Please select from the menu above
- A – na zdrowe oczy i dla urody
Witamina A (Retinol, Beta-karoten)
Witamina A zasługuje na szczególną uwagę, gdyż bierze udział niemal we wszystkich procesach zachodzących w naszym organizmie.
Wśród jej najważniejszych funkcji wymienić należy:
– wpływ na wzrok,
– korzystne działanie na serce,
– usuwanie wolnych rodników,
– wpływ na zwiększenie odporności organizmu,
– zapobieganie wysychaniu nabłonka oraz jego rogowaceniu,
– wpływ na wzrost włosów oraz kości,
– pomoc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.Witamina A zalecana jest osobom mającym problemy z układem krążenia, miażdżycą, kataraktą, chorującym na jaskrę, gruźlicę, nowotwory. Sprzyja także w leczeniu wszelkich chorób skórnych, ocznych, przy nadczynności tarczycy oraz chorobie wrzodowej żołądka.
Źródła witaminy A:
Witamina A występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, natomiast jej prowitaminę, czyli beta-karoten, znajdziemy w produktach roślinnych. Największe źródło witaminy A znajduje się w następujących produktach:
– tran oraz olej z wątroby dorsza,
– wątróbka drobiowa, wołowa i wieprzowa,
– natka pietruszki i koperek,
– marchew,
– masło,
– szpinak,
– żółtko jaj,
– tłusty ser podpuszczkowy,
– dynia,
– morele,
– mango,
– pomidor,
– sałata.Niedobór witaminy A:
Przyczyny niedoboru witaminy A mogą być spowodowane niewłaściwą dietą lub zaburzeniami metabolizmu.
Najczęściej spotykane objawy niedoboru witaminy A to:
– kurza ślepota czyli zaburzenie widzenia po zmierzchu,
– suchość, łuszczenie i rogowacenie skóry,
– łamliwość i przesuszenie włosów,
– zwiększona podatność na infekcje,
– łamliwość paznokci,
– zaburzenia wzrostu u dzieci,
– problemy z płodnością.Wskazówki:
Podczas przyjmowania środków antykoncepcyjnych zwiększa się poziom witaminy A w organizmie. Aby zwiększyć przyswajalność witaminy A należy dodatkowo dostarczać organizmowi cynku. Witaminę A należy spożywać w trakcie posiłku lub zaraz po nim, gdyż wtedy lepiej jest wchłaniana. Należy pamiętać, iż przedawkowanie witaminy A może być dla organizmu toksyczne.
- B1 – chroni nerwy, poprawia metabolizm
Witamina B1 ((Tiamina)
Witamina ta wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz na przemianie materii. Jej najważniejsze funkcje to:
– udział w procesach oddychania tkankowego, a w szczególności w przemianie węglowodanów,
– przyspieszanie proces gojenia się ran,
– korzystny wpływ na produkcję czerwonych krwinek,
– wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz serca,
– wspomaganie procesu wzrostu.Witamina B1 wspomaga leczenie półpaśca, epilepsji, zapalenia nerwu trójdzielnego, neuropatii czuciowej w cukrzycy oraz łagodzi ból pooperacyjny.
Źródła witaminy B1:
Witamina B1 występuje przede wszystkim w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego. Jej najbogatszym źródłem są:
– drożdże,
– pestki słonecznika,
– produkty zbożowe (kiełki pszenicy, mąka pełnoziarnista, chleb graham i razowy),
– kasza gryczana,
– ryż naturalny – brązowy,
– rośliny strączkowe (nasiona grochu, fasoli),
– wątroba wieprzowa oraz szynka,
– ziemniaki,
– orzechy pistacjowe,
– pomarańcze,
– suszone owoce.Niedobór witaminy B1:
Do niedoboru witaminy B1 dochodzi głównie w przypadku nieprawidłowej diety. Objawy dotyczą zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego oraz krążenia. Do najczęstszych skutków niedoboru należą:
– zaburzenia centralnego układu nerwowego: oczopląs, zaburzenia koncentracji oraz problemy z pamięcią, nierównowaga emocjonalna,
– zaburzenia trawienia: brak apetytu, nudności, biegunki oraz wymioty,
– porażenie nerwów oraz choroba beri beri (atrofia mięśni kończyn)
– zanikanie gruczołów dokrewnych.Wskazówki:
Witaminę B1 należy przyjmować w towarzystwie witamin z grupy B, najlepiej podczas posiłku lub w niedługim czasie po nim, gdyż najlepiej wchłania się w środowisku kwaśnym. Osoby palące papierosy, nadużywające alkoholu lub cukru, sportowcy oraz kobiety ciężarne mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B1.
