Jak co roku wiele osób o tej porze boryka się z tym samym problemem: jak pozbyć się oponki na brzuchu, która pojawiła się w czasie leniwej zimy? Jak sprawić, by nasze ciało w przeciągu kilku tygodni wyglądało atrakcyjnie? Sposobów na to jest wiele, jednak tylko połączenie kilku czynników: diety, sportu oraz pielęgnacji ciała pozwoli osiągnąć wymarzony efekt. Dziś chcemy Wam zaprezentować produkty stanowiące doskonałą pomoc w spalaniu tłuszczu, zwłaszcza z brzucha, które już dziś należy włączyć do swojej diety. To bowiem pierwszy krok ku pięknej figurze.
Tkanka tłuszczowa na brzuchu – przyczyny
Tkanka tłuszczowa na brzuchu to zmora wielu osób, jednak najczęściej dotyczy kobiet. Często bowiem zdarza się, że osoby szczupłe borykają się z problemem oponki. Przyczyn jej powstawania może być wiele. Oto najważniejsze z nich:
Insulina – w wyniku zbyt dużej ilości węglowodanów (cukrów prostych) w diecie organizm uodparnia się na insulinę, co powoduje, że w okolicach brzucha zaczyna odkładać się tłuszcz.
Stres – badania udowodniły, że uwalniany pod jego wpływem kortyzol powoduje pojawienie się tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha.
Menstruacja – około tygodnia przed menstruacją w organizmie dochodzi do podwyższenia kobiecego hormonu – progesteronu. Odpowiada on za zatrzymywanie się płynów w ciele kobiety i tym samym zwiększenie obwodu jej pasa.
Gazy – przyczyną powiększenia obwodu talii mogą być również gazy powstałe na skutek spożywania produktów wzdymających: warzyw strączkowych, owoców czy kaszy.
Nieprawidłowy sen – zbyt mała ilość snu również może być przyczyną gromadzenia sie tkanki tłuszczowej wokół talii. W wyniku niewyspania nasz organizm zwiększa zapotrzebowanie na energię, a uaktywniony hormon głodu sprawia, że jemy znacznie więcej.
Niewłaściwa dieta – oczywistym jest, że zbyt duża liczba pochłanianych kalorii przyczynia się do zwiększenia tkanki tłuszczowej wokół brzucha. Najgroźniejsze są bowiem słodkie i słone przekąski, które, choć często niewielkich rozmiarów, są naładowane kaloriami nie dostarczając naszemu organizmowi żadnych wartości.
Brak ruchu – siedzący tryb życia to kolejna, bardzo powszechna przyczyna otyłości. Dodatkowo brak ćwiczeń wzmacniających brzuch sprawia, że mięśnie stają się leniwe, nierozciągnięte, a cały brzuch… sflaczały.
Produkty przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej na brzuchu
Oczywiście nic nie zstąpi odpowiedniej, zrównoważonej diety oraz ruchu. Warto jednak wiedzieć, że są produkty, które wpływają na przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej i tym samym są doskonałym wsparciem w walce o idealną figurę. Oto one:
1. Oliwa z oliwek -systematyczne spożywanie niewielkiej ilości oliwy z oliwek poprawia trawienie oraz pomaga w procesie spalania tłuszczu. Hamuje również ataki głodu.
2. Olej kokosowy – oprócz wielu składników mineralnych tłuszcz ten posiada właściwości szybkiej przemiany w energię, dzięki czemu nie magazynuje się w postaci tkanki tłuszczowej.
3. Papryczka chili – wpływa na poprawę metabolizmu (aż o 25%) i tym samym przyspiesza spalanie kalorii.
4. Migdały – zawierają błonnik, który daje uczucie sytości i tym samym zmniejszają apetyt. Ponadto pomagają w przyroście masy mięśniowej.
5. Mleko – wpływa na przyspieszenie przemiany materii, a zawarty w nim wapń pomaga spalić tkankę tłuszczową.
6. Zielona herbata – znana jest od dawna jako produkt pomagający w walce ze zbędną tkanką tłuszczową. Herbata ta przyspiesza metabolizm tłuszczów i zwiększa spalanie kalorii.
7. Płatki owsiane – pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi, zawierają dużo błonnika, przez co zaspokajają głód na długo.
8. Ryby – są źródłem cennego białka i tłuszczów. Ponadto zawarty w nich jod odpowiada za spalanie tkanki tłuszczowej.
9. Warzywa strączkowe – regulują trawienie, zawierają dużo błonnika oraz białka, pomagają spalać tłuszcz.
10. Awokado – zawarty w tym owocu kwas oleinowy wpływa na przyspieszenie utraty wagi,
11. Warzywa zielone – szpinak, brokuły, brukselka, zielona papryka – te warzywa dostarczą dużo błonnika, dają uczucie sytości zapobiegając atakom wilczego głodu.
12. Cynamon – przyprawa ta reguluje poziom cukru we krwi oraz znacznie poprawia metabolizm.
13. Produkty pełnoziarniste – regulują trawienie i zapobiegają skokom poziomu cukru we krwi.
14. Jagody – korzystnie wpływają na przewód pokarmowy, zawierają dużo błonnika oraz przyspieszają spalanie tłuszczu.
15. Ocet jabłkowy – pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu, przyspiesza metabolizm oraz spalanie tkanki tłuszczowej.
Oczywiście nie myślmy, że spożywając tylko te produkty uda nam się utrzymać prawidłową wagę. Kluczowe jest również regularne spożywanie posiłków, różnicowanie diety, codzienna dawka ruchu, ale również unikanie stresu i odpowiednia długość snu.