Witamina B7 (witamina H, biotyna)
Witamina ta jest związkiem organicznym syntezowanym przez bakterie jelitowe.
Jej najważniejsze funkcje w naszym organizmie to:
– ważna rola w przemianie glukozy oraz wpływ na regulowanie jej poziomu we krwi,
– wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego,
– poprawa samopoczucia, witalności oraz wrażliwości czuciowej,
– wpływ na prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci,
– kontrola prawidłowej tłuszczowej przemiany materii,
– udział w procesie produkcji hemoglobiny.
Witamina B7 powinna być profilaktycznie stosowana przez osoby mające skłonność do siwienia i utraty włosów, w stanach zapalnych skóry oraz bólach mięśniowych.
Źródła witaminy B7:
Witamina B7 występuje w następujących produktach spożywczych:
– wątróbka i nerki,
-mleko,
-żółtka jaj,
– sery,
– ryby (sardynki, łosoś),
– orzechy ziemne i włoskie,
– banany,
– melony,
– grejpfruty,
– kalafior i brokuł,
– szpinak,
– marchew,
– pomidory,
– grzyby.
Niedobór witaminy B7:
Przyczyny niedoboru witaminy B7 wynikają głównie w wyniku zahamowania wzrostu bakterii, które produkują ją w naszym organizmie.
Najważniejsze objawy niedoboru witaminy B7 to:
– zaburzenia w działaniu układu nerwowego,
– stany depresyjne, senność oraz apatia,
– lęki oraz halucynacje,
– stany zapalne skóry,
– cierpnięcie stóp i dłoni,
– bóle mięśniowe,
– wzrost poziomu cholesterolu we krwi,
– pogorszenie stanu włosów,
– zapalenie spojówek,
– szarzenie błon śluzowych ust i gardła.
Wskazówki:
Kobiety w ciąży powinny zadbać o odpowiedni poziom witaminy B7, gdyż wpływa ona na prawidłowy rozwój płodu. Warto zażywać ją wraz z innymi witaminami z grupy B, a także magnezem i manganem.