Kulinaria

7 pomysłów na szybki i zdrowy obiad jednogarnkowy

danie jednogarnkowe
Napisany przez easylife

W natłoku codziennych obowiązków ciężko znaleźć czas na gotowanie. Dlatego studenci zamiast zdrowych, domowych posiłków coraz częściej wybierają fast foody. Czas to zmienić! Poniżej prezentuję siedem pomysłów na szybki obiad. Są to dania jednogarnkowe, w sam raz na dziurawą kieszeń.

Kurczak po chińsku

Na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, ząbek czosnku, kawałeczki piersi z kurczaka, dodaj imbir i chilli. Następnie dorzuć wąskie paseczki marchewki oraz pora. Zalej trzema łyżkami sosu sojowego i duś pod przykryciem, aż zmiękną. Podawaj z brązowym ryżem.

Ryba zapiekana z koperkiem

Dowolny dobrej jakości filet rybny polej sokiem z cytryny, posyp koperkiem i w naczyniu żaroodpornym zapiekaj przez 40 minut w 150 stopniach. Podawaj z kaszą pęczak i ugotowanym brokułem posypanym fetą.



Curry z kalafiora

Pokrojoną na kawałeczki pierś zamarynuj w cynamonie, kurkumie, imbirze, kolendrze. Na łyżce oleju obsmaż mięso i różyczki z 1/2 kalafiora. Następnie wlej pół szklanki mleka kokosowego i duś pod przykryciem, aż całość zmięknie. Dopraw curry, chilli i sokiem z cytryny. Podawaj z ryżem.

Szakszuka

Podsmaż cebulę pokrojoną w piórka na łyżeczce masła. Następnie dodaj trzy pomidory malinowe. Gdy sok nieco odparuje, zrób 3 wgłębienia – wbijesz tam jajka. Podawaj z ziemniakami albo pieczywem.

Pęczotto ze szpinakiem

Na dwóch łyżkach oliwy podsmaż 1/2 cebuli. Następnie dodaj 3 łyżki kaszy pęczak oraz łyżkę czerwonej soczewicy. Dolej wody i duś pod przykryciem, aż zmiękną. Następnie dodaj dwa pokrojone pomidory oraz szpinak. Dopraw bazylią, oregano, curry, kurkumą i chilli.

Wegetariańskie szaszłyki

Po pół cukinii, bakłażana, różnokolorowych papryk oraz cebulę pokrój na plastry. Dopraw ziołami prowansalskimi, chilli, polej dwoma łyżkami oliwy, wymieszaj. Namocz patyczki do szaszłyków, nabij na nie warzywa. Wstaw do piekarnika z opcją grill na 180 stopni, piecz przez 30 minut. Podawaj z ryżem.

Naleśniki z serem

Ciasto: 1 jajko, 1/2 szklanki mąki żytniej, 1/2 aromatu waniliowego, 1/3 szklanki mleka – wymieszaj. Dodaj wodę gazowaną, by lepiej urosło.
Nadzienie: 1/2 kostki twarogu rozgnieć z łyżką jogurtu naturalnego i żółtkiem jajka, dodaj resztę aromatu waniliowego oraz 3 drobno pokrojone brzoskwinie.
Upieczone naleśniki zawiń z serem, ozdób pozostałymi owocami.

Widzicie? Siedmiokrotny pomysł na obiad na szybko, tanio i zdrowo. W dodatku orientalne smaki idealnie odświeżą każdą kuchnię. Smacznego!



Zostaw komentarz