumienia lombardzkiego (szorstkość oraz zaczerwienienie skóry),
    – zaburzenia układu trawiennego w postaci biegunek, osłabienia, spadku masy ciała,
    – zaburzenia metabolizmu cukrów,
    – zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego w formie bólu i zawrotów głowy, bezsenności, problemów z pamięcią oraz zapalenia nerwów.

    Wskazówki:
    Aby polepszyć wchłanianie witaminy B3 warto równocześnie dostarczać do organizmu inne witaminy z grupy B, a także witaminę C, chrom oraz fosfor.  Jeśli zależy nam na obniżeniu poziomu cholesterolu, należy przyjmować witaminę B3 w towarzystwie witaminy A oraz E.

  • B5 – na choroby skórne i pokarmowe

    Witamina B5 (kwas pantotenowy)

    fresh bread and wheat  food groupWitamina ta znana jest ze swych właściwości antystresowych, gdyż jest pomocna przy  produkcji adrenaliny.

    Jej najważniejsze funkcje to:

    – ważna rola w syntezie kwasów nukleinowych oraz aminokwasów,
    – niezbędny udział w metabolizmie białek, cukrów i tłuszczów oraz w synerezie niektórych hormonów,
    – wspomaganie procesu tworzenia czerwonych ciałek krwi,
    – wpływ na szybsze gojenie się ran,
    – wpływ na poprawę stanu włosów oraz pigmentację,
    – usprawnianie funkcjonowania układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz pokarmowego,
    – udział w produkcji przekaźników nerwowych,  tłuszczów, cholesterolu, hormonów,
    – wpływ na regenerację tkanek.

    Witamina B5 powinna być stosowana w profilaktyce wielu chorób i dolegliwości. Wśród najważniejszych wymienić można żółtaczkę oraz jej powikłania, choroby o podłożu alergicznym, zaburzenia układu pokarmowego, w tym chorobę wrzodową oraz nieżyt, zatrucie i zapalenie wątroby, choroby skórne (trądzik, liszaje, łuszczyca), choroby zakaźne (półpasiec, ospa), a także zapalenie spojówek, meszków włosowych oraz przyzębia.

    Źródła witaminy B5:

    Najwięcej witaminy B5 znajdziemy w  takich produktach, jak:

    – wątróbka,
    – otręby pszenne,
    – drożdże,
    – ryby (makrele, śledzie, pstrągi),
    – pełne mleko,
    – sery,
    – jaja,
    – mąka pełnoziarnista,
    – orzechy włoskie,
    – awokado,
    -pomarańcze,
    – brokuły,
    – drób i dziczyzna,
    – ciemny ryż.

    Niedobór witaminy B5:

    Niedobór tej witaminy może wystąpić w wyniku nieprawidłowej diety, a także nadmiernego spożywania alkoholu, kawy, zażywania tabletek nasennych, czy zaburzeń hormonalnych (zwiększony poziom estrogenu).

    Najważniejsze objawy niedoboru witaminy B5 to:
    – zmniejszenie odporności,
    – zmęczenie oraz osłabienie,
    – bóle głowy, nudności i wymioty,
    – zmiany skórne oraz siwienie,
    – skurcze, sztywność karku oraz stawów,
    – zespół piekących stóp,
    – pękające kąciki ust.

    Wskazówki:

    Witaminę B5 należy przyjmować w trakcie lub zaraz po posiłku popijając szklanką wody. Warto wiedzieć, że witamina ta w szybkim tempie wpływa na polepszenie pracy mózgu, a w szczególności pamięć oraz koncentrację.

     

  • B6 – dba o zdrowie Twojej skóry

    Witamina B6 (pirydoksyna)

    b6Jest to witamina, którą należy regularnie dostarczać do organizmu w odpowiednich dawkach, gdyż nie jest ona w nim magazynowana.

    Jej najważniejsze funkcje to:

    – udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów oraz aminokwasów,
    – wpływ na  magazynowanie energii,
    – poprawa odporności organizmu,
    – udział w produkcji enzymów, hormonów, hemoglobiny oraz prostaglandyn,
    – wpływ na prawidłowe funkcjonowanie nerek,
    – łagodzenie objawów napięcia przedmiesiączkowego,
    – wspomaganie leczenie chorób skóry,
    – zapobieganie wypadaniu włosów,
    – wpływ na prawidłowe ciśnienie krwi oraz funkcjonowanie serca oraz układu nerwowego.

    Witaminę B6 powinno się stosować w profilaktyce chorób nerek, serca, schorzeń skóry oraz w celu zapobiegania skurczom.

