Witamina K
Witamina K to koenzym syntezy protrombiny w wątrobie i należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Jej główne funkcje to przede wszystkim:
– udział w procesie wytwarzania protrombiny w wątrobie,
– działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe,
– zapewnianie odpowiedniej krzepliwości krwi,
– hamowanie rozwoju nowotworów: wątroby, nerek, jajnika, piersi, żołądka,
– działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.
Witamina K jest wskazana osobom z zaburzeniami krzepnięcia krwi, w czasie wewnętrznych krwawień oraz obfitych miesiączek, a także przy skazie krwotocznej.
Źródła witaminy K:
Witaminę K można znaleźć w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego, a także w nabiale. Najcenniejsze źródła witaminy K to:
– sałata,
– jarmuż,
– brukselka,
– szpinak,
– rzeżucha,
– kalafior,
– zielona fasola
– cukinia,
– ogórek,
– pomidor,
– wątróbka,
-jogurt,
– żółtka jaj,
-tran.
Niedobór witaminy K:
Na niedobory tej witaminy narażone są osoby stosujące dietę ubogą warzywa, a także w przypadku urazów oraz rozległych zabiegów operacyjnych.
Objawy niedoboru witaminy K to przede wszystkim:
– obniżenie poziomu protrombiny,
– zaburzenia krzepnięcia krwi,
– wystąpienie skazy krwotocznej,
– wydłużone gojenie się ran,
– osłabienie mineralizacji kości.
Wskazówki:
Spożywanie kefirów lub jogurtów naturalnych doskonale wpływa na produkcję witaminy K w jelicie grubym pod wpływem znajdujących się w nim bakterii. Witamina H poprawia wchłanianie witaminy K.