Styl życia

Dlaczego na kawie tworzy się pianka?

kawa
Napisany przez easylife

Pijąc kawę, z pewnością wielokrotnie zauważyłeś charakterystyczną piankę, która pojawia się na jej górze. Czy jednak wiesz, w jaki sposób ona powstaje i jaka jest jej przyczyna? Skąd bierze się pianka i czy świadczy o jakości kawy? Wiele źródeł wskazuje, że tak!

Czym jest crema i jak powstaje?

Crema to nic innego jak wierzchnia warstwa espresso, nazywana pianką. Powstaje podczas parzenia kawy – nie chodzi o parzenie kawy sypanej. Crema pojawia się wyłącznie w ekspresie ciśnieniowym. Wyjątkiem są ekspresy kapsułkowe od Nespresso, dzięki którym możliwe jest osiągnięcie czarnej kawy z pianką.

Wszystko odbywa się pod wpływem wysokiego ciśnienia, uwalniając niepowtarzalny aromat i smak. Tak naprawdę crema jest w stanie wiele powiedzieć o kawie, którą pijesz. Jeśli zauważasz, że pianka jest jasna i szybko znika – może to świadczyć o niedostatecznej ekstrakcji kawy. Sprawia to, że kawa jest wodnista i niemalże pozbawiona smaku. Zwróć uwagę na to, że objawy te wspólnie występują. Ponadto małą i jasną cremę może powodować:

  • zbyt niska temperatura parzenia,
  • zwietrzała kawa,
  • niskie ciśnienie parzenia.

Z drugiej strony, w przypadku gdy crema jest ciemna i równie szybko znika, mogło dojść do nadmiernej ekstrakcji. W takiej sytuacji będziesz mógł wyczuć gorzki smak, a nawet i spaleniznę kawy.

Idealna crema – co musisz wiedzieć?

Wiesz już, jak wygląda crema kawy, która została nieprawidłowo przygotowana. W takim razie jak powinna wyglądać idealna crema i czym powinna się charakteryzować?

Prawidłowo przygotowana crema jest aksamitnie gładka, trwała, elastyczna i gęsta. Jej kolor jest brązowy, może przypominać barwę orzecha laskowego ze złotymi refleksami. Co ważne, idealnie przygotowana crema nie posiada żadnych pęcherzyków powietrza. Jeśli z kolei chodzi o grubość takiej pianki – powinna mieć 5 mm.

Na gęstą i obfitą cremę wpływa przede wszystkim:

  • świeżość kawy – im kawa jest świeższa, tym istnieje większe prawdopodobieństwo, iż zauważysz dużą i gęstą piankę,
  • rodzaj wypalenia – wydłużenie czasu palenia kawy powoduje zwiększenie CO2 w ziarnach, zatem ciemno palona kawa przyniesie większą cremę niż to samo ziarno, które jest jaśniejsze.

Tak naprawdę crema świadczy bardziej o świeżości kawy, a niekoniecznie o jej jakości. Co więcej, warto również zaznaczyć, że sama crema pełni funkcję ochronną dla aromatu skrywanego pod jej warstwą. Powinna pokrywać równomiernie całą powierzchnię kawy i długo się utrzymywać.

Ciekawostką jest, że crema sama w sobie nie jest smaczna, zatem przed pierwszym łykiem kawy, warto ją dokładnie wymieszać. Dodatkowo, jeśli filiżanka lub kubek, z którego pijesz kawę nie jest czysty, pianka szybko się osiądzie, a to wszystko za sprawą obniżonego napięcia powierzchniowego.

Tak naprawdę na pojawienie się elastycznej cremy nie mamy do końca wpływu. Możesz zadbać o wysokiej jakości kawę o odpowiednim stopniu wypalenia, jednak nie zawsze gwarantuje to sukces. Ważne są również Twoje umiejętności, jako barista.

Zostaw komentarz