     Źródła witaminy B6 

    Witaminę B6 możemy znaleźć w takich produktach spożywczych, jak:
    – ryby,
    – wieprzowina,
    -drób,
    – drożdże,
    – jaja,
    – kiełki pszenicy,
    – szpinak,
    – awokado,
    – mąka pełnoziarnista,
    – kapusta.

    Niedobór witaminy B6:

    Niedobór witaminy B6 może wystąpić na skutek niewłaściwej diety oraz u osób narażonych na stres, osób starszych, kobiet w ciąży oraz zażywających środki antykoncepcyjne.

    Główne objawy niedoboru witaminy B6 to:
    – zaburzenia środkowego układu nerwowego w postaci bezsenności, apatii, napadów drgawkowych oraz nadwrażliwości,
    – podatność na infekcje,
    – schorzenia skórne,
    – stany zapalne błony śluzowej jamy ustnej,
    – nadmierna potliwość.

     Wskazówki:

    Witamina B6 poprawia wchłanianie magnezu, wapnia, miedzi raz selenu. Osoby chorujące na nowotwory oraz narażone na działanie promieniowania słonecznego powinny przyjmować większą dawkę witaminy B6.

  • B7 – piękna skóra, włosy i paznokcie

    Witamina B7 (witamina H, biotyna)

    b7Witamina ta jest związkiem organicznym syntezowanym przez bakterie jelitowe.

    Jej najważniejsze funkcje w naszym organizmie to:
    – ważna rola w przemianie glukozy oraz wpływ na regulowanie jej poziomu we krwi,
    – wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego,
    – poprawa samopoczucia, witalności oraz wrażliwości czuciowej,
    – wpływ na prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci,
    – kontrola prawidłowej tłuszczowej przemiany materii,
    – udział w procesie produkcji hemoglobiny.

    Witamina B7 powinna być profilaktycznie stosowana przez osoby mające skłonność do siwienia i utraty włosów, w stanach zapalnych skóry oraz bólach mięśniowych.

    Źródła witaminy B7:

    Witamina B7 występuje w następujących produktach spożywczych:
    – wątróbka i nerki,
    -mleko,
    -żółtka jaj,
    – sery,
    – ryby (sardynki, łosoś),
    – orzechy ziemne i włoskie,
    – banany,
    – melony,
    – grejpfruty,
    – kalafior i brokuł,
    – szpinak,
    – marchew,
    – pomidory,
    – grzyby.

    Niedobór witaminy B7:

    Przyczyny niedoboru witaminy B7 wynikają głównie w wyniku zahamowania wzrostu bakterii, które produkują ją w naszym organizmie.

    Najważniejsze objawy niedoboru witaminy B7 to:
    – zaburzenia w działaniu układu nerwowego,
    – stany depresyjne, senność oraz apatia,
    – lęki oraz halucynacje,
    – stany zapalne skóry,
    – cierpnięcie stóp i dłoni,
    – bóle mięśniowe,
    – wzrost poziomu cholesterolu we krwi,
    – pogorszenie stanu włosów,
    – zapalenie spojówek,
    – szarzenie błon śluzowych ust i gardła.

    Wskazówki:

    Kobiety w ciąży powinny zadbać o odpowiedni poziom witaminy B7, gdyż wpływa ona na prawidłowy rozwój płodu. Warto zażywać ją wraz z innymi witaminami z grupy B, a także magnezem i manganem.

  • B9 – niezastąpiona dla kobiet w ciąży

    Witamina B9 (kwas foliowy)

    b9Witamina ta jest niezwykle ważna dla osób planujących potomstwo oraz kobiet w ciąży.

    Jej podstawowe funkcje to:
    – udział w procesie podziału komórek,
    – regulacja procesów metabolicznych,
    – udział w syntezie puryn, pirymidyn i niektórych aminokwasów,
    – regulowanie tworzenia oraz dojrzewania czerwonych krwinek (wspólnie z witaminą B12).

    Kwas foliowy jest wskazany szczególnie dla kobiet w ciąży, gdyż  wspomaga prawidłowy rozwój płodu. Powinny ją spożywać osoby chore na anemię oraz depresję. Zalecany również w przypadku schorzeń jelitowych oraz skórnych, a także w przypadku dysplazji szyjki macicy oraz dla wzmocnienia odporności.

