Witamina E
Witamina E jest związkiem, który ma właściwości przeciwutleniające. Łatwo natomiast ulega niszczeniu, dlatego warto dbać o jej prawidłowy poziom w organizmie.
Najważniejsze funkcje charakterystyczne dla witaminy E to:
– ochrona przed działaniem wolnych rodników,
– opóźnianie procesów starzenia,
– ochrona naczyń krwionośnych,
– łagodzenie poparzeń,
– zapobieganie powstawaniu zakrzepów,
– ochrona przed miażdżycą,
– wpływ na stan oczu,
– pobudzanie do działania układu odpornościowego,
– ochrona przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych,
– poprawa stanu włosów i skóry,
– zapobieganie utlenianiu oraz poprawa metabolizmu witaminy A,
– zapobieganie poronieniom.
Witamina E powinna być podawana kobietom cierpiącym na zespół napięcia przedmiesiączkowego, osobom chorującym na padaczkę, dystrofię mięśniową, a także tym, u których istnieje ryzyko ataku serca, czy w przypadku choroby Parkinsona.
Źródła witaminy E:
Witaminę E możemy znaleźć głównie w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego. Największe jej dawki występują w następujących składnikach składnikach:
– oliwa oraz oleje:sojowy, słonecznikowy, lniany,
– kiełki pszenne,
– orzechy włoskie i ziemne,
– migdały,
– sałata,
– pełnoziarnista mąka,
-masło,
– szprotki,
– mleko,
-jaja,
-banany.
Niedobór witaminy E:
Przyczyną niedoboru witaminy E może być niewłaściwa dieta uboga w warzywa i owoce bądź zaburzenia wchłania w jelitach. Objawy niedoboru witaminy E to:
– osłabienie układu odpornościowego,
– przyspieszony proces starzenia,
– zmiany skórne w postaci łuszczycy, wysychania naskórka,
– wiotczenie skóry,
– zagrożenie choroba wieńcową,
– występowanie stanów zapalnych żył,
– zaburzenia płciowe.
Wskazówki:
Aby zmniejszyć ryzyko raka prostaty należy spożywać dużo produktów bogatych w witaminę E. Należy pamiętać, aby nie przyjmować witaminy E wraz z żelazem, które osłabia jej działanie. W olejach tłoczonych na zimno znajduje się więcej witaminy E niż w tych produkowanych przemysłowo.