- B12 – przeciwko anemii i zmęczeniu
Witamina B12 (cyjanokobalamina)
Witamina B12 ma ważną rolę w naszym organizmie, gdyż reguluje prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego oraz nerwowego.
Jej najważniejsze funkcje to:
– zapobieganie anemii złośliwej,
– tworzenie osłonek komórek nerwowych,
– udział w przemianach metabolicznych tłuszczów i węglowodanów,
– udział w przemianie witaminy B9 do biologicznie aktywnego tetrahydrofolianu,
– uczestnictwo w syntezowaniu DNA.Witamina ta jest zalecana osobom z objawami braku apetytu, stwardnienia rozsianego, a także w przypadku szumów w uszach, demencji, chronicznego zmęczenia i drażliwości.
Źródła witaminy B12
Witamina ta występuje w codziennej diecie przeciętnego człowieka dość rzadko, jednak znaleźć ją możemy w następujących produktach spożywczych:
– wątróbka,
– śledź,
– makrela,
– sardynki w oleju,
– węgorz
– ostrygi,
– żółtka jaj,
– drób,
– mleko.Niedobór witaminy B12
Przyczyną niedoboru witaminy B12 jest przede wszystkim niewłaściwa dieta, uboga w produkty będące jej najlepszym źródłem.
Do najczęstszych objawów niedoboru witaminy B12 zaliczamy:
– zaburzenia produkcji czerwonych ciałek krwi,
– zaburzenia żołądkowo-jelitowe,
– dolegliwości miesiączkowe,
– jąkanie się,
– nieprzyjemna woń ciała,
– zaburzenia układu nerwowego (zmiany czuciowe, drętwienie kończyn, zmęczenie i niezborność ruchowa)
– zwyrodnienia błony śluzowej żołądka,
– stany zapalne ust.Wskazówki:
Aby zwiększyć przyswajalność witaminy B12 należy ją spożywać wraz z wapniem.Natomiast witamina C oraz B1 utrudniają jej wchłanianie.
- B2 – dba o skórę, włosy i paznokcie
Witamina B2 (Ryboflawina)
Witamina ta ma dobroczynny wpływ na nasz układ nerwowy oraz emocje, bierze udział w procesach utleniania i redukcji w naszym organizmie.
Funkcje witaminy B2:
– bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów oraz tłuszczów,
– ma wpływ na procesy wzrostu oraz rozrodczość,
– jest pomocna w leczeniu schorzeń jamy ustnej, języka oraz warg,Źródła witaminy B2:
Źródłem witaminy B2 są zarówno produkty roślinne, jak i zwierzęce. Najlepszym jej źródłem są:
– drożdże,
– jajka,
– podroby,
– wołowina,
– tłusty ser twarogowy,
– migdały,
– łosoś i tuńczyk,
– warzywa zielonolistne,
– soczewica,
– produkty pełnoziarniste,
– kwiat lipy,
– mleko i jogurty,
– ziarna słonecznika.Niedobór witaminy B2:
Niedobór witaminy B2 może być spowodowany nie tylko niewłaściwą dietą, ale również działaniem światła oraz stosowaniem antybiotyków, które niszczą tą witaminę w naszym organizmie.
