Dom i wnętrze

Jesienne ciasto dyniowe

ciasto dyniowe
Napisany przez easylife

ciasto dynioweChociaż Halloween już za na minie oznacza to, iż skończył się czas dyni. To niezwykłe warzywo  jest  nie tylko smacznym i lekkostrawnym dodatkiem do potraw, ale również posiada dużą wartość odżywczą przy niskiej kaloryczności.

Na jesienne wieczory proponujemy pyszne i aromatyczne ciasto z dyni.

 

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 i pół szklanki mąki
  • 2 szklanki startej dyni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Garść orzechów włoskich
  • 3 szczypty imbiru

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem dodając stopniowo olej. Następnie dosypać mąkę cały czas delikatnie mieszając , proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon oraz imbir. Na koniec dodać dynię i drobno posiekane orzechy. Całość delikatnie wymieszać, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wylać ciasto i wstawić do piekarnika na około 45 minut.

Smacznego

Zostaw komentarz