Zdrowie i uroda

Błonnik a zdrowie

bonnik
Napisany przez easylife

Kiedyś niedoceniany, ze względu na niską wartość energetyczną, błonnik jest równie ważnym składnikiem diety jak białka, węglowodany czy tłuszcze. Nie ulega trawieniu, co paradoksalnie stanowi jedną z jego największych zalet. Niedobór błonnika w diecie przyczynia się do szeregu problemów związanych z funkcjonowaniem różnych organów (np. jelit) i układów (np. sercowo – naczyniowego). Błonnik posiada wiele cennych dla zdrowia właściwości, dlatego dobrze, jeżeli znajdzie się dla niego miejsce w codziennym jadłospisie.

Błonnik może być traktowany jako lek, jak i element profilaktyki wielu chorób cywilizacyjnych, jak:

  • nadwaga,
  • otyłość,
  • cholesterol,
  • zaparcia,
  • wzdęcia,
  • częste biegunki,
  • kamienie kałowe,
  • nadciśnienie,
  • nadwrażliwość jelit,
  • uchyłkowatość jelit,
  • hemoroidy.
  • Ponadto dieta bogata w błonnik jest wskazana dla osób cierpiących na takie choroby, jak:
  • cukrzyca
  • miażdżyca
  • ChNS – choroba niedokrwienna serca




Co sprawia, że błonnik jest tak pomocny?

Można go podzielić na część nierozpuszczalną w wodzie (lignina, celuloza, niektóre hemicelulozy) i rozpuszczalną (pektyny, gumy, śluzy, część hemiceluloz). Pierwszy rodzaj znajdziemy w ziarnach zbóż (np. kaszach, ciemnym pieczywie), drugi – w warzywach i owocach. Jest to podział umowny, ponieważ niektóre zboża zawierają pewne ilości gum, a warzywa korzeniowe – celulozę. Obydwa rodzaje błonnika pełnią bardzo ważne funkcje w organizmie.

Część błonnika nierozpuszczalna pochłania wodę, co zwiększa objętość masy kałowej oraz pobudza ruchy jelitowe, dzięki czemu jedzenie przechodzi przez przewód pokarmowy w szybszym tempie. W efekcie resztki nie zalegają w jelitach, nie gniją i nie uszkadzają ich. Problem zaparć i wzdęć znika. Błonnik niczym miotła zbiera niestrawione resztki i zapobiega powstaniu kamieni kałowych. Dodatkowo nierozpuszczalne elementy błonnika chłoną wodę jak gąbka, pęczniejąc w żołądku i dając uczucie sytości. Dzięki temu nasz mózg szybciej dostaje sygnał, że trzeba zakończyć konsumpcję i mniej jemy. Jeśli zaczniesz jeszcze uprawiać sport, to łatwiej i szybciej schudniesz!

Odwrotnie działa część rozpuszczalna błonnika. Pozwala to zminimalizować dolegliwości związane z biegunką. Tworzy też korzystną mikroflorę na powierzchni jelit, która usuwa mikroorganizmy odpowiedzialne za gnicie pożywienia.

Błonnik po spożyciu rozpuszcza się i wyściela specjalną błoną układ pokarmowy. Błona ta spowalnia wchłanianie węglowodanów, stabilizuje stężenie glukozy i zmniejsza tempo uwalniania insuliny przez trzustkę. Wolniejsze przyswajanie węglowodanów sprawia, że dłużej czujemy się syci i nie podjadamy pomiędzy posiłkami.

Pektyny, które są jednym ze składników błonnika odtruwają organizm, zmniejszają syntezę cholesterolu w wątrobie oraz jego zawartość we krwi. Z kolei celuloza, która również jest elementem błonnika redukuje stężenie trójglicerydów.

Jest jednak parę rzeczy, które trzeba wiedzieć o błonniku:

1. Zbyt duże spożycie tego składnika może spowodować zmniejszenie skuteczności leków, a nawet doustnych środków antykoncepcyjnych. Dlatego powinno lekarstwa przyjmować się dwie godziny po obfitym posiłku, wtedy ryzyko niepożądanych działań spada właściwie do zera.

2. Rozpuszczalne części błonnika mogą zahamować wchłanianie żelaza, cynku i wapnia. Nie zaleca się podawania zbyt dużej ilości błonnika dzieciom, gdyż to może opóźnić rozwój kości.

3. Pamiętaj, żeby spożywać dużo wody, ponieważ błonnik ją wchłania, co może doprowadzić do odwodnienia.



Zostaw komentarz