Najczęstsze objawy niedoboru to:
– ból i stany zapalne błon śluzowych,
– spadek masy ciała,
– zajady czyli stany zapalne w kącikach ust,
– niedokrwistość,
– światłowstręt,
– uczucie pieczenia na skórze.Wskazówki:
Przyjmowanie preparatów zawiewających witaminę B2 może wpłynąć na zafałszowanie wyników badań laboratoryjnych. Witamina B2 w postaci suplementów powinna być przechowywana w ciemnych opakowaniach odizolowanych od działania światła słonecznego.
- B3 – eliksir zdrowia
Witamina B3 (Niacyna, witamina PP)
Głównym zadaniem witaminy B3 jest wspieranie prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu. Jest ona również szczególnie ważna dla kobie w wieku rozrodczym.
Najważniejsze funkcje witaminy B3 to:
– uczestnictwo w produkcji czerwonych krwinek,
– hamowanie działania związków toksycznych oraz leków,
– regulowanie poziomu cholesterolu we krwi,
– wspomaganie krążenia poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych,
– ułatwianie zasypiania, kojenie nerwów,
– wspomaganie prawidłowego funkcjonowania skóry, leczenie łupieżu oraz przebarwień,
– wspomaganie leczenia zaburzeń psychicznych w postacie schizofrenii,
– współdziałanie w procesie syntezy i rozkładu węglowodanów, kwasów tłuszczowych oraz aminokwasów.Witamina B3 zalecana jest w profilaktyce bólów menstruacyjnych, problemów skórnych, zawrotów głowy, czy wysokiego ciśnienia. Sięgać po nią powinny osoby z wysokim poziomem cholesterolu oraz cierpiący na migrenowe bóle głowy.
Źródła witaminy B3:
Bogatym źródłem witaminy B3 są następujące produkty:
– drożdże,
– orzechy ziemne,
– otręby pszenne,
– tuńczyk,
– drób,
– wątróbka,
– łosoś,
– suszone brzoskwinie,
– pełne ziarno,
-migdały,
– kasza gryczana,
– soja.Niedobór witaminy B3:
Przyczyny niedoboru witaminy B3 tkwią głównie w niewłaściwej diecie, często spotykany jest bowiem u anorektyków, wegan, a także osób starszych. Niedobór może także wynikać z zaburzeń wchłaniania, a także na skutek przyjmowania leków.
Najczęstsze objawy niedoboru witaminy B3 to:
– pelagra, czyli wystąpienie tzw. rumienia lombardzkiego (szorstkość oraz zaczerwienienie skóry),
– zaburzenia układu trawiennego w postaci biegunek, osłabienia, spadku masy ciała,
– zaburzenia metabolizmu cukrów,
– zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego w formie bólu i zawrotów głowy, bezsenności, problemów z pamięcią oraz zapalenia nerwów.Wskazówki:
Aby polepszyć wchłanianie witaminy B3 warto równocześnie dostarczać do organizmu inne witaminy z grupy B, a także witaminę C, chrom oraz fosfor. Jeśli zależy nam na obniżeniu poziomu cholesterolu, należy przyjmować witaminę B3 w towarzystwie witaminy A oraz E. - B5 – na choroby skórne i pokarmowe
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
Witamina ta znana jest ze swych właściwości antystresowych, gdyż jest pomocna przy produkcji adrenaliny.
Jej najważniejsze funkcje to:
– ważna rola w syntezie kwasów nukleinowych oraz aminokwasów,
– niezbędny udział w metabolizmie białek, cukrów i tłuszczów oraz w synerezie niektórych hormonów,
– wspomaganie procesu tworzenia czerwonych ciałek krwi,
– wpływ na szybsze gojenie się ran,
– wpływ na poprawę stanu włosów oraz pigmentację,
– usprawnianie funkcjonowania układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz pokarmowego,
– udział w produkcji przekaźników nerwowych, tłuszczów, cholesterolu, hormonów,
– wpływ na regenerację tkanek.Witamina B5 powinna być stosowana w profilaktyce wielu chorób i dolegliwości. Wśród najważniejszych wymienić można żółtaczkę oraz jej powikłania, choroby o podłożu alergicznym, zaburzenia układu pokarmowego, w tym chorobę wrzodową oraz nieżyt, zatrucie i zapalenie wątroby, choroby skórne (trądzik, liszaje, łuszczyca), choroby zakaźne (półpasiec, ospa), a także zapalenie spojówek, meszków włosowych oraz przyzębia.