    Źródła witaminy B9:

    Witaminę B9 możemy znaleźć w wielu produktach spożywczych. W szczególności jej bogatym źródłem są:
    – drożdże,
    – kiełki pszenicy,
    – jaja,
    – wątróbka,
    – pełne ziarno,
    – soczewica,
    – sałata,
    – szparagi,
    – brokuły,
    – kalafior.

    Niedobór witaminy B9:

    Na niedobór witaminy B9 narażone są osoby stosujące niewłaściwą lub jednorodną dietę, a także osoby nadużywające alkohol.

    Objawy niedoboru witaminy B9:
    – zaburzenia rozwoju płodu,
    – problemy ze strony układu pokarmowego,
    – osłabienie i rozdrażnienie,
    – brak apetytu,
    – problemy z zasypianiem,
    – bóle głowy,
    – niedokrwistość megaloblastyczna.

    Wskazówki:

    Witamina B9  wspomaga profilaktykę antynowotworową oraz zmniejsza ryzyko uszkodzenia DNA. Aby uchronić się przed poronieniem w czasie ciąży, należy zwiększyć ilość spożywanych produktów zawierających witaminę B9.

     

  • C – królowa wśród witamin

    Witamina C (kwas askorbinowy)

    cWitamina C to jedna z najpopularniejszych witamin o bardzo wielu właściwościach oraz obecności w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie.

    Wśród najważniejszych funkcji tej witaminy wymienić należy:
    – łagodzenie objawów przeziębienia oraz przyspieszenie leczenia,
    – podnoszenie odporności,
    – wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych,
    – przyspieszenie gojenia się ran,
    – ochrona przed związkami rakotwórczymi,
    – ochrona przed skutkami stresu,
    – pobudzanie dojrzewania czerwonych krwinek,
    – tworzenie chrząstki, kości oraz kolagenu,
    – ochrona przed szkorbutem,
    – regulowanie poziomu glukozy we krwi,
    – opóźnianie procesu starzenia komórkowego,
    – aktywacja enzymów,
    – polepszanie wchłaniania żelaza, manganu,
    – rola przy uaktywnianiu kwasu foliowego.

    Witamina C zalecana jest w okresach spadku odporności organizmu, dla cukrzyków, osób chorujących na astmę, chorych na nowotwory oraz w celu ogólnej regeneracji organizmu.

    Źródła witaminy C:

    Witaminę C można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Jej największymi źródłami są następujące produkty:
    – suszona dzika róża,
    – czarna porzeczka,
    – czerwona i zielona papryka,
    – brukselka,
    – szpinak,
    – kapusta czerwona,
    – kalafior,
    – truskawki,
    – poziomki,
    – cytryny,
    – pomidory,
    – papaja.

    Niedobór witaminy C:

    Przyczyną niedoboru witaminy C  jest głównie niewłaściwa dieta, ale również zaburzenia wchłaniania w jelicie lub okres zwiększonego zapotrzebowania na witaminę w czasie chorób lub sezonowego spadku odporności.

    Najczęstsze objawy niedoboru witaminy C to:
    – szkorbut,
    – słabe gojenie się ran,
    – bolesność mięśni lub stawów,
    – zmęczenie i osłabienie,
    – osteoporoza,
    – brak apetytu,
    – infekcje i przeziębienia,
    – problemy żołądkowe,
    – obrzęki kończyn,
    – rozpulchnienie dziąseł,
    – nadczynność gruczołu tarczycy.

    Wskazówki:

    Aby poprawić wchłanianie witaminy C należy równocześnie przyjmować witaminę A, B2, B6, E oraz cynk, magnez, wapń i bioflawonoidy. Mieszkańcy miast powinni spożywać więcej witaminy C, gdyż niszczy ona tlenek węgla.Zwiększona ilość witaminy C w organizmie może zaburzać wyniki badań krwi, moczu i kału.

  • D – na chandrę i brak słońca

    Witamina D

    dWitaminę D nasz organizm wytwarza pod wpływem światła słonecznego. Należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i jest magazynowa w naszym organizmie, przez co jej niedobory występują stosunkowo rzadko.

    Najważniejsze funkcje witaminy D to:
    – regulowanie gospodarki wapniowo-fosforanowej,
    – pozytywny wpły na układ kostny oraz mineralizację kości,
    – wzmacnianie układu immunologicznego,
    – wzmacnianie uzębienia,
    – reguluje pracę układu nerwowego oraz serca,
    – łągodzenie stanów zapoalnych skóry,
    – regulowanie wydzielania insuliny,
    – pozytywny wpływ na narząd słuchu,
    – produkcja komórek obronnych,
    – ochrona przed nowotworami (okrężnicy, prostaty, piersi, chłoniaka nieziarniczego).

