Witamina B9 (kwas foliowy)
Witamina ta jest niezwykle ważna dla osób planujących potomstwo oraz kobiet w ciąży.
Jej podstawowe funkcje to:
– udział w procesie podziału komórek,
– regulacja procesów metabolicznych,
– udział w syntezie puryn, pirymidyn i niektórych aminokwasów,
– regulowanie tworzenia oraz dojrzewania czerwonych krwinek (wspólnie z witaminą B12).
Kwas foliowy jest wskazany szczególnie dla kobiet w ciąży, gdyż wspomaga prawidłowy rozwój płodu. Powinny ją spożywać osoby chore na anemię oraz depresję. Zalecany również w przypadku schorzeń jelitowych oraz skórnych, a także w przypadku dysplazji szyjki macicy oraz dla wzmocnienia odporności.
Źródła witaminy B9:
Witaminę B9 możemy znaleźć w wielu produktach spożywczych. W szczególności jej bogatym źródłem są:
– drożdże,
– kiełki pszenicy,
– jaja,
– wątróbka,
– pełne ziarno,
– soczewica,
– sałata,
– szparagi,
– brokuły,
– kalafior.
Niedobór witaminy B9:
Na niedobór witaminy B9 narażone są osoby stosujące niewłaściwą lub jednorodną dietę, a także osoby nadużywające alkohol.
Objawy niedoboru witaminy B9:
– zaburzenia rozwoju płodu,
– problemy ze strony układu pokarmowego,
– osłabienie i rozdrażnienie,
– brak apetytu,
– problemy z zasypianiem,
– bóle głowy,
– niedokrwistość megaloblastyczna.
Wskazówki:
Witamina B9 wspomaga profilaktykę antynowotworową oraz zmniejsza ryzyko uszkodzenia DNA. Aby uchronić się przed poronieniem w czasie ciąży, należy zwiększyć ilość spożywanych produktów zawierających witaminę B9.