Źródła witaminy B5:
Najwięcej witaminy B5 znajdziemy w takich produktach, jak:
– wątróbka,
– otręby pszenne,
– drożdże,
– ryby (makrele, śledzie, pstrągi),
– pełne mleko,
– sery,
– jaja,
– mąka pełnoziarnista,
– orzechy włoskie,
– awokado,
-pomarańcze,
– brokuły,
– drób i dziczyzna,
– ciemny ryż.Niedobór witaminy B5:
Niedobór tej witaminy może wystąpić w wyniku nieprawidłowej diety, a także nadmiernego spożywania alkoholu, kawy, zażywania tabletek nasennych, czy zaburzeń hormonalnych (zwiększony poziom estrogenu).
Najważniejsze objawy niedoboru witaminy B5 to:
– zmniejszenie odporności,
– zmęczenie oraz osłabienie,
– bóle głowy, nudności i wymioty,
– zmiany skórne oraz siwienie,
– skurcze, sztywność karku oraz stawów,
– zespół piekących stóp,
– pękające kąciki ust.Wskazówki:
Witaminę B5 należy przyjmować w trakcie lub zaraz po posiłku popijając szklanką wody. Warto wiedzieć, że witamina ta w szybkim tempie wpływa na polepszenie pracy mózgu, a w szczególności pamięć oraz koncentrację.
- B6 – dba o zdrowie Twojej skóry
Witamina B6 (pirydoksyna)
Jest to witamina, którą należy regularnie dostarczać do organizmu w odpowiednich dawkach, gdyż nie jest ona w nim magazynowana.
Jej najważniejsze funkcje to:
– udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów oraz aminokwasów,
– wpływ na magazynowanie energii,
– poprawa odporności organizmu,
– udział w produkcji enzymów, hormonów, hemoglobiny oraz prostaglandyn,
– wpływ na prawidłowe funkcjonowanie nerek,
– łagodzenie objawów napięcia przedmiesiączkowego,
– wspomaganie leczenie chorób skóry,
– zapobieganie wypadaniu włosów,
– wpływ na prawidłowe ciśnienie krwi oraz funkcjonowanie serca oraz układu nerwowego.Witaminę B6 powinno się stosować w profilaktyce chorób nerek, serca, schorzeń skóry oraz w celu zapobiegania skurczom.
Źródła witaminy B6
Witaminę B6 możemy znaleźć w takich produktach spożywczych, jak:
– ryby,
– wieprzowina,
-drób,
– drożdże,
– jaja,
– kiełki pszenicy,
– szpinak,
– awokado,
– mąka pełnoziarnista,
– kapusta.Niedobór witaminy B6:
Niedobór witaminy B6 może wystąpić na skutek niewłaściwej diety oraz u osób narażonych na stres, osób starszych, kobiet w ciąży oraz zażywających środki antykoncepcyjne.
Główne objawy niedoboru witaminy B6 to:
– zaburzenia środkowego układu nerwowego w postaci bezsenności, apatii, napadów drgawkowych oraz nadwrażliwości,
– podatność na infekcje,
– schorzenia skórne,
– stany zapalne błony śluzowej jamy ustnej,
– nadmierna potliwość.Wskazówki:
Witamina B6 poprawia wchłanianie magnezu, wapnia, miedzi raz selenu. Osoby chorujące na nowotwory oraz narażone na działanie promieniowania słonecznego powinny przyjmować większą dawkę witaminy B6.