    Witamina D powinna być podawana osobom z zaburzeniami wchłaniania wapnia, chorym na łuszczyce, zapalenie spojówek, migrenę oraz w przypadku chorób kości i przyzębia.

     Źródła witaminy D:

    Witaminę D możemy znaleźć w wielu produktach spożywczych. Najważniejsze z nich to:
    – tran,
    – śledzie,
    – makrele,
    – łosoś,
    – sardynka w oleju,
    – tuńczyk,
    – mleko,
    – pełnoziarnista mąka,
    – żółtko jaj,
    – wątróbka.

     Niedobór witaminy D:

    Na niedobór tej witaminy narażone są osoby, które mają mały dostęp do światła słonecznego, a także ci, którzy stosują niewłaściwą dietę.
    Najczęściej spotykane objawy niedoboru witaminy D to:
    – krzywica u dzieci i niemowląt,
    – osteoporoza u starszych osób,
    – zmiękczenie kości roaz odwapnienie,
    – stany zapalne skóry,
    – zapalenie spojówek,
    – zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz mięśniowego,
    – osłabienie odporności organizmu,
    – problemy ze słuchem,
    – wypadanie zębów,
    – podwyższone ryzyko powstawania komórek nowotworowych.

     Wskazówki:

    Kobietom po menopauzie zaleca się przyjmowanie estrogenu wraz z witaminą D oraz wapniem, co zapobiega wypadaniu zębów. Aby ustrzec się przez zawałem, należy dbać o odpowiedni poziom witaminy D.

  • E – Twoje źródło młodości

    Witamina E

    eWitamina  E jest związkiem, który ma właściwości przeciwutleniające. Łatwo natomiast ulega niszczeniu, dlatego warto dbać o jej prawidłowy poziom w organizmie.

    Najważniejsze funkcje charakterystyczne dla  witaminy E to:
    – ochrona przed działaniem wolnych rodników,
    – opóźnianie procesów starzenia,
    – ochrona naczyń krwionośnych,
    – łagodzenie poparzeń,
    – zapobieganie powstawaniu zakrzepów,
    – ochrona przed miażdżycą,
    – wpływ na stan oczu,
    – pobudzanie do działania układu odpornościowego,
    – ochrona przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych,
    – poprawa stanu włosów i skóry,
    – zapobieganie utlenianiu oraz poprawa metabolizmu witaminy A,
    – zapobieganie poronieniom. (więcej…)

  • K – chroni przed rakiem, zatrzymuje młodość

    Witamina K

    kWitamina K to koenzym syntezy protrombiny w wątrobie i należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

    Jej główne funkcje to przede wszystkim:
    – udział w procesie wytwarzania  protrombiny w wątrobie,
    – działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe,
    – zapewnianie odpowiedniej krzepliwości krwi,
    – hamowanie rozwoju nowotworów: wątroby, nerek, jajnika, piersi, żołądka,
    – działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.

    Witamina K jest wskazana osobom z zaburzeniami krzepnięcia krwi, w czasie wewnętrznych krwawień oraz obfitych miesiączek, a także przy skazie krwotocznej.

    (więcej…)

witaminyWitaminy są niezbędnym składnikiem naszej diety, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Część z nich organizm ludzki jest w stanie samodzielnie syntezować, jednak  pozostałe muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Wiedza na temat właściwości poszczególnych witamin oraz ich źródeł jest niezwykle ważna w komponowaniu codziennej  diety i tym samym pomaga dbać o zdrowie i doskonałą formę na co dzień. Witaminy dzielimy na dwie główne grupy: rozpuszczalne w wodzie oraz rozpuszczalne w tłuszczach.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie:

  • witamina B1 (tiamina)
  • witamina B2 (ryboflawina)
  • witamina B3 (niacyna, witamina PP, kwas nikotynowy, amid kwasu nikotynowego))
  • witamina B5 (kwas pantotenowy)
  • witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal,adermina)
  • Witamina B7 (biotyna, witamina H)
  • witamina B9/B11 (kwas foliowy)
  • witamina B12 (cyjanokobalamina)
  • witamina C (kwas askorbinowy)
  • witamina P (mieszanina pochodnych flawonoidowych np. hesperydyna, rutyna)

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:

  • witamina A (retinol i jego pochodne)
  • witamina D (cholekalcyferol i pochodne)
  • witamina E (tokoferol)
  • witamina K (fitochinon, menadion).

Zostaw komentarz