Kulinaria

5 nietypowych zastosowań czekolady w kuchni

czekolada w wkuchni
Napisany przez easylife

Czekolada jest jednym z najbardziej cenionych produktów spożywczych. Uwielbiają ją miłośnicy słodkości, ale nie tylko. Chętnie eksperymentują z nią również kucharze, którzy sięgają do korzeni kakaowego specjału. Już tysiące lat temu Aztekowie łączyli smak swojej „xocolatl” z pikantnym chilli. Zupełnie jakby wiedzieli, że czekolada to nie tylko składnik deserów, ale i dań wytrawnych. Poniżej przedstawiamy kilka inspiracji, co zrobić z czekolady, by na nowo zachwycić się jej smakiem!

 

  1. Czekolada i mięso

 

Jak przekonują znawcy kuchni, ciemna czekolada doskonale komponuje się z mięsem. Zwłaszcza z dziczyzną, wołowiną i wieprzowiną, z którymi tworzy niezwykle udany duet. Czekolada nie dominuje, a podkreśla smak mięsa, przenosząc dania w zupełnie nowy kulinarny wymiar. Z pomocą tabliczki czekolady możesz zaskoczyć gości na wytrawnej kolacji, podając im na przykład wolno pieczoną polędwicę wieprzową okraszoną aksamitnym sosem czekoladowym.

 

  1. Gulasz z czekoladą

 

Połączenie mięsa i czekolady spotkać można w wielu daniach kuchni meksykańskiej. Jedną z najbardziej znanych potraw jest gulasz wołowy z fasolą i kukurydzą doprawiony w oryginalnym stylu – kawą, czekoladą i chilli. Połączenie, choć z pozoru może wydawać się dość ryzykowne, tworzy wyjątkowo harmoniczną całość, która przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

  1. Zupa czekoladowa

 

Co zrobić z czekolady, by  poznać jej zupełnie nowe oblicze? Na obiad poleca się czekoladowa zupa, serwowana już w czasach szlacheckiej polski. Dziś nieco zapomniana, może stać się świetną alternatywą dla warzywnych zup. Zgodnie ze starodawnym przepisem, zupę podawaj z namoczonymi wcześniej morelami, rodzynkami i ugotowanym ryżem.

 

  1. Owoce morza w czekoladzie

 

Czekoladę w swoich kulinarnych eksperymentach mogą wykorzystać też zwolennicy owoców morza. Delikatne mięso krewetek idealnie współgra z czekoladowymi nutami, odrobiną imbiru i pikantnym chili. To proste, choć wykwintne w smaku i wyglądzie danie, doskonale sprawdzi się jako przystawka podana podczas romantycznej kolacji we dwoje.

 

  1. Dressing na bazie kakao

 

Dla tych wszystkich, którzy zastanawiają się, co zrobić z czekolady, mamy jeszcze jedną, niecodzienną inspirację – dressing do sałatek. Wykorzystując gorzkie kakao, miód i sok z pomarańczy możesz stworzyć nietuzinkowy dodatek, który nawet niepozorną sałatkę zamieni w prawdziwe kulinarne dzieło sztuki.

Czekolada w kuchni – przepis na sukces

 

Aby w pełni wykorzystać potencjał czekolady w kuchni, należy przede wszystkim wybierać tylko tą  wysokiej jakości. Zdaniem wielu kucharzy,y najlepsza do dań mięsnych, sosów czy zupy jest czekolada gorzka. Odrobina czekolady może podkreślić smak delikatnego mięsa, zniwelować pikantność sosu czy wydobyć z dania dodatkowe nuty. Zawsze dodawaj jej niewielką ilość dla podniesienia, a nie zdominowania, walorów smakowych i zapachowych dania. Należy pamiętać też, że czekolada jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, w której może się rozwarstwiać. Najbezpieczniej jest dodawać czekoladę pod koniec gotowania.

 

1 komentarz

Zostaw komentarz