Dla urody

Jak zrobić domowy tonik do twarzy

Napisany przez easylife

faceKosmetyki, które stosujemy na co dzień mają za zadanie pielęgnować, odżywiać i regenerować naszą skórę. Jednak te kupowane w sklepie, zwłaszcza w drogeriach, mają w swoim składzie szereg związków niepożądanych, a dla niektórych osób wręcz szkodliwych. Dziś zachęcamy do przygotowania toniku do twarzy domowym sposobem, z naturalnych, zdrowych i wartościowych produktów.

Ponieważ twarz jest naszą „wizytówką”, każdemu zależy, aby jej skóra była zdrowa, dobrze odżywiona i pełna blasku. Dlatego ważne jest, aby codziennie dokładnie ją oczyszcza z potu, brudu, zanieczyszczeń z powietrza, czy resztek kosmetyków. W tym celu stosujemy tonik do twarzy. Poniżej dzielimy się kilkoma sprawdzonymi przepisami na tonik, który każdy z Was w prosty sposób będzie mógł przygotować.

Tonik oczyszczający do cery tłustej i mieszanej

Jego zadaniem jest dokładne oczyszczenie porów naszej skóry z zanieczyszczeń oraz sebum.

Tonik z octu jabłkowego
Składniki:
100ml octu jabłkowego 5%
100ml wody przegotowanej lub mineralnej

Przygotowanie: obydwa składniki wymieszać ze sobą i przelać do zamykanej buteleczki. tonik od razu gotowy jest do użycia. Ocet jabłkowy możemy również zastąpić sokiem z cytryny.

Tonik do cery wrażliwej i podrażnionej

Cera wrażliwa wymaga specjalnej pielęgnacji i często ma skłonności do reakcji alergicznych. Tonik do tego typu cery powinien łagodzić podrażnienia i regenerować skórę.

Tonik aloesowy
Składniki:
100ml soku z aloesu
100ml soku z ogórka
Sok z  połowy cytryny

Przygotowanie: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i przelej do zamykanej buteleczki. Tonik należy przechowywać w lodówce i przed każdym użyciem wstrząsnąć, aby składniki z dna wymieszały się z resztą.

Tonik wyrównujący koloryt
Tonik tego typu przeznaczony jest do cery z odbarwieniami, skutkami stosowania kosmetyków samoopalających, czy różnego rodzaju plamkami po lekowymi i innymi.

Tonik ogórkowy
Składniki:
200ml soku z ogórka
1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie: składniki wymieszać ze sobą. Przelać do zamykanej buteleczki i przechowywać w lodówce.

 

Zostaw komentarz