Witamina B6 (pirydoksyna)
Jest to witamina, którą należy regularnie dostarczać do organizmu w odpowiednich dawkach, gdyż nie jest ona w nim magazynowana.
Jej najważniejsze funkcje to:
– udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów oraz aminokwasów,
– wpływ na magazynowanie energii,
– poprawa odporności organizmu,
– udział w produkcji enzymów, hormonów, hemoglobiny oraz prostaglandyn,
– wpływ na prawidłowe funkcjonowanie nerek,
– łagodzenie objawów napięcia przedmiesiączkowego,
– wspomaganie leczenie chorób skóry,
– zapobieganie wypadaniu włosów,
– wpływ na prawidłowe ciśnienie krwi oraz funkcjonowanie serca oraz układu nerwowego.
Witaminę B6 powinno się stosować w profilaktyce chorób nerek, serca, schorzeń skóry oraz w celu zapobiegania skurczom.
Źródła witaminy B6
Witaminę B6 możemy znaleźć w takich produktach spożywczych, jak:
– ryby,
– wieprzowina,
-drób,
– drożdże,
– jaja,
– kiełki pszenicy,
– szpinak,
– awokado,
– mąka pełnoziarnista,
– kapusta.
Niedobór witaminy B6:
Niedobór witaminy B6 może wystąpić na skutek niewłaściwej diety oraz u osób narażonych na stres, osób starszych, kobiet w ciąży oraz zażywających środki antykoncepcyjne.
Główne objawy niedoboru witaminy B6 to:
– zaburzenia środkowego układu nerwowego w postaci bezsenności, apatii, napadów drgawkowych oraz nadwrażliwości,
– podatność na infekcje,
– schorzenia skórne,
– stany zapalne błony śluzowej jamy ustnej,
– nadmierna potliwość.
Wskazówki:
Witamina B6 poprawia wchłanianie magnezu, wapnia, miedzi raz selenu. Osoby chorujące na nowotwory oraz narażone na działanie promieniowania słonecznego powinny przyjmować większą dawkę witaminy B6.