Witamina B12 (cyjanokobalamina)
Witamina B12 ma ważną rolę w naszym organizmie, gdyż reguluje prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego oraz nerwowego.
Jej najważniejsze funkcje to:
– zapobieganie anemii złośliwej,
– tworzenie osłonek komórek nerwowych,
– udział w przemianach metabolicznych tłuszczów i węglowodanów,
– udział w przemianie witaminy B9 do biologicznie aktywnego tetrahydrofolianu,
– uczestnictwo w syntezowaniu DNA.
Witamina ta jest zalecana osobom z objawami braku apetytu, stwardnienia rozsianego, a także w przypadku szumów w uszach, demencji, chronicznego zmęczenia i drażliwości.
Źródła witaminy B12
Witamina ta występuje w codziennej diecie przeciętnego człowieka dość rzadko, jednak znaleźć ją możemy w następujących produktach spożywczych:
– wątróbka,
– śledź,
– makrela,
– sardynki w oleju,
– węgorz
– ostrygi,
– żółtka jaj,
– drób,
– mleko.
Niedobór witaminy B12
Przyczyną niedoboru witaminy B12 jest przede wszystkim niewłaściwa dieta, uboga w produkty będące jej najlepszym źródłem.
Do najczęstszych objawów niedoboru witaminy B12 zaliczamy:
– zaburzenia produkcji czerwonych ciałek krwi,
– zaburzenia żołądkowo-jelitowe,
– dolegliwości miesiączkowe,
– jąkanie się,
– nieprzyjemna woń ciała,
– zaburzenia układu nerwowego (zmiany czuciowe, drętwienie kończyn, zmęczenie i niezborność ruchowa)
– zwyrodnienia błony śluzowej żołądka,
– stany zapalne ust.
Wskazówki:
Aby zwiększyć przyswajalność witaminy B12 należy ją spożywać wraz z wapniem.Natomiast witamina C oraz B1 utrudniają jej wchłanianie.