Przywędrowała do nas z Ameryki Południowej i od razu wywołała falę kontrowersji, zyskując swoich zwolenników, jak i przeciwników. Kora drzewa Lapacho coraz częściej pojawia się w ofertach sklepów z produktami zielarskimi czy herbaciarni. Czym więc zasłużyła sobie na tak wielką uwagę? Dziś spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie.
Lapacho to tak naprawdę nazwa drzewa, z którego pozyskuje się korę do sporządzenia naparu przez nas zwanego „lapacho”. Drzewa te występują w Ameryce Południowej oraz Środkowej. Napar ten nazywany jest również herbatką Inków, natomiast w świecie funkcjonują również jej następujące nazwy: Taheebo, Pau d’arco, Ipe Roxo, Tahuari, Tecome lapacho, Tabebuia Ipe.
Składniki lapacho
Lapacho posiada w swoim składzie około 20 aktywnych substancji. Ponadto jest źródłem takich pierwiastków jak wapń, żelazo, magnez, mangan, krzem, chrom, fosfor oraz witamin, a w szczególności koenzymu Q.
Kluczowymi dla jej właściwości są natomiast lapachol, hydroksynaftochinon oraz beta-lapachon, które wykazują silne działanie antywirusowe.
Właściwości lecznicze lapacho
Kora ta zyskała tak wielka popularność ze względu na posiadane właściwości prozdrowotne.
Najczęściej wśród nich wymienia się właściwości:
- antywirusowe (głównie wirus: opryszczki typ I oraz II, grypy, pryszczycy)
- antybiotyczne
- detoksykacyjne
- krwiotwórcze
- antynowotworowe (głównie przeciwko nowotworowi prostaty, układu oddechowego czy pokarmowego)
- przeciwpasożytnicze
- przeciwgrzybiczne (np. Aspergillus, który jest odpowiedzialny za rozwój nowotworów złośliwych, Candida Albicans wywołujący zakażenia drożdżakowi)
Ponadto wpływa na:
- wzmocnienie odporności organizmu
- oczyszczanie krwi z toksyn, jadów, radionuklidów
- zwalczanie gronkowca złocistego, helikobacter pylori, brucelozy
- obniżenie poziomu cukru we krwi
- przyspieszenie gojenia ran (działa ściągająco)
- mocne pobudzenie układu immunologicznego
- pomoc w leczeniu reumatyzmu
Jak działa lapacho
Warto natomiast pamiętać o tym, że lapacho silnie wpływa na nasz układ immunologiczny, co zostało wskazane wcześniej. Wskutek tego nasz organizm zostaje zmobilizowany do walki z „niepożądanymi” zjawiskami, co ma również swoje negatywne skutki, jak na przykład odrzucenie protez czy przeszczepów.
Wskazania do stosowania lapacho
Biorąc pod uwagę właściwości prozdrowotne kory lapacho można stwierdzić, iż napar z niej polecany jest w szczególności osobom cierpiącym na zakażenia grzybicze i bakteryjne, z problemami układu pokarmowego, w przypadku różnego rodzaju chorób skórnych, alergii i astmy, w niedokrwistości, miażdżycy, żylaków.
Napar z lapacho może być również stosowany jako kosmetyk pomagający utrzymać prawidłowy stan włosów, skóry, a także jako pomoc w łagodzeniu skutków oparzeń.
Ważne!
Lapacho nie poleca się kobietom w ciąży (upośledza płód), karmiącym, dzieciom oraz tym, którzy zażywają leki przeciwzakrzepowe. Należy również mieć na uwadze możliwe skutki uboczne stosowania lapacho w postaci nudności, wymiotów czy biegunek, co może (nie jest to jednak potwierdzone medycznie) być wynikiem oczyszczania organizmu z toksycznych związków. Jeśli jednak objawy te będą trwały dłużej niż tydzień, należy natychmiast przerwać stosowanie kuracji z lapacho.
Jak przyrządzić lapacho
Napar z kory lapacho jest bardzo prosty do przygotowania. Korę (1 łyżeczka kory na 200 ml wody) należy gotować w wodzie przez około 15 minut, a następnie pozostawić na kolejne 15 minut (pod przykryciem). Napar należy pić po odcedzeniu, lekko wystudzony. Natomiast fusy można stosowac jako okład na chore miejsca (rany, stawy w przypadku dolegliwości reumatycznych etc.) lub po prostu dodać do ziemi w kwiatkach jako nawóz. Nie należy przekraczać dawki 1 l naparu dziennie .