Kulinaria

Beata Śniechowska poleca zapiekankę dobrą na każdą okazję

zapiekanka
Napisany przez easylife

Zapiekanka makaronowa często kojarzy się z daniem dość trudnym i wymagającym. Nie załamuj się jednak! Owszem: wprawdzie przygotowując takie danie musisz zwrócić uwagę na kilka drobiazgów, ale to naprawdę nie jest takie trudne. A w swojej recepturze Beata Śniechowska pokazuje, w jaki sposób możesz ją przygotować szybko i niezwykle smacznie.

Zapiekanka z ciastem francuskim i chorizo? Beata Śniechowska to potrafi!

By nie było nudno, propozycja zapiekanki opiewa na ciekawe, niestandardowe składniki do gotowania. Podstawą będzie makaron rurki, wzbogacony o ser, kiełbasę chorizo oraz ciasto francuskie. Nie może oczywiście zabraknąć gamy przypraw i kolorowych warzyw. Oryginalne połączenie? Zdecydowanie.

 

Zacznijmy od smażenia…

Najpierw rozgrzej klarowane masło na patelni, po czym dodaj posiekane chili, cebulę i czosnek. Po chwili podsmażenia, wrzuć pokrojone kawałki kolorowych papryk. Może to być zmieszana odmiana czerwona, żółta i zielona, co wzbogaci smak. Warto doprawić paprykę solą i pieprzem, by szybciej poddała się procesowi smażenia. Kolejno, dodaj do całości cukinię.

Istotą zapiekanki jest takie przygotowywanie elementów potrawy, by wszystkie były al dente. Dlatego ważne jest, byś nie smażył żadnego składnika dłużej niż minutę, a cukinię dodał zawsze po papryce: jest ona warzywem miększym i potrzebującym mniej czasu na patelni. Na sam koniec, wrzuć jeszcze sparzone, obrane ze skóry pomidory. Po podsmażeniu, całość przesyp do naczynia żaroodpornego.

 

Podstawa zapiekanki: makaron rurki

Do gotującej się wody wrzuć makaron. Beata Śniechowska proponuje, by gotować go o 5 minut krócej, niż sugerowany czas znajdujący się na opakowaniu. Wynika to z faktu, że makaron będzie jeszcze zapiekany w piekarniku i wchłonie soki wydzielane przez warzywa, które będą integralną częścią zapiekanki. Gotowy makaron dodaj do naczynia żaroodpornego.

Kolejnym elementem dania jest pierś z kurczaka, którą należy wcześniej przyprawić kolendrą, pieprzem cayenne, imbirem oraz solą i pieprzem. Zacznij je smażyć, a w międzyczasie pokrój chorizo na grube plastry. Kiełbasę dodaj do smażącej się piersi na góra dwie minuty. Dla zespolenia tych ciekawych smaków, zalej patelnię słodką śmietaną, po czym całość wlej do naczynia żaroodpornego.

 

Ostatnie szlify i do piekarnika!

Wymieszane ze sobą składniki w naczyniu żaroodpornym posyp startym serem. Użyj swojego ulubionego: może być to np. gouda lub mozarella, a nawet ser gruyere. Wybierz taki, jak najbardziej odpowiada Twojemu gustowi.

Na sam koniec, dobrze rozwałkuj ciasto francuskie i zawiń je na górnej części naczynia żaroodpornego. Nadwyżkę ciasta utnij w taki sposób, by swoim kształtem względnie odpowiadało kształtowi naczynia. Posmaruj je również żółtkiem. Całość włóż do rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza piekarnika na okres ok. 15 minut.

 

Sycący, bardzo smaczny efekt

Tak przygotowana zapiekanka stanowi doskonałe danie na każdą okazję. Ciekawa kompozycja niestandardowych smaków, której podstawą jest wysokiej jakości makaron rurki, zdecydowanie zaskoczy zarówno Ciebie, jak i Twoich gości. Tylko uważaj: potrawa jest niezwykle sycąca, pyszna i będziesz chciał zjeść ją całą samemu!

Zostaw komentarz