- B7 – piękna skóra, włosy i paznokcie
Witamina B7 (witamina H, biotyna)
Witamina ta jest związkiem organicznym syntezowanym przez bakterie jelitowe.
Jej najważniejsze funkcje w naszym organizmie to:
– ważna rola w przemianie glukozy oraz wpływ na regulowanie jej poziomu we krwi,
– wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego,
– poprawa samopoczucia, witalności oraz wrażliwości czuciowej,
– wpływ na prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci,
– kontrola prawidłowej tłuszczowej przemiany materii,
– udział w procesie produkcji hemoglobiny.Witamina B7 powinna być profilaktycznie stosowana przez osoby mające skłonność do siwienia i utraty włosów, w stanach zapalnych skóry oraz bólach mięśniowych.
Źródła witaminy B7:
Witamina B7 występuje w następujących produktach spożywczych:
– wątróbka i nerki,
-mleko,
-żółtka jaj,
– sery,
– ryby (sardynki, łosoś),
– orzechy ziemne i włoskie,
– banany,
– melony,
– grejpfruty,
– kalafior i brokuł,
– szpinak,
– marchew,
– pomidory,
– grzyby.Niedobór witaminy B7:
Przyczyny niedoboru witaminy B7 wynikają głównie w wyniku zahamowania wzrostu bakterii, które produkują ją w naszym organizmie.
Najważniejsze objawy niedoboru witaminy B7 to:
– zaburzenia w działaniu układu nerwowego,
– stany depresyjne, senność oraz apatia,
– lęki oraz halucynacje,
– stany zapalne skóry,
– cierpnięcie stóp i dłoni,
– bóle mięśniowe,
– wzrost poziomu cholesterolu we krwi,
– pogorszenie stanu włosów,
– zapalenie spojówek,
– szarzenie błon śluzowych ust i gardła.Wskazówki:
Kobiety w ciąży powinny zadbać o odpowiedni poziom witaminy B7, gdyż wpływa ona na prawidłowy rozwój płodu. Warto zażywać ją wraz z innymi witaminami z grupy B, a także magnezem i manganem.
- B9 – niezastąpiona dla kobiet w ciąży
Witamina B9 (kwas foliowy)
Witamina ta jest niezwykle ważna dla osób planujących potomstwo oraz kobiet w ciąży.
Jej podstawowe funkcje to:
– udział w procesie podziału komórek,
– regulacja procesów metabolicznych,
– udział w syntezie puryn, pirymidyn i niektórych aminokwasów,
– regulowanie tworzenia oraz dojrzewania czerwonych krwinek (wspólnie z witaminą B12).Kwas foliowy jest wskazany szczególnie dla kobiet w ciąży, gdyż wspomaga prawidłowy rozwój płodu. Powinny ją spożywać osoby chore na anemię oraz depresję. Zalecany również w przypadku schorzeń jelitowych oraz skórnych, a także w przypadku dysplazji szyjki macicy oraz dla wzmocnienia odporności.
Źródła witaminy B9:
Witaminę B9 możemy znaleźć w wielu produktach spożywczych. W szczególności jej bogatym źródłem są:
– drożdże,
– kiełki pszenicy,
– jaja,
– wątróbka,
– pełne ziarno,
– soczewica,
– sałata,
– szparagi,
– brokuły,
– kalafior.Niedobór witaminy B9:
Na niedobór witaminy B9 narażone są osoby stosujące niewłaściwą lub jednorodną dietę, a także osoby nadużywające alkohol.
Objawy niedoboru witaminy B9:
– zaburzenia rozwoju płodu,
– problemy ze strony układu pokarmowego,
– osłabienie i rozdrażnienie,
– brak apetytu,
– problemy z zasypianiem,
– bóle głowy,
– niedokrwistość megaloblastyczna.Wskazówki:
Witamina B9 wspomaga profilaktykę antynowotworową oraz zmniejsza ryzyko uszkodzenia DNA. Aby uchronić się przed poronieniem w czasie ciąży, należy zwiększyć ilość spożywanych produktów zawierających witaminę B9.
- C – królowa wśród witamin
Witamina C (kwas askorbinowy)
Witamina C to jedna z najpopularniejszych witamin o bardzo wielu właściwościach oraz obecności w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie.
Wśród najważniejszych funkcji tej witaminy wymienić należy:
– łagodzenie objawów przeziębienia oraz przyspieszenie leczenia,
– podnoszenie odporności,
– wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych,
– przyspieszenie gojenia się ran,
– ochrona przed związkami rakotwórczymi,
– ochrona przed skutkami stresu,
– pobudzanie dojrzewania czerwonych krwinek,
– tworzenie chrząstki, kości oraz kolagenu,
– ochrona przed szkorbutem,
– regulowanie poziomu glukozy we krwi,
– opóźnianie procesu starzenia komórkowego,
– aktywacja enzymów,
– polepszanie wchłaniania żelaza, manganu,
– rola przy uaktywnianiu kwasu foliowego.Witamina C zalecana jest w okresach spadku odporności organizmu, dla cukrzyków, osób chorujących na astmę, chorych na nowotwory oraz w celu ogólnej regeneracji organizmu.
Źródła witaminy C:
Witaminę C można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Jej największymi źródłami są następujące produkty:
– suszona dzika róża,
– czarna porzeczka,
– czerwona i zielona papryka,
– brukselka,
– szpinak,
– kapusta czerwona,
– kalafior,
– truskawki,
– poziomki,
– cytryny,
– pomidory,
– papaja.Niedobór witaminy C:
Przyczyną niedoboru witaminy C jest głównie niewłaściwa dieta, ale również zaburzenia wchłaniania w jelicie lub okres zwiększonego zapotrzebowania na witaminę w czasie chorób lub sezonowego spadku odporności.
Najczęstsze objawy niedoboru witaminy C to:
– szkorbut,
– słabe gojenie się ran,
– bolesność mięśni lub stawów,
– zmęczenie i osłabienie,
– osteoporoza,
– brak apetytu,
– infekcje i przeziębienia,
– problemy żołądkowe,
– obrzęki kończyn,
– rozpulchnienie dziąseł,
– nadczynność gruczołu tarczycy.Wskazówki:
Aby poprawić wchłanianie witaminy C należy równocześnie przyjmować witaminę A, B2, B6, E oraz cynk, magnez, wapń i bioflawonoidy. Mieszkańcy miast powinni spożywać więcej witaminy C, gdyż niszczy ona tlenek węgla.Zwiększona ilość witaminy C w organizmie może zaburzać wyniki badań krwi, moczu i kału.
- D – na chandrę i brak słońca
Witamina D
Witaminę D nasz organizm wytwarza pod wpływem światła słonecznego. Należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i jest magazynowa w naszym organizmie, przez co jej niedobory występują stosunkowo rzadko.
Najważniejsze funkcje witaminy D to:
– regulowanie gospodarki wapniowo-fosforanowej,
– pozytywny wpły na układ kostny oraz mineralizację kości,
– wzmacnianie układu immunologicznego,
– wzmacnianie uzębienia,
– reguluje pracę układu nerwowego oraz serca,
– łągodzenie stanów zapoalnych skóry,
– regulowanie wydzielania insuliny,
– pozytywny wpływ na narząd słuchu,
– produkcja komórek obronnych,
– ochrona przed nowotworami (okrężnicy, prostaty, piersi, chłoniaka nieziarniczego).Witamina D powinna być podawana osobom z zaburzeniami wchłaniania wapnia, chorym na łuszczyce, zapalenie spojówek, migrenę oraz w przypadku chorób kości i przyzębia.
Źródła witaminy D:
Witaminę D możemy znaleźć w wielu produktach spożywczych. Najważniejsze z nich to:
– tran,
– śledzie,
– makrele,
– łosoś,
– sardynka w oleju,
– tuńczyk,
– mleko,
– pełnoziarnista mąka,
– żółtko jaj,
– wątróbka.Niedobór witaminy D:
Na niedobór tej witaminy narażone są osoby, które mają mały dostęp do światła słonecznego, a także ci, którzy stosują niewłaściwą dietę.
Najczęściej spotykane objawy niedoboru witaminy D to:
– krzywica u dzieci i niemowląt,
– osteoporoza u starszych osób,
– zmiękczenie kości roaz odwapnienie,
– stany zapalne skóry,
– zapalenie spojówek,
– zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz mięśniowego,
– osłabienie odporności organizmu,
– problemy ze słuchem,
– wypadanie zębów,
– podwyższone ryzyko powstawania komórek nowotworowych.Wskazówki:
Kobietom po menopauzie zaleca się przyjmowanie estrogenu wraz z witaminą D oraz wapniem, co zapobiega wypadaniu zębów. Aby ustrzec się przez zawałem, należy dbać o odpowiedni poziom witaminy D.
- E – Twoje źródło młodości
Witamina E
Witamina E jest związkiem, który ma właściwości przeciwutleniające. Łatwo natomiast ulega niszczeniu, dlatego warto dbać o jej prawidłowy poziom w organizmie.Najważniejsze funkcje charakterystyczne dla witaminy E to:
– ochrona przed działaniem wolnych rodników,
– opóźnianie procesów starzenia,
– ochrona naczyń krwionośnych,
– łagodzenie poparzeń,
– zapobieganie powstawaniu zakrzepów,
– ochrona przed miażdżycą,
– wpływ na stan oczu,
– pobudzanie do działania układu odpornościowego,
– ochrona przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych,
– poprawa stanu włosów i skóry,
– zapobieganie utlenianiu oraz poprawa metabolizmu witaminy A,
– zapobieganie poronieniom. (więcej…)
- K – chroni przed rakiem, zatrzymuje młodość
Witamina K
Witamina K to koenzym syntezy protrombiny w wątrobie i należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Jej główne funkcje to przede wszystkim:
– udział w procesie wytwarzania protrombiny w wątrobie,
– działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe,
– zapewnianie odpowiedniej krzepliwości krwi,
– hamowanie rozwoju nowotworów: wątroby, nerek, jajnika, piersi, żołądka,
– działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.Witamina K jest wskazana osobom z zaburzeniami krzepnięcia krwi, w czasie wewnętrznych krwawień oraz obfitych miesiączek, a także przy skazie krwotocznej.
Witaminy są niezbędnym składnikiem naszej diety, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Część z nich organizm ludzki jest w stanie samodzielnie syntezować, jednak pozostałe muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Wiedza na temat właściwości poszczególnych witamin oraz ich źródeł jest niezwykle ważna w komponowaniu codziennej diety i tym samym pomaga dbać o zdrowie i doskonałą formę na co dzień. Witaminy dzielimy na dwie główne grupy: rozpuszczalne w wodzie oraz rozpuszczalne w tłuszczach.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie:
- witamina B1 (tiamina)
- witamina B2 (ryboflawina)
- witamina B3 (niacyna, witamina PP, kwas nikotynowy, amid kwasu nikotynowego))
- witamina B5 (kwas pantotenowy)
- witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal,adermina)
- Witamina B7 (biotyna, witamina H)
- witamina B9/B11 (kwas foliowy)
- witamina B12 (cyjanokobalamina)
- witamina C (kwas askorbinowy)
- witamina P (mieszanina pochodnych flawonoidowych np. hesperydyna, rutyna)
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:
- witamina A (retinol i jego pochodne)
- witamina D (cholekalcyferol i pochodne)
- witamina E (tokoferol)
- witamina K (fitochinon, menadion).
Zostaw komentarz