Czy wiesz, że gotowanie na parze jest jednym z najprostszych sposobów na zdrowy obiad? Taka obróbka termiczna pozwala bowiem na zachowanie wszystkich witamin i wartości odżywczych przygotowywanych produktów, a do tego sprawia, że dania są lekkostrawne i niskokaloryczne. Poznaj kilka przepisów na dania gotowane na parze!
Sakiewki z mięsem i warzywami
Do przygotowania tej potrawy potrzebne Ci będą:
- ciasto – 2 jajka, 3 szklanki mąki, pół łyżeczki soli i pół szklanki ciepłej wody,
- farsz – 300 g mielonego mięsa, papryka czerwona (połowa), 2 ząbki czosnku, pół cukinii, łyżka przecieru pomidorowego, 2-3 łyżki tartego sera i przyprawy wedle uznania.
Ciasto należy zagnieść, rozwałkować na blacie oprószonym mąką i wycinać z niego sporej wielkości okręgi – najlepiej około 8 cm średnicy. Warzywa pokroić na drobną kostkę, wymieszać z czosnkiem i mielonym mięsem, doprawić, dodać przecier i ser i jeszcze raz wymieszać. Nakładać farsz na środku krążków z ciasta i sklejać boki, unosząc je do góry, tak, by uzyskać kształt sakiewki. Tak przygotowane danie ułożyć w pojemniku do urządzenia lub garnka do gotowania na parze i gotować przez około 20 minut.
Dorsz z cukinią i cytryną
Przygotuj następujące składniki:
- kilka 150-gramowych kawałków dorsza lub innej ryby,
- cytryna,
- jedna cukinia,
- koperek,
- sól, pieprz, opcjonalnie przyprawa do ryby.
Cukinię dokładnie umyć i nie obierać ze skóry. Pokroić w długie i cienkie paski – można do tego wykorzystać specjalną obieraczkę. Tak przygotowane warzywo połóż na dnie sitka do gotowania na parze. Jeśli chcesz, możesz to samo zrobić z bakłażanem. Następnie dokładnie umyj rybę, osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj przyprawami. Ułóż dorsza na warzywach, a na nim połóż plasterki cytryny (umytej, nieobranej) oraz przepłukane gałązki koperku. Całość wystarczy ustawić na 15 minut gotowania. W drugim sitku możesz przygotować ryż lub kaszę, a jeśli posiadasz trzeci pojemnik, także brokuła i kalafiora.
Pierś z kurczaka curry
Składniki potrzebne do wykonania tego dania:
- podwójna pierś z kurczaka,
- 2 łyżki oleju lub oliwy,
- 2 łyżki pasty curry (łagodnej lub ostrej – według uznania),
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 ząbki czosnku,
- jedna cukinia,
- duża papryka (mogą być dwie mniejsze w różnych kolorach),
- brokuł.
Na początku przygotuj marynatę – wymieszaj tłuszcz z pastą curry, wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz sosem sojowym. Kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki – tak, aby wyszły 4 porcje. Następnie włóż go do marynaty i porządnie natrzyj. Odłóż całość do lodówki na minimum 2 godziny – jeśli możesz, pozostaw go w zalewie dłużej. Tak przygotowany kurczak powinien zostać równomiernie ułożony na sitku od parowara. Pracę urządzenia nastaw na pół godziny, lub pilnuj czasu, jeśli gotujesz go w specjalnym garnku. Ten przepis bardzo dobrze sprawdza się także w piekarnikach z funkcją gotowania na parze!
W czasie gotowania kurczaka pokrój warzywa na mniejsze cząstki – może być to kostka, plastry lub słupki. Następnie włóż je do kurczaka na ok. 10 minut przed zakończeniem